Fuchs: 1921 učenik i 211 djelatnika više ne boravi na području SMŽ

Zagreb, 12.01.2021 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu za medije o pocetku školske godine u Republici Hrvatskoji i posebno u podrucjima pogodenim potresima. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objavio je najnovije informacije vezano za početak nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da odgoda nastave ide u nekim školama u Sisačko-moslavačkoj županiji, a bez online nastave će sigurno biti dva tjedna. Za sada će najmanje osam škola imati odgodu nastave.

“Za sada ih je osam, ali može ih biti i više. Zbog katastrofe je došlo do poremećaja, ne samo do oštećenja školskih objekata nego i do traumatiziranja i raseljavanja djece i nastavnika”, naglasio je ministar nakon sjednice Vlade.

“Sa smirivanjem situacije, ta će se nastava nadoknaditi. Postoji nekoliko modela, možda će se nastava produžiti na subote ili u ljetnom periodu”, naglasio je.

Prezentirao je i podatke s terena u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“1921 učenik više ne boravi na području Sisačko-moslavačke županije. 211 djelatnika napustilo je područje županije. Imamo podatke da se od broja učenika koji su otišli, više neće vratiti natrag već će nastaviti školovanje u nekim drugim školama. 22 djelatnika također se neće vratiti na ovo područje, barem kroz neko dulje vrijeme”, naglasio je ministar, prenosi dnevnik.hr.

Nedostaje više od 1167 komada računalne opreme. “Djelomično je oprema stradala u potresima. Treba osigurati i 13 laptopa za nastavnike”, kazao je ministar i dodao da internet veze nisu dostupne za 600-injak učenika.

Komentirao je i stanje u Zagrebu. “Zagreb poduzima korake i primili su se osiguravanja puteva prema školama. Tamo gdje neće biti moguće dovoljno dobro riješiti dijelove fasada napravit će se zaštitni koridori”, napomenuo je ministar.

Grad Sisak navodno želi da svi njihovi osnovci od 18. siječnja dolaze na nastavu. Sindikat je pak tražio odgodu nastave u županiji.

Ministar je rekao da će udovoljiti željama osnivača. “Dat ćemo suglasnost onog trenutka kada oni to zatraže”, kazao je.

Fuchs smatra da svu djecu treba vratiti u škole čim epidemiološka situacija to dozvoli. “Onog trenutka kada to bude moguće, to ćemo učiniti”, izjavio je.

Fuchs je prije dva dana objavio da će učenici osnovnih škola od prvog do 4. razreda i učenici četvrtih razreda srednjih škola nastavu pohađati u školama. Svi ostali učenici osnovnih i srednjih škola od ponedjeljka će nastavu pratiti po modelu C.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr