Povjerenstvo KB Sveti Duh: ‘Rađa se živo, nedonošeno i bolesno novorođenče kojemu se s neonatalne strane pristupa aktivnom zbrinjavanju i liječenju’

Sveti Duh
Foto: Janjko, commons.wikimedia.org

Što je zaista odlučilo Povjerenstvo Kliničke bolnice Sveti Duh u slučaju trudnice Mirele Čavajde, koja im se obratila sa zahtjevom za pobačaj, a koji ovih dana puni medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odluci stoji:

“Povjerenstvo u sastavu prim.mr.sc. Tomislav Hafner, doc. dr. sc. Ivanka Bekavac Vlatković, doc.dr.sc. Vladimir Blagaić i Nasiha Kukec, bacc. primaljstva, donijelo je sljedeću odluku 3. 5. 2022.:

Povjerenstvo je razmatralo zahtjev za prekid trudnoće pacijentice Mirele Čavajde, rod.1983. sa 27.tj. trudnoće i donijelu slijedeću odluku. Prema priloženoj dokumentaciji radi se o trudnoći od 27. tjedana. Pregledom ploda (ultrazvuk i magnetska rezonanca) pronađena je intrakranijalna tvorba koja najvjerovatnije odgovara intrakranijalanom fetalnom tumoru sa mogućom lošom prognozom. Drugih odstupanja morfologije ploda se ne nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 27. tjednu trudnoće (prijelaz iz drugog u treće tromjesečje) trudnoća je već više od 5 tj. u fazi viabiliteta što znači da eventualno pokretanje postupka ekspulzije produkata koncepcije ne dovodi do pobačaja mrtvog ploda, već se rađa živo, nedonošeno i bolesno novorođenče kojemu se s neonatalne strane pristupa aktivnom zbrinjavanju i liječenju. Ne umanjujući sućut za tešku situaciju u kojoj se nalazi trudnica, a obzirom na višestruke stručne kontradiktornosti u kontekstu zakonske nedorečenosti, smatramo da predmet treba proslijediti Drugostupanjskom povjerenstvu za prekid trudnoće koje u svom sastavu ima adekvatne stručnjake za evaluaciju pravno-legalne pozicije predmeta u obradi.”

Podsjetimo, javnosti je iz medija već poznata želja trudnice Mirele Čavajde da pobaci svoje dijete jer mu je dijagnosticiran maligni tumor na mozgu. Budući da se nalazi u 25. tjednu trudnoće, Čavajda, prema zakonu, nije mogla dobiti “pobačaj na zahtjev” bez navođenja razloga (što je moguće samo do 10. tjedna trudnoće), već se morala obratiti komisiji koja je odlučivala o tome postoje li medicinske indikacije zbog kojih bi dopustili pobačaj.

Ministar Beroš jučer omogućio i imenovanje drugostupanjske komisije

Jučer se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. Priopćilo je da se pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće “može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (…) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo zdravstva je upravo u cilju osiguranja prava žene, za slučaj da prvostupanjska komisija odbije njen zahtjev, omogućilo osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb”, istaknuli su jučer iz Ministarstva zdravstrva odgovarajući na slučaj Mirele Čavajde.

Podsjetili su i da je na temelju Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, ministar zdravstva Vili Beroš 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su, kažu, sve zdravstvene ustanove.

“Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga, Ministarstvo zdravstva ponovno apelira na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudnicu Čavajdu, nakon medijskih objava, pozvali na pregled u KB Merkur

Danas smo objavili i kako je trudnica Čavajda, nakon medijskih objava kako ne može izvršiti pobačaj iako to želi, pozvana na pregled u KB Merkur.

“Podnijeli smo zahtjev u četiri bolnice, od toga nitko nije odgovorio do danas. Danas kada je ovo sve izašlo u medije, pet minuta prije nego ste došli, odgovorila je bolnica Merkur koja je je pozvala da dođe na pregled. Ne naznačuju koja će im biti odluka, nego samo pozivaju na pregled, a odlučit će na temelju nalaza iako već postoje nalazi iz dvije različite ustanove”, kazala je za N1 Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić.

>Priča Ivane Paradžiković otvorila novi lov na priziv savjesti: Grujić bliska stranci Možemo traži zabranu

> Dr. Markić o objavi Ivane Paradžiković: Zašto nemamo isti odnos prema ovom nerođenom djetetu i onom koje je iste dobi, ali rođeno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje kako je liječnik koji je pozvao pacijenticu u KB Merkur prof. dr. sc. Ratko Matijević, koji je zahvaljujući gradonačelniku grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću (Možemo) imenovan za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh.

Narod.hr poslao je upit ravnatelju KB Merkur dr. Mariu Starešiniću:

“1. Neslužbeno smo dobili informaciju da je dr. Ratko Matijević pozvao trudnicu koja je u 25. tjednu trudnoće, a nerođenoj bebi su dijagnosticirali maligni tumor te ne može u Hrvatskoj pobaciti svoje dijete, a o kojoj se mnogo priča u medijima, na pregled u KB Merkur. Je li to istina? Kako je moguće da liječnik zove pacijenticu na pregled, uobičajeno je da pacijentice dolaze same na pregled u odabranu ustanovu? Kako to komentirate?

2. Smatrate li da taj poziv ima veze s prelaskom dr. Matijevića u KB Sv. Duh, na mjesto predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo?

3. Kada će KB Merkur donijeti odluku o zahtjevu za prekid trudnoće?”

>Novi predstojnik klinike za porode na ‘Svetom Duhu’ – član Gabrićeve masonske lože

> Kulturološke promjene u režiji Možemo: Dr. Ratko Matijević, koji podržava pobačaje, novi je predstojnik klinike za porode u KB Sveti Duh

> Tomaševićeva ravnateljica u KB Sveti duh želi nabaviti bolnički informacijski sustav 4 puta skuplji za održavanje od dosadašnjeg?

Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.