Fuchs: Ne vidim razlog za uvođenje ovakvog građanskog odgoja u Zagrebu

fuchs tomašević
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči užeg kabineta Vlade kazao je da u Hrvatskoj građanski odgoj postoji kao dio obveznog poučavanja. Imamo kurikul građanskog odgoja, on je usvojen i provodi se od 2019. godine. U kurikulu su definirani ishodi učenja koji se postižu kroz predavanja kroz različite predmete kao povijest, zemljopis, hrvatski jezik, rekao je i dodao da je Rijeka još i ranije prepoznala građanski odgoj.

> Krešimir Miletić: Pravi građanski odgoj trebao bi biti lišen bilo kakvih ideoloških osnova

> Prof. Miliša: SDP i Možemo političkim dekretom uvode građanski odgoj

> Peternel o građanskom odgoju u školama: Komunalni redari pretvaraju se u ideološke reformatore

– Ne znam kako bi to trebalo napraviti, što se tiče realizacije. Onog časa kad je predmet dodan, inicijator mora pitati ravnatelje i škole žele li provoditi dodatni predmet, ravnatelji moraju kontaktirati roditelje, oni se moraju izjasniti za takav predmet koji nije obavezan te ako se sakupi dovoljan broj zainteresiranih, to se stavlja na školski odbor. Školski odbor onda donosi odluku da će se u toj školi poučavati taj dodatni predmet, rekao je ministar Fuchs za HRT. Dodao je da je u zagrebačkim školama u tijeku proces javnog poziva za javljanje za formiranje školskih odbora.

> Možemo kreće s ideološkim predogojem djece: Tko vjeruje da im je cilj slobodno i kritičko promišljanje?

> Grad postavlja po 3 člana u školske odbore: Ako Tomašević pobijedi hoće li nametati LGBT agendu?

– Pet dana je do školske godine. Ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa poučavanja građanskog odgoja kad ga već proučavamo kroz druge predmete. U Zagrebu je dobar dio škola zatražio skraćenje nastavnog sata na 40 minuta obrazlažući to poštivanjem epidemioloških mjera, rekao je ministar Fuchs.

Istaknuo je da osobno podržava građanski odgoj i da nema ništa protiv toga, ali ne zna kako će inicijativa Grada završiti.

– Treba naći i osobe koje će taj predmet podučavati. To ne bi bilo realno ove godine, dodaje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt