(FOTO) U Hrvatskoj ostalo 345 kilometara četvornih sumnjivog minskog prostora

Foto: Fah

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u utorak kako je u Hrvatskoj ostalo još 345 kilometara četvornih sumnjivog minskog prostora u osam županija s oko 30 tisuća mina, a Hrvatska bi u potpunosti od mina trebala biti očišćena do 2026. godine.

Trut je u Slanom kod Dubrovnika, gdje je sudjelovao na 16. međunarodnom simpoziju „Protuminsko djelovanje 2019.“, izjavio kako su minama najviše zagađene Sisačko-moslovačka, Ličko-senjska i Karlovačka županija i da su sva sumnjiva područja označena s oko 12 tisuća znakova opasnosti od mina.

„Ostatak svijeta od Hrvatske može puno naučiti jer smo vrlo iskusni u razminiranju. Imali smo rat u kojem smo stekli ne samo  pirotehničko iskustvo, već naučili i o organizaciji tog posla, o strojevima. Već dugo godina smo organizirani kroz Hrvatski centar za razminiranje, a kroz novu reorganizaciju uprave od 1. siječnja 2019. godine HCR je integriran u Ravnateljstvo Civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova“, istaknuo je Trut te dodao kako je cilj simpozija razmjena iskustva u protuminskom djelovanju.

„Prepoznajemo izazove u novim aktivnostima, posebno u segmentu migrantske krize, a predstavljamo i nove tehnologije u sustavu“, rekao je Trut.

Simpozij „Protuminsko djelovanje“ se u Hrvatskoj održava 16. puta  od 8. do 11 travnja, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i  Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o..

Ove godine četverodnevnom skupu nazoči 150 sudionika iz 31 države. Zemlja partner je Mađarska.
Simpozij je praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja, gdje stručnjaci, znanstvenici i zainteresirana javnost problematiziraju naučene lekcije i kroz interaktivni pristup promišljaju primjenjiva rješenja u području protuminskog djelovanja.

Tijekom simpozija održana je i izložba te pokazna vježba opreme za razminiranje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina