(FOTO) Plenković ishvalio sebe: ‘Svi ti akteri koji su danas antieuropske suverenističke perle, nemaju pojma, za razliku od njih ja razumijem’

Foto: fah

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u subotu navečer u Krapinskim Toplicama da će izbori za Europski parlament biti raspisani 26. ožujka, a upitan o aferama i navodnim podmetanjima iz stranke ministrici Gabrijeli Žalac rekao je kako ministrica radi svoj posao i špekulacije ne želi komentirati.

Premijer je boravio u Krapinskim Toplicama na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Krapinsko-zagorskoj županiji te je kao i na prijašnjim stranačkim skupovima posljednjih tjedana napao desnicu, ovaj puta fokusirajući se na ‘antieuropske suvereniste’.

Potvrdio je da će EU izbori biti raspisani 26. ožujka te da je, s obzirom na okolnosti koje se zbivaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatska spreman za oba scenarija.

>Plenković nahvalio HDZ i poručio desnici: ‘Suverenizam 21. stoljeća, nije suverenizam 19. ili jednog dijela 20. stoljeća’

Upitan o sastanku državnog vrha ranije danas u Uredu predsjednice Republike, premijer Plenković je rekao da se s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskog sabora, Gordanom Jandrokovićem, sastaje svakih četiri do šest tjedana te da razgovaraju o svim aktualnostima

Na novinarsko pitanje o ‘aferama’ ministrice Žalac i navodnog podmetanja, kazao rekao kako ministrica radi svoj posao i da špekulacije ne želi komentirati. Na pitanje je li razgovarao s ministricom, kratko je rekao: “Čuli smo se, sve smo riješili.”

Na tvrdnje predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove, Plenković je rekao da je “taj stupanj katastrofalnih izjava ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih”. “Bernardićeve katastrofalne i klevetničke izjave” stavljene su u kontekst jedne racionalne odluke da bi hrvatski građani od kampanje imali koristi“, ustvrdio je.

„Ovo je kampanja (za EU izbore) koja traje najdulje i trajat će 45 dana, a imate samo 1,5 milijuna kuna po listi. Stranka može to financirati iz svojih sredstava ili tražiti donacije, a mi smo samo povećali limit; i dalje smo s ovim povećanjem jedna od zemalja koja ima najmanje sredstava za kampanju. Imate neke druge europske zemlje koje uopće nemaju limite za kampanju i mogu trošiti koliko žele“, pravda se premijer.

Bizarni akteri koji su se pojavili na hrvatskoj političkoj sceni, ništa ne razumiju što se radilo u posljednjih 30 godina“, ustvrdio je premijer, dodavši kako Vlada ima odgovornost prema hrvatskim biračima da 2019. godine razumiju gdje smo.

Dodao je kako svi ti akteri u Hrvatskoj koji su danas „antieuropske suverenističke perle, nemaju pojma, i to je važno da javnost zna, a nisu ni prstom mrdnuli da Hrvatska postane članica Europske unije“.

Za razliku od njih ja razumijem, HDZ razumije, Vlada razumije i nećemo dopustiti diletantima da nam okreću javnost protiv nečega za što smo se zalagali od kada je predsjednik Franjo Tuđman definirao europeizaciju kao strateški cilj Repiblike Hrvatske“, ocijenio je premijer Plenković.

Anarhističke, populističke, demagoške i suverenističke snage pričaju bajke

Na obilježavanju obljetnice krapinsko-zagorskog HDZ-a osvrnuo se i na predstojeće izbore za EU parlament, rekavši kako “nikada nije bilo lakše odabrati tko je OK, a tko nije”.

Anarhističke, populističke, demagoške i suverenističke snage, bilo lijevo ili desno – pričaju bajke, rekao je Plenković.

Ustvrdio je kako to HDZ ne brine, jer je stranka snažna, uvjerljiva i da je, unatoč svim napadima, na 28 ili 29 posto potpore građana, što frustrira političke protivnike.

Naglasio je kako su izbori za EU parlament važni za HDZ, jer su EU izbori prije šest godina bili prekretnički u povratku HDZ-a na čelo hrvatske političke scene

Izvor: narod.hr/hina