(FOTO) Predsjednica odlikovala zapovjednika Nacionalne garde Minnesote

Foto: Fah

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u četvrtak jednim od najviših državnih odličja američkog general bojnika Richarda Nasha, zapovjednika Nacionalne garde Minnesote, za doprinos međunarodnom ugledu Hrvatske i postignućima u okviru programa partnerske suradnje dviju država i oružanih snaga koja traje već 21 godinu.

“Kao potvrda vrednovanja dosadašnjih zajedničkih postignuća i nastavka potpore za daljnji napredak, donijela sam odluku o odlikovanju general bojnika Richarda Nasha, zapovjednika Nacionalne garde Minnesote, jednim od najviših državnih odlikovanja Republike Hrvatske – Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom”, kazala je predsjednica uručujući odlikovanje.

Grabar-Kitarović je podsjetila da je sadržajna i visokovrijedna bilateralna obrambena suradnja SAD-a i Hrvatske uspostavljena odmah po završetku Domovinskog rata te da je od svih novo uspostavljenih američkih programa obrambene suradnje, stožerno mjesto i ulogu zauzeo Združeni tim za provedbu vojno-vojne suradnje u okviru kojeg je u lipnju 1996. godine započela provedba bilateralnog Programa partnerske suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote.

“Ove godine obilježavamo više od četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti te dvadeset pet godina uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Tijekom tog razdoblja nebrojeno puta svjedočili smo snažnom partnerstvu ne samo naših dviju zemalja nego i naših oružanih snaga”, istaknula je predsjednica.

Posebno je izdvojila sudjelovanje “rame uz rame” pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote u misiji ISAF pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, projekt modernizacije vježbališta Oružanih snaga, brojne humanitarne projekte potpore civilnom stanovništvu u Hrvatskoj te više od 200 zajedničkih bilateralnih vojnih aktivnosti.

Šefica hrvatske države i vrhovna zapovjednica oružanih snaga je uz Nasha odlikovala i 20 visokih časnika Nacionalne garde Redom hrvatskog pletera.

U vrlo emotivnom govoru, general bojnik je kazao da je počašćen odlikovanjem te da je uvjeren da će osvjedočeno partnerstvo nastaviti njegovi nasljednici, s obzirom da nakon 45 godina vojne službe uskoro skida uniformu.

“Imamo još puno zajedničkog posla, još puno projekata koje moramo dovršiti”, rekao je Nash, spominjući suradnju na kibernetičkoj sigurnosti te hrvatsko borbeno zrakoplovstvo.

Posebice se osvrnuo na doprinos hrvatskih vojnika u misijama NATO-a u Afganistanu – ISAF – i Litvi.

Također je izrazio žaljenje zbog razornog požara s kojima je suočena Hrvatska, posebice Split i okolica.

“Naše misli i naša srca su sa stanovnicima Splita”, kazao je general bojnik.

Vojno izaslanstvo Minnesote je predsjednici na dar uručilo kipić bjeloglavog orla, “simbola slobode”.

Na svečanosti dodjele odlikovanja američkim visokim časnicima bio je nazočan i ministar obrane Damir Krstičević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs