GONG: Ne želimo surađivati s portalom Inicijative; HND: Bez komentara

Direktor GONG-a Dragan Zelić je na upit o presudi u slučaju Fimi Medija u kojoj se HSU dokazalo da je primio pola milijuna kuna iz Sanaderovog ‘crnog fonda’, nakon višednevnih pokušaja odgovorio kako ne želi surađivati s portalom Inicijative “U ime obitelji”.

„Mi prema vama imamo svoj stav jer je portal u vlasništvu Inicijative i jer se ne slaže s našom politikom i vrijednostima koje mi promičemo“, rekao je Zelić odbijajući tako komentirati dokazanu korupciju u jednoj od stranka Kukuriku koalicije za portal narod.hr.

Upitan zašto, kao direktor organizacije koja promiče transparentnost i dostupnost informacija uskraćuje komentar, Zelić je odgovorio: „Dajemo informacije svim drugim medijima i u pravilu smo otvoreni, osim kada suštinski ne podupiremo ciljeve inicijative. To je stvar integriteta“.

Iako mu je rečeno kako se radi o news portalu i da se pitanje tiče dnevnopolitičkog događaja, a ne stava Inicijative ili GONG-a, ponovio je kako bez obzira na to neće surađivati s portalom.

Na upit zna li da time uskraćuje informacije dijelu građana čije stavove Inicijativa donekle zastupa, a koji također financiraju kao porezni obveznici GONG, Zelić je upitao: „Kako mislite zastupa dio građana?“ te dodao kako je financiranje GONG-a transparentno i dostupno na njihovim stranicama i kako se financiraju na različite načine.

Između ostalog, prema podacima dostupnima na njihovim stranicama za 2012. godinu, GONG je dobio 514. 700 kuna od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a koja se financira dijelom od sredstava proračuna, a dijelom od prihoda od igara na sreću.

„U nekim godinama financiramo se apliciranjem na natječaje i dobivamo sufinanciranje u određenom iznosu, oko 20.000 kuna. Nema toga da će vam Vlada doći i dati novac, niti bi to GONG prihvatio, osim ako ide iz proračunskih zaliha“, pojasnio je Zelić .

Prema Zakonu o proračunu, čl. 56, Sredstva iz proračunskih zaliha koriste se za „nepredviđene namjene, za koje u proračunu nisu osigurana sredstva, ili za namjene koje se tijekom godine pokaže da nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju proračuna nije bilo moguće predvidjeti“.

Iz istih se proračunskih zaliha koriste sredstva za saniranje posljedica elementarnih nepogoda, ekoloških nesreće i ostalih nepredvidivih nesreća, kako navodi sljedeći stavak članka 56.

Na pitanje da komentira GONG-ovo odbijanje davanja informacija portalu narod.hr, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka je kratko odgovorio da ne bi komentirao te kako je on sam davao izjave za portal, ali da GONG neće komentirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hrt