(FOTO) Milanović u Jasenovcu: ‘HOS-ovu ploču treba baciti, a na komemoraciju žrtvama na Bleiburgu nikada nisam i neću ići’

Jasenovac, 22.04.2020 - Državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u Jasenovcu su podno spomenika "Kameni cvijet" položili vijenac i cvijece u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika. Na slici Andrej Plenkovic, Zoran Milanovic i Gordan Jandrokovic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u srijedu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve  logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković. Po cvijet u spomen na žrtve položili su i predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

> Dr. sc. Letica za Narod.hr: ‘Zalažem se da se osnuje međunarodno povjerenstvo za istraživanje Jasenovca’

> Unatoč tome što se ove godine neće održati, Vlada će za komemoraciju u Jasenovcu izvojiti tri puta više nego za Bleiburg

>Petir za Narod.hr o novoj rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam: ‘Zataškavati i prešućivati zločine jednog totalitarizma unosi trajni nemir u društvo’

Nakon ceremonije predsjednik Republike Zoran Milanović osvrnuo se na činjenicu da je ovo prvi put u posljednjih nekoliko godina da se počast žrtvama u Jasenovcu odaje zajednički.

“Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo je mjesto krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Dakle tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačno izbjegnuta govorancija.”, kaže.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku rekao je da je treba ukloniti.

“To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom”, kazao je Milanović, a pozvao se i na predsjednika Franju Tuđmana.

“Svi znamo da je predsjednik Tuđman samo vrebao priliku kada da paravojne formacije pripoji pod svaku cijenu Hrvatskoj vojsci i to je uspjelo odmah ’92. godine. Onaj tko se borio za Hrvatsku i misli da se borio ’91. godine pod ‘Za dom spremni’, nije se on borio za hrvatsku državu, odnosno, nije se borio samo za hrvatsku državu nego i za restauraciju države iz ’41. godine. I to je potpuno jasno”, kaže Milanović.

Milanović: “Nisam nikada išao u Bleiburg i neću ići”

“Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmijehom, a ne s prijezirom”, dodao je,a potom odgovorio i hoće li odati počast žrtvama na Bleiburgu.

“Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”.

Plenković: “Nulta tolerancija za revizionizam”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako se u Jasenovac stigli da obilježe sjećanje na Dan proboja logoraša i da još jednom izraze pijetet prema žrtvama logora.

“Da osudimo strahote koje su se događale tijekom drugog svjetskog rata ovdje. Vlada i ja osobno ovdje smo već četvrtu godinu upravo na službeni dan komemoracije. Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Ove godine je bila velika obljetnica Auschwitza i tada smo vrlo jasno osudili nacističke zločine. Još jednom treba ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne najvećih strahota koje su se dogodile tijekom 2. svjetskog rata pa i ovdje u Jasenovcu”, istaknuo je Plenković.

“Ova vlada nema nikakvog sluha za revizionizam, što se tiče konkretnih projekata ja ću to vidjeti s nadležnim ministrom”, rekao je Plenković.

Za komemoraciju u Jasenovcu tri puta više novca

Narod.hr već je pisao o sredstvima izdvojenima za komemoraciju u Jasenovcu.

Podsjetimo, u Prijedlogu odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu koje je predložilo Ministarstvo financija posebno je zanimljivo izdvajanje iz proračuna za obilježavanje komemoracije u Bleibrugu i u Jasenovcu.

Naime, obje komemoracije su u tekućoj godini trebale dobiti 500.000 kuna, no zbog pandemije koronavirusa, Vlada je odlučila za “Spomen područje Jasenovac i obilježavanje antifašističke borbe” ostaviti 150.000 kuna, dok je za “Obilježavanje spomendana bleiburške tragedije i križnog puta” ostavila tek 50.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr