(FOTO) Karlovac: 3 aktivista u obrani zločinca Tita – pozvali vijećnike da ne prihvate točku o preimenovanju Trga Josipa Broza Tita

Foto: Fah

Ako je suditi prema fotografijama kojima je Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) opremila svoju vijest o aktivistima na karlovačkome Trgu Josipa Broza Tita, troje aktivista okupilo se na karlovačkome Trgu Josipa Broza Tita i pozvalo u ponedjeljak gradske vijećnike da ne prihvate točku dnevnog reda o proceduri izmjena naziva toga trga koja je, na inicijativu osam braniteljskih udruga, počela u prošlom sazivu, a naći će se u utorak na sjednici Gradskoga vijeća.

> Karlovac – treći grad u Hrvatskoj koji mijenja ime Trga maršala Tita

Karlovački trg vjerojatno će dobiti ime po hrvatskim braniteljima te će se zvati Trgom hrvatskih branitelja.

Inicijativu za preimenovanje pokrenuli su predstavnici osam udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Kako to ime nosi susjedni trg, onaj pred karlovačkim sudom, znači da bi se on samo proširio na područje tržnice.

Potpredsjednica Hrvatskih laburista – stranke rada Snježana Kirinić ustvrdila je da je se “Karlovac brisanjem imena Josipa Broza Tita upisuje na listu sramote, jer se time ‘pljuje’ na civilizacijske tekovine antifašizma”.

> (FOTO) Do kada će Hrvatska tolerirati isticanje zastava i simbola pod kojima su počinjeni strašni zločini u Domovinskom ratu

“Nemojte misliti da uljuđeni, civilizirani svijet ovo ne vidi. Ako gradonačelnik Karlovca Damir Mandić (HDZ) kaže da je antifašist, ako ne želi biti dijelom ove sramote, neka u utorak povuče ovu točku s dnevnog reda, da se u budućnosti ne srami svoje odluke”, rekla je Kirinić, inače, kako navodi Jutarnji list, aktivna u Udruzi antifašista Karlovca.

> Tito na svim listama najvećih zločinaca 20. stoljeća!

Postavila je i pitanje tko će svim poslodavcima i građanima (na najfrekventnijem trgu u Karlovcu) financirati troškove izmjene adrese, te hoće li to učiniti braniteljske udruge, koje su predložile promjenu imena trga.

Po riječima Nikole Badovinca, koji je u prošlom sazivu bio vijećnik Gradskog vijeća SDP-a, potom HNS, a sada je nestranački aktivist, “u Karlovcu se provodi fašizacija”.

>Čija je Hina agencija – hrvatska, jugoslavenska ili srp­ska?

“Bivši gradonačelnik, a sadašnji župan Damir Jelić provodi fašizaciju deset godina, a povijesna uloga Josipa Broza je neizbrisiva, te uloga Gradskoga vijeća nije mijenjanje povijesti već kreiranje budućnosti, prije svega radnih mjesta. Izmjenu trga inicirale su braniteljske udruge, čiji doprinos za stvaranje slobodne Hrvatske poštujem, ali tom borbom Karlovac postaje crna mrlja u Hrvatskoj i svijetu”, izjavio je Badovinac.

> Ispovijest Maksa Baće, legendarnog partizanskog zapovjednika: U Titovom komunizmu ljudski život nije ništa vrijedio

Rekao je kako bi više volio “da oni, kao i svi mi, imaju prijedloge o tome gdje ćemo sutra biti, a ne gdje smo jučer bili” te je pozvao novoga gradonačelnika Damira Mandića i predsjednicu Gradskoga vijeća Marijanu Tomičić (HDZ) da ne dopuste ovu promjenu.

> (VIDEO) Željka Markić: Tito je vodio egzekucije, ubijao ljude, bacao djecu u jame i to se ne može pravdati

Ustvrdio je da, zbog mogućega brisanja imena Josipa Broza, ” HDZ radi suprotno antifašističkim vrijednostima prvoga predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana, čiji portret vidno istaknut na svakoj sjednici Gradskog vijeća.

I Dmitrij Birač, iz Građanske inicijative Za radnički Karlovac smatra da ne treba mijenjati ime Trga Josipa Broza Tita. Za Birača nema sumnje da je potez mijenjanja imena toga trga motiviran jasnim antiradničkim stavom, jer, ocijenio je, “ova gradska vlast pokazuje izrazito antiradničko djelovanje, pa umjesto da gradonačelnik Mandić obiđe radnike i posluša njihove zahtjeve, sluša samo poslodavce”.

> 10 razloga zašto se u demokratskoj zemlji ulice i trgovi ne smiju zvati po zločincu Titu

“Gradonačelnik Mandić želi prikriti sramotnu realnost, svakodnevno iseljavanje iz grada u kojem ljudi ne vide svoju perspektivu, za razliku od onih vremena kada su se radnici useljavali u Karlovac kao jaki industrijski grad, jer ih je tu čekao i posao i riješeno stambeno pitanje, zdravstvo i obrazovanje”, rekao je Birač. Pokušao je opravdati Titov značaj rekavši da je u vremenima kada je zemlju vodio Tito postojalo samoupravljanje i radnička kontrola, za razliku od sadašnje realnosti da radnici, npr. u trgovačkim lancima ne smiju, kako je rekao, “niti pisnuti iako rade za crkavicu”.

> Google mape prikazuju masovna grobišta Titovih komunističkih zločina

Nikola Badovinac je na kraju poručio gradonačelniku da je za njega glasalo 8200 građana, u gradu živi još oko 40.000 građana čiji glas nije dobio. te “da ima načina za borbu – prosvjedi i pisanje raznih zahtjeva svih onih koji se ne srame svoje prošlosti i koji su se spremni boriti se za budućnost uz poštivanje prošlosti”, zaključio je.

> Nakon najnovijih događaja podsjetimo na povezanost Ina – Udba – slučaj Đureković

Prisjetimo se slučaja Stjepana Đurekovića, koji je možda najbolji primjer kakvo je za vrijeme Tita postojalo samoupravljanje i radnička kontrola, koja se decentno održavala metcima ili sjekirama po sred glave, ali i boravkom u Staroj Gradiški, Lepoglavi ili gubitkom građanskih prava koje je uključivalo nemogućnost zarađivanja ili iseljavanja.

> HINA – Koju ulogu ima i koliko je važna u promociji Hrvatske, a evo tko je i kako vodi!

Nadajmo se da će HINA ovako detaljno izvijestiti i o svim inicijativama koje se zalažu za preimenovanje ulica i trgova s imenom Josipa Broza Tita, jednog od najvećih zločinaca 20. stoljeća!

Podsjetimo također, do sarajevskog primirja 1992. na Karlovac je palo nekoliko desetaka tisuća projektila koju su ispalile paravojne terorističke srpske postrojbe ojačane moćnom Titovom Jugoslavenskom armijom, a u karlovačku je bolnicu dovezeno 176 poginulih i 830 ranjenih. Karlovac su uspješno obranili slabo opremljeni hrvatski branitelji, iako je bojišnica sve do oslobodilačke operacije “Oluja” 1995. ostala u njegovim predgrađima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina