(FOTO) Kardinal Bozanić na Danu HKS-a: ‘Sveučilišta su prostori duha, slobode, kreativnosti, oduševljenja i odgovornosti’

Zagreb, 03.06.2019. - Hrvatsko katoličko sveučilište proslavlo je svoj dan Akademskim činom, na kojemu se uvodno obratio Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački i Veliki kancelar HKS-a te rektor Željko Tanjić. Na fotografiji Josip Bozanić, Isabel Capeola Gil. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Hrvatsko katoličko sveučilište proslavilo je u ponedjeljak svoj Dan akademskim činom koji je održan u ponedjeljak 3. lipnja u Velikoj dvorani HKS-a u Zagrebu.

Uvodnu riječ uputio je Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

“U pozivu i poslanju katoličkih učilišta, pa tako i u ovome našem Sveučilištu, nalazi se ne samo traganje za istinom, nego i poziv na odgovornost. Ta se odgovornost sastoji u nastojanju da istinsko Svjetlo dopre do svih područja života u našoj domovini, Europi i svijetu”, poručio je kardinal Bozanić, piše IKA.

Među ostalim kardinal Bozanić je naglasio kako su sveučilišta prostori duha, slobode, kreativnosti, oduševljenja i odgovornosti.

U sveučilištima vidim i za Hrvatsku najveću mogućnost da po novim naraštajima pridonose potrebnim obnovama hrvatskog društva i njegovih temeljnih institucija.

Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića na proslavi Dana HKS-a nazočili su su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, prvi tajnik Apostolske nuncijature Janusz Stanisław Błachowiak, sisački biskup Vlado Košić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije Milan Stipić, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te mnogi drugi visoki predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i državne vlasti.

Prigodnim riječima obratio se i rektor dr. Željko Tanjić koji je rekao da su ih razne krize u radu utvrdili da budu još jači graditelji nade.

“To smo živjeli i ostvarivali na različitim razinama. Kroz pokrenuti diplomski studij komunikologije, prva dva doktorska studija (pvoiesti i sociologije), kroz provedeni natječaj za višegodišnje istraživačke projekte HKS-a od 2019. godine do 2012. s temom obitelji, kroz prvi odobreni projekt Obzor 2020. i druge projekte te kroz izdavačku i znanstvenu djelatnost”, istaknuo je rektor Tanjić.

Lectio magistralis „Gaudium de veritate. Katolička sveučilišta i budućnost visokoškolskog obrazovanja“ održala je će prof. dr. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta.

U sklopu programa dodjeljene su Rektorove nagrade za akademsku godinu 2017./2018.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hr