(FOTO) Uhićeni pljačkaši dragulja iz Duždeve palače vrijednih preko 2 milijuna dolara: Među njima četvorica hrvatskih državljana

Foto: Polizia di Stato

U spektakularnoj akciji policije u Istri i Zagrebu ove srijede uhićena su četvorica hrvatskih državljana osumnjičenih za filmsku pljačku dva milijuna dolara vrijednog blaga iz privatne kolekcije koje je u čuvenoj Duždevoj palači u Veneciji izložio katarski šeik Hamad bin Abdullah Al-Thani, javlja Novi list.

Hrvatska policija je, u suradnji s talijanskom policijom, uhitila četvoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti koji je ukraden u siječnju ove godine, iz Duždeve palače.

Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara.

Osumnjičeno je četvero hrvatskih državljana, u dobi od 60, 43 i 48 godina. Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, na izložbi pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”.

Protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Jedan od uhićenih se dovodi u vezu s nekoliko krađa dragulja u različitim državama Europe. Navodno je djelovao pod lažnim identitetima u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njime raspisano više međunarodnih potraga.

Jedna od tjeralica ga tereti za krađu nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. godine u Švicarskoj. I ta je krađa počinje za vrijeme izložbe.

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga.

Kriminalističko istraživanje se je u tijeku, javljaju iz MUP-a.

Izvor: narod.hr