Foto: Damir Borovčak

U subotu, 20. svibnja, se u Zagrebu i Splitu održava Hod za život. U glavnome gradu po drugi puta, a u gradu pod Marjanom – prvi.

U subotu se u Splitu se prvi put održava Nacionalni Hod za život – pod geslom „Za život, obitelj i Hrvatsku“. Okupljanje sudionika započeti će u 10 sati na Trgu Gaje Bulata (ispred Crkve Gospe od Zdravlja), a povorka će Marmontovom ulicom krenuti u 11 sati.

U isto vrijeme Hod za život će se održavati i u Zagrebu, gdje je prošle godine, na prvom izdanju manifestacije sudjelovalo više od 15.000 ljudi koji su u ozračju radosti, pjesme i veselja iznijeli svoj stav da je ljudski život najveća vrijednost.

Prošle godine 21. svibnja, glavni grad Hrvatske šarenio se od balona i veselih transparenata. Održan je prvi Nacionalni Hod za život. Pod geslom „Za život, obitelj i Hrvatsku“ sa šarenim rekvizitima i uz veselu glazbu hodalo se od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića.

Hod je organizirala građanska inicijativa „Hod za život“. U povorci je, prema procjeni policije, sudjelovalo više od 15 tisuća ljudi.

Uz Zagrepčane, na Hodu za život sudjelovali su i stanovnici drugih hrvatskih gradova koji su autobusima ili privatnim prijevozom stigli iz svih dijelova Hrvatske: Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Siska, Vodica, Karlovca, Osijeka, Vukovara, Slavonskoga Broda, Varaždina, Ogulina, Splita, Šibenika…

„Moje je srce, počelo kucati samo tri tjedna nakon začeća, prije nego je moja majka uopće znala da je trudna. I to isto srce i danas kuca u mojim grudima. Ove iste noge kojima smo danas hodali i ruke kojima smo nosili ove divne zastave, počeli smo pomicati sa samo 6 tjedana, mjesec i pol dana nakon začeća. Hodom za život dijelimo sa ljudima oko nas znanstvene istine o životu svakog čovjeka i tražimo da društvo pomogne svakoj ženi u prihvaćanju i brizi o njezinom sinu ili kćeri. 75 posto žena koje su imale pobačaj, kao razlog navode ekonomske razloge i pritisak okoline. To smatramo potpuno neprihvatljivim u jednom razvijenom društvu.“ naglasila je koordinatorica Hoda za život Hajdi Begović.

“Hod za život održava se već godinama u brojnim zemljama – SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj prošli je tjedan bio u Italiji, prije nekoliko tjedana u Čileu, a naš je predstavnik, Ivan, prije par dana sudjelovao na Hodu za život u Gruziji… Raduje nas što se i Hrvatska pridružuje zemljama koje slave život. U organizaciji ovog prvog nacionalnog Hoda za život sudjelovale su brojne udruge, pokreti, zajednice, pojedinci, obitelji”, istaknuo je u svom govoru na Trgu bana Jelačića Alan Hržica koji je i zapjevao sa sudionicima.

Izvor: narod.hr