(FOTO, VIDEO) Sinjani protiv gradnje TE Peruća: ‘Ignorantska šutnja upućuje da će Studija utjecaja na okoliš biti prihvaćena’

Foto: Facebook

Zbog najnovijih informacija vezanih uz projekt termoelektrane Peruća, građanska inicijativa “Ne daj se, Cetino!” organizirala je danas prosvjed protiv termoelektrane Peruća na sinjskoj pijaci.

Ni kiša ni snijeg nisu spriječili nekoliko stotina građana da se okupe i poruče da ne žele Termoelektranu Peruća.

Naime, idućeg tjedna održat će se sjednica “Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća” na kojoj se odlučuje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš. Prihvaćanje Studije zadnji je korak za dobivanje građevinske i lokacijske dozvole, tj. za ostvarenje projekta.

“Pobijedit ćemo! U utorak idemo autobusima za Zagreb, za sve će biti mjesta. Polazimo s alkarskog trkališta, polazimo oko 4 ili 5 sati, ništa ne znači da je božićno vrijeme”, poručili su prosvjednici.

“Prihvaćanje Studije zadnji je korak za dobivanje građevinske i lokacijske dozvole, tj. za ostvarenje projekta. Već godinu dana u javnosti iznosimo argumente, koje nitko nije pobio, a koji pokazuju da je termoelektrana Peruća i projekt VisViva ekološki štetan, ekonomski neodrživ, energetski besmislen i strateški poguban. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je preko 25 000 ljudi. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ni iz Vlade usprkos svemu nije bilo nikakve reakcije”, istaknuo je mag. phys. Mislav Cvitković, prenosi Dalmacija Danas.

Rekao je kako ignorantska šutnja i sve druge informacije upućuju na to da će Studija utjecaja na okoliš biti prihvaćena.

“Zbog svega toga organizirali smo prosvjed na kojem smo još jednom, i to zadnji put, pokazali da je narod protiv ovog projekta”, zaključio je.

Našao se na prosvjedu i saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.

“Svima je jasno da je zadnju godinu dana, od kad se pojavila Studija utjecaja na okoliš za projekt Vis Viva, a termoelektrane Peruća, u svakom pogledu ovo veliki problem i da bi ne samo uništio Cetinski kraj nego i najveći bazen pitke vode u RH, a to im narod neće dozvoliti. Neće im proći ovaj interesno-politički projekt. Vlasnik je suprug ministrice Burić.

25 tisuća potpisa i upita koji su upućeni premijeru govori sve, ovdje se radi o interesnim lobijima koji su protiv naroda. Ovo je kriminalan projekt, znamo tko mu je vlasnik, ali ne znamo tko je investitor. Zadnjih godinu dana smo upozoravali, a sada je narod najavio svoj dolazak u Zagreb. Bit će to borba do kraja. To je danas narod pokazao, a još je jednom postalo jasno da se narod Cetinske krajine i Dalmacije općeniti nikada ne smije podcijeniti!

Pojedinci su govorili zašto narod više vjeruje Miru Bulju nego znanstvenicima, a pogledajte jučerašnju listu od 60 relevantnih znanstvenika koji su potpisali protiv ovog projekta. Osim toga, protiv njega se izjasnila i Splitsko-makarska nadbiskupija”, poručio je Bulj.

(VIDEO) Snažna poruka naroda Cetinske krajine protiv TE Peruća: “Ne damo vam da uništite ovaj kraj!”

Svoje priopćenje o ovom projektu uputila je i Nadbiskupija splitsko-makarska, postavljajući pitanje: “Je li KKPE Peruća u skladu s načelom općega dobra i međugeneracijske pravednosti koje ističe i papa Franjo u svojoj ekološkoj enciklici Laudato si (br. 156 – 162)?” te poručujući: “apeliramo na sve odgovorne državne i županijske institucije da ovoj problematici posvete još veću dužnu pozornost”. Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Fizičar Mislav Cvitković: Peruća je obranjena od Mladićeve velikosrpske agresije, obranimo je i danas od uništenja

Iz inicijative “Ne daj se Cetino” pozivajući na prosvjed poručili su:

Već godinu dana u javnosti iznosimo argumente, koje nitko nije pobio, a koji pokazuju da je termoelektrana Peruća i projekt VisViva ekološki štetan, ekonomski neodrživ, energetski besmislen i strateški poguban. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je preko 25 000 ljudi.
Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ni iz Vlade usprkos svemu nije bilo nikakve reakcije. 


Budući da i ignorantska šutnja i sve druge informacije upućuju na to da će Studija utjecaja na okoliš biti prihvaćena, tj. da će projekt “proći”, organiziramo gore navedeni prosvjed na kojem ćemo još jednom, i to zadnji put, pokazati da je narod protiv ovog projekta. U cilju očuvanja općeg dobra i naših prirodnih bogatstava, molimo Vas da nas popratite jer jedino narod i pritisak javnosti može zaustaviti ovaj projekt i mrežu interesa koja se krije iza njega!

Peticiju protiv ovog projekta možete potpisati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr