(FOTO, VIDEO) U ime obitelji predala zahtjev za reviziju komunističke presude na smrt hrvatskog intelektualca profesora Filipa Lukasa

Foto: narod.hr

Jutros je udruga U ime obitelji predala prvi zahtjev za reviziju komunističke presude na smrt streljanjem poznatog hrvatskog intelektualca i najdugovječnijeg predsjednika Matice hrvatske, profesora Filipa Lukasa. Revizija je predana na Županijski sud u Zagrebu koji je nadležan za ovakve komunističke presude tada Okružnog narodnog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, istaknuo je: “U ime obitelji ističe da je ispravljanje nepravdi koje je Titov režim nanio stotinama tisuća konkretnih osoba i njihovim obiteljima tijekom 45 godina totalitarizma – preduvjet stvaranja demokratskog i pravednog društva u Hrvatskoj. Danas smo ovdje da bismo pokušali vratiti ugled i na hrvatskoj sceni osvježili lik i djelo profesora Filipa Lukasa, najdugovječnijeg predsjednika Matice hrvatske. Optužen je 1945. u odsutnosti komunističkom Presudom na smrtnu kaznu u dobi od 76 godina.

U ime obitelji revizijom Presude želi ispraviti nepravdu i pomoći prisjetiti se naših, hrvatskih velikana u povijesti od kojih možemo podosta naučiti za sadašnje i buduće hrvatske prilike. Usto, konkretne revizije komunističkih presuda značajne su za obitelj učestalo zaboravljenih pojedinaca, jasnoću hrvatske povijesti i njihov djelotvorni rad u Hrvatskoj postaviti kao smjernicu za budućnost. “

Dr. Dražen Švagelj, predsjednik Matice hrvatske, ogranka u Vinkovcima, zamjenik ratnog ravnatelja bolnice u Vinkovcima, kratko je izložio tko je bio Filip Lukas. Hrvatski velikan 20. stoljeća, znanstvenik, sveučilišni profesor, geograf, povjesničar, geopolitičar i teolog, suradnik i član uredništva Hrvatske enciklopedije, autor 170 znanstvenih radova, te više knjiga i udžbenika iz zemljopisa, predsjednik Matice hrvatske od 1928.-1945., punih 17 godina. To razdoblje poznato po obilnoj izdavačkoj djelatnosti i početak osnivanja ogranaka Matice hrvatske diljem Domovine. Tada je pokrenuta i Hrvatska revija. Filip Lukas je svojim radom i djelom ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, te s pravom može biti uzor budućim generacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Krešimir Grebenar, član pravnog tima udruge i autor predmetne Revizije, navodi; “Presudu koju poništavamo donesena je 1945. kao osuda za tzv. političko kazneno djelo. Na ovom primjeru je razvidna zlouporaba političke moći te karakteristične presude smrtnom kaznom radi protivljenja komunističkom režimu. Ova Presuda je eklatantni primjer povrede međunarodno-pravno priznatih načela pravne države i demokratskog društva, te kršenja javnog poretka Republike Hrvatske.”

Natalija Kanački, dr. med., članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji, navodi: “U ime obitelji ovime želi započeti s postupcima koji u prvi plan stavlja vrijedne i hrabre ljude hrvatske povijesti. Revizije komunstičkih presuda stavljaju nas i pred zahtjev da se odredimo jasno prema svim totalitarnim režimima. Znamo da su najveće ljudske nevolje u našoj zemlji, a i šire, u 20 stoljeću proizveli fašizam, nacizam i komunizam. Do sada smo podosta napravili u odnosu na osude fašizma i nacizma, no komunistički zločini i progoni nisu dovoljno jasno prezentirani. Prisjećajući se profesora Filipa Lukasa, po kojem i jedna naša osnovna škola u Kaštel Starom nosi naziv, prisjećamo se svih nepravedno progonjenih hrvatskih intelektualaca i općenito hrvatske intelektualne elite, kao i svih boraca za hrvatsku neovisnost.”

Na pitanje o tome koliko bi trebalo biti daljnjih revizija, dr. Kanački je odgovorila: „Ovo je čin i poziv državi da političkom voljom krene u sustavniju analizu i reviziju tih presuda. Revizija bi zasigurno bilo na tisuće i na desetke tisuća, međutim, ovi napori U ime obitelji su simbolički – cilj je da se osvijetli naša povijest i donese istina, da možemo dalje hodati slobodni od prošlosti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.