Fijasko masovnog cijepljenja: Cijepljena elita će letjeti, ići u kina, a ostali?

Foto: Fah

Na samom početku, nakon najavljenih masovnih cijepljenja i cijepljenja političara pred kamerama, nastupili su problemi s isporukom cjepiva. Kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama.

Kod nas se cijepilo otprilike 65.000 osoba, a umjesto da se broj cijepljenih povećava brojka stagnira – doze koje stižu tek mogu poslužiti za procjepljivanje, a Pfizerovo cjepivo mora se davati dva puta u razmaku od 21 dana.

> Cijepljenje protiv koronavirusa: 5 odgovora na najčešća pitanja

Nedostatak cjepiva i nove mutacije koronavirusa

Čelnici Europske unije razgovarali su ovaj tjedan o najvećim problemima s kojima su suočeni: nedostatkom cjepiva i novim mutacijama koronavirusa. Složili su se kako farmaceutske tvrtke treba pritisnuti da poštuju dogovore o distribuciji cjepiva.

Na virtualnom summitu EU, dogovoreno je kako hitno treba ubrzati cijepljenje protiv koronavirusa. Od farmaceutskih tvrtki, u prvom redu Pfizera, traži se pridržavanje dogovora o proporcionalnoj raspodjeli i vremenu isporuke cjepiva. Uz zakašnjenje u dostavi, upozorava se i na problem prodaje cjepiva preko reda.

Plenković: Sve se svodi na to hoće li netko platiti više

Nakon što je provedeno cijepljenje zdravstvenih djelatnika, članova Stožera, a potom i političara pred kamerama, za hrvatski narod cjepiva više nema, jer je obustavljena nova isporuka, a pristigle doze se čuvaju za docjepljivanje.

Saborsko cijepljenje pred kamerama, zastupnik Zlatko Hasanbegović usporedio je sa srpskim realityjem ‘Zadruga’.

“Odbio sam sudjelovati u tom reality showu, to je za mene politička ‘Zadruga’. Oni koji prate srpsku televizijsku septičku jamu, znaju što je ‘Zadruga’ i slični realityji i to je meni, jednostavno, neprihvatljivo.”, poručio je dr. sc. Hasanbegović.

Evo i kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao kašnjenje nove isporuke i obustavu cijepljenja:

“Mi moramo učiniti sve da ne dođe do kidnapiranja cjepivo od strane onih zemalja koje kompanijama nude više novaca po dozi. Stvar je banalna, na to se svodi, hoće li netko platiti više nego što je dogovoreno s nekim drugim”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Među onima kojima je Pfizer smanjio tjednu isporuku cjepiva za 20 do 30 posto, su i Talijani koji su odlučili da je vrijeme da se napravi dodatni korak, pa tako pripremaju tužbu, prenosi RTL.

“Priprema se cijeli slučaj koji će u idućim danima dovesti do serije inicijativa kojima će se zaštititi program cijepljenja u Italiji i sagledati moguća nastala šteta”, izjavio je Domenico Arcuri, talijanski povjerenik za koronakrizu.

Hoće li putovnice biti diskriminatorne?

U zapadnim zemljama Europske unije vlada sve veća zabrinutost zbog britanske i brazilske mutacije koronavirusa, a otvorilo se i pitanje takozvanih COVID putovnica ili kartona za koje se zalažu države koje ovise o turizmu. U EU je cijepljeno samo 1,4 posto populacije, a tek do ljeta možda bi moglo biti procijepljeno 70 posto odrasle populacije.

“Upotreba tih potvrda mora se pažljivo razmotriti. Postoji još nekoliko nepoznatih varijabli koje moramo uzeti u obzir. Na primjer, tu je medicinsko pitanje. Može li osoba koja se cijepila širiti virus? Nemamo odgovora na to. Koliko dugo je cjepivo učinkovito? To je isto nešto što ne možemo reći sa sigurnošću”, poručila je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Zagovornici uvođenja Covid putovnica tvrde da bi se tako ubrzao protok ljudi, smanjila mogućnost širenja infekcije, mnogo brže stabilizirao normalan život, a protivnici pak tvrde da je riječ o uvođenju neravnopravnosti između cijepljenih i necijepljenih sve dok cjepivo ne bude dostupno svima u svako doba kao i da u svemu “prste” imaju tehnološke tvrtke koje bi uz unosne ugovore s državama dobile i zlatan rudnik podataka.

Prvi su još u proljeće s prijedlogom da svi cijepljeni protiv korone dobiju digitalni bar code u svoj pametni telefon, iz kojeg bi bilo vidljivo kad je netko cijepljen, krenuli Britanci. Tvrdili su da bi se ograničenjem ulaza na koncerte, nogometne utakmice, teretane, kazališta onih koji nisu cijepljeni postigla dvostruka korist – bolest bi se manje širila, a bio bi to i poticaj za cijepljenje onima koji “važu” bili ili ne bi to učinili. No, zasad je sve ostalo na razini prijedloga poglavito, kažu, zato što cjepivo još nije dostupno u većim količinama, piše Jutarnji list.

No zasad su se države EU složile da se takve potvrde koriste kao “medicinski dokument”, a ne kao “putna isprava”, barem u ovom trenutku. Iako je to nešto o čemu svaka država može sama odlučiti, institucije EU žele zajednički pristup kako se ne bi diskriminiralo građane. No grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je prvi predložio tu ideju, rekao je da su građani “ionako diskriminirani” raznim mjerama država članica. Najviše za se uvođenje takvih “kartona”, koje bi sve države članice morale priznati, zauzimaju države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih za gospodarstvo, a ona su najviše pogođena mjerama borbe protiv virusa.

Za predsjednika Nacionalnog stožera Davora Božinovića u ovom trenutku Covid-putovnice nisu rješenje s obzirom na to da i dalje nema dovoljno cjepiva da se procijepi većina građana. Također naglašava da je o tome prerano govoriti jer se takva odluka mora dogovoriti na međunarodnoj razini.

“Prije toga moramo dogovoriti međusobno priznavanje primjerice testova i potvrda o stečenom imunitetu onih koji su koronu preboljeli”, objašnjava Božinović i kaže kako će vjerojatno još neko vrijeme najčešće traženi dokument ostati negativni PCR test na koronu.

Mogućem uvođenju Covid-putovnica morale bi se ostvariti i neki drugi uvjeti, primjerice, hoće li na kraju cijepljenje postati obvezno kad jednom cjepivo bude široko dostupno. Naime, trenutno cijepljenje nije obvezno ni u jednoj zemlji pa ni u Hrvatskoj, ali pravnici tvrde da za to ne bi trebalo biti prepreke ako se država na to odluči.

Kritičari kažu da bi uvođenje takvih isprava mogao biti uvod u neravnopravno društvo u kojem cijepljena elita dobiva slobodu letjeti, biti na koncertima ili večerati u restoranima.

Također se upozorava na mogućnost “administrativnog terora” jer će jedni tražiti PCR test, drugi covid-putovnicu, a treći će “trpati” u karantenu bez obzira na “papire”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr