GLAS I IDS traže ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Foto: fah

Građansko-liberalni savez (GLAS) i Istarski demokratski sabor (IDS) uputili su Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredbe članka 9. točke 3. Zakona o udomiteljstvu.

“Spornom odredbom Zakona istospolnim parovima onemogućeno je pravo na ostvarivanje udomiteljskog statusa, što GLAS i IDS smatraju protivnim Ustavu, prema kojemu su svi pred zakonom jednaki te svakome pod jednakim uvjetima treba biti dostupno svako radno mjesto i dužnost”, priopćile su te stranke.

>UIO: Posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u interesu djece

>Homoseksualni par podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu: Znate li što je zapravo u najboljem interesu djece?

>UIO: Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići Ustav i zakone

>TV komentar: Zastupa li Nova TV interese djece ili LGBT aktivista?

Tvrde kako je odredba zakona koja diskriminira istospolne parove protivna međunarodnim konvencijama koje je Hrvatska potpisala i Povelji Europske unije o temeljnim pravima, koja izričito zabranjuje diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

GLAS i IDS predlažu Ustavnom sudu da donese odluku kojom se ukida sporna odredba Zakona o udomiteljstvu.

Podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu najavili su i SDP i HNS, koji također smatraju da se njime diskriminiraju istospolni parovi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina