(FOTO) Nagrada ‘Europski građanin’ isusovcu Tvrtku Barunu i Hrvatskoj udruzi Transplant

Foto: www.eppgroup.eu

Udruzi Transplant i isusovcu Tvrtku Barunu u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru uručena nagrada “Europski građanin” koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta

U nacionalnom izboru su hrvatska udruga Transplant, koja promiče darivanja i presađivanja organa, i isusovac Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, dobili jednaki broj glasova.

Udrugu Transplant nominirao je Tonino Picula, Baruna Dubravka Šuica. Nagrade im je uručio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu “Europski građanin”. Nagrada, namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije, dodjeljuje se pojedincima ili organizacijama iz svake države članice Europske unije.

“Današnji dan nije tipičan dan u Hrvatskom saboru. Danas je dan kada slavimo čovjeka, ljubav, zajedništvo i solidarnost. Volio bih da takvih dana bude puno više. S velikom radošću volio bih da Hrvatski sabor trajno sudjeluje u ovakvim manifestacijama”, rekao je prigodom dodjele medalja Gordan Jandroković.

Nagradu je u ime Transplanta primila predsjednica udruge Tanja Watz i posvetila je obiteljima onih koji su nesebično darovali organe i drugim ljudima pružili novu priliku za život. „

“Život nužno ne prestaje prestankom rada organa, 400 transplantacija godišnje u Hrvatskoj najbolji su dokaz za to”, poručila je Watz.

Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine sa ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srca, jetra, pluća, gušterače, bubrega – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe te članove njihovih obitelji i prijatelje, zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine.

Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti o darivanju i presađivanju organa, zaštiti prava pacijenata, promicanju zdravih stilova života te aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na transplantacijski program. Djeluje i na europskoj razini te kao podrška susjednim zemljama u promociji darivanja i presađivanja organa.

“Nagrada pokazuje kakav bi trebao biti pravi sadržaj Europske unije i koji su to primjeri humanosti i vrijednosti koji trebaju biti ugrađeni u temelje rasprava o budućnosti Europe. Hrvatska kao najmlađa članica EU-a ima toliko toga za ponuditi kada je u pitanju solidarnost. Zahvaljujući radu Udruge Transplant, hrvatska transplantacijska medicina je u europskom i svjetskom vrhu, a nagrada Transplantu je nagrada volonterstvu, humanosti i izvrsnosti”, poručio je europski zastupnik Picula u svom govoru na svečanoj dodjeli.

“Ovogodišnje dobitnike povezuje i još jedna stvar: u Europskoj uniji se u posljednje vrijeme puno razgovara o problemu granica. Hrvatska je jedina koja je od svojih susjeda ograđena žicom, a ima odgovornost da otvori vrata zemljama koje su joj susjedi, a još nisu članice Europske unije. Udruga Transplant svojim djelovanjem u jugoistočnoj Europi najbolje predstavlja otvorenu Hrvatsku”, zaključio je Picula.

Tvrtko Barun, svećenik isusovac, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi

Drugi dobitnik nagrade Tvrtko Barun, svećenik je isusovac kojem je povjereno vođenje Isusovačke službe za izbjeglice i misija u Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu. On se tijekom izbjegličke krize posvetio pomaganju izbjeglicama te aktivno sudjelovao u svim zbivanjima.

Baruna je za nagradu nominirala voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, uz potporu zastupnika u Europskom parlamentu Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

“Danas živimo u vremenu koje pred nas svakodnevno stavlja sve više izazova i problema. U borbi sa svakodnevnicom, često zaboravimo pronaći vrijeme, želju i inicijativu kako bismo pomogli potrebitima u svom okruženju, a još manje potpunim strancima. Ipak, postoje brojni pozitivni primjeri, a među njima je Tvrtko Barun. Neizmjerno sam ponosna na činjenicu da ste osvojili nagradu Europski građanin i mislim da nije mogla otići u bolje ruke, upravo u one ruke koje nesebičnim i predanim radom za dobro ljudi izazivaju divljenje i pružaju primjer svima nama“, izjavila je Dubravka Šuica prilikom obraćanja u Hrvatskom saboru.

Tvrtko Barun, 32-godišnji magistar duhovnosti, voditelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i mladi svećenik Isusovac koji je nakon završenog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, pohađao teologiju na Facultes jesuites de Paris, gdje je magistrirao duhovnost. Osim što vodi Isusovačku službu za izbjeglice, uči vjeronauk djecu stranaca katolika u Zagrebu. Osvrćući se na humanitarni karakter Isusovačke službe, Barun ističe sljedeće: „Naš rad utemeljen je na vrijednostima Evanđelja. Mislim da je biti otvoren drugima i drugačijima izazov za sve ljude bez obzira na vjeru. Kristov život i Kristove riječi mogu nama kršćanima samo pomoći da se lakše odlučimo za tu otvorenost, prihvaćanje stranca, prepoznavanje dobroga u drugome, dopuštanje da nas drugi obogati svojom različitošću, traženje i pronalaženje Božjeg lica u osobi koja je u potrebi. Na svakom kršćaninu je odluka u kojoj mjeri i na koji način želi odgovoriti na taj poziv“.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) je neprofitna humanitarna udruga sa tridesetpetogodišnjim iskustvom čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba koja od 1993. djeluje u zagrebačkom uredu u Hrvatskoj. Služba djeluje u 50 zemalja svijeta te tako služi gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Središnja proslava za laureate iz svih država održat će se u Bruxellesu u srijedu, 11. listopada 2017. godine, a odluka Odbora za nagradu Europskog parlamenta je da ove godine Hrvatska iznimno dobije dva laureata. Osim Baruna, ovogodišnji hrvatski laureat je i Hrvatska udruga Transplant.


Središnja proslava za laureate iz svih država održat će se 11. listopada

Pravo predlaganja kandidata za “Europskoga građanina” imaju isključivo zastupnici u Europskom parlamentu, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje.

Odbor za nagradu “Europski građanin” nadležno je tijelo za dodjelu nagrade, a njime predsjedava predsjednik Europskog parlamenta. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir načela geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Nagrada se u Hrvatskoj kao državi članici Europske unije dodjeljuje od 2014. godine, a dobitnici prethodnih godina bili su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans, Hrvatska gorska služba spašavanja te Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje.

Središnja proslava za laureate iz svih država održat će se u Europskom parlamentu u Bruxellesu 11. listopada 2017. godine. Ondje će tada nastupiti i “Klapa Barun“”čiji su članovi dobitnik nagrade Tvrtko Barun i njegovih sedmero braće i sestra.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/eppgroup.eu