UIO: Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići Ustav i zakone

Foto: fah

Hina prenosi da je udruga U ime obitelji početkom rujna putem odvjetnika podnijela zahtjev za uvid u spis tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu uz obrazloženje da “ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova”, te da je zahtjev odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bugarski ustavni sud odbacio Istanbulsku konvenciju: zašto vlast u Hrvatskoj nije reagirala na upozorenja o neustavnosti?

U zadnje dvije godine nekoliko homoseksualnih parova prijavilo se za postupak posvajanja i udomljavanja djece, ali su odbijeni jer po zakonu istospolni parovi ne mogu ni udomljavati ni posvajati djecu.

Tužba istosplnog para

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istospolni par iz Zagreba se žalio Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je tu žalbu odbacilo, stoga je par tužio Republiku Hrvatsku Upravnom sudu tvrdeći da su diskriminirani na temelju “seksualne orijentacije” kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Plenković insinuirao da udruga U ime obitelji zajedno s Hasanbegovićem pokušava iskoristiti Penavu

U ime obitelji je zatražila uvid u sudski spis dva predmeta o slučajevima u kojem homoseksualni parovi žele posvajati ili udomiti djecu.  “Smatramo da zainteresirana javnost ima pravo znati činjenice o dva slučaja o kojem su mediji  izvještavali, i to samo na temelju informacija koje su istospolni parovi (tužitelji) iznijeli u javnost“, naveli su za Narod.hr iz udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazloženje udruge

Hrvatska javnost i građani imaju pravo biti cjelovito informirani o pokušajima da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje ili posvajanje djece, što je protivno najboljem interesu djeteta te Ustavu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na građanskom referendumu o braku. U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet.

Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići ustav i zakone koji štite pravo djeteta da raste uz oca i majku, odnosno u zajednici koja je tome najsličnija”, poručuju iz U ime obitelji.
Martinović: ‘Udruga želi  preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji’

“Prema obrazloženju udruge koja se pokušala umiješati, čini se da ona želi preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji, iako se u ovom slučaju ne radi o braku, već o životnom partnerstvu koje je zakonom priznata obiteljska zajednica, te konkretnom postupku diskriminacije prema paru koji je htio pristupiti sustavu udomiteljstva”, ocijenio je koordinator Dugine obitelji Daniel Martinović.

Što pokazuju istraživanja?

Relevantna istraživanja pokazuju da nije istinita tvrdnja da nema razlike za djecu koju podižu istospolni parovi ili muškarac i žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.

Slični rezultati dobiveni su i istraživanju Paula D. Sullinsa iz 2016. godine koje je objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” (Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents).

Istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola. Sullins zaključuje da s interpretacijom dobivenih podataka treba biti oprezan te ističe kako su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

Prema rezultatima istraživanja sociologa Marka Regnerusa pod nazivom “Istraživanje novih obiteljskih struktura” iz 2012. godine, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.