Foto: Snimka zaslona

Što donose Vladine mjere rasterećenja gospodarstva? Koji će se administrativni nameti ukinuti? Kakve rizike nosi prepolovljena zaštita na radu i rijeđi sanitarni pregledi? Gosti Otvorenog bili su: Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Gordan Maras, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Mladen Novosel, predsjednik SSSH, i Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Riječ je o paketu koji se sastoji od 3 dijela- mjere za pojednostavljenje i jeftiniju primjenu propisa, liberalizacija određenih usluga, pokretanje povjerenstva sa smanjivanje neporeznih nameta, pojasnila je Martina Dalić nove Vladine mjere. Istaknula je kako je to prvi korak prema nizu drugih reformskih mjera koje će rezultirati boljom, kvalitetnijom i privlačnijom poslovnom klimom. Dodala je kako se niti u jednom području ne ukidaju postojeća pravila. Kada je riječ o zaštiti na radu, jedna od mjera su online obrasci putem kojih će poduzetnici s manje od 50 zaposlenih sami moći učiniti procjenu rizika.

Pojasnila je i kako se rijeđi sanitarni pregledi odnose na ona mjesta gdje zaposlenici rade s originalno zapakiranim namirnicama, a ne, primjerice, na restorane ili mesnice.

Gordan Maras tvrdi da se ovim mjerama neće uštediti milijardu i pol kuna, koliko je predviđeno. Rekao je kako se, primjerice, u zaštiti na radu sada ne troši ni približno toliko. “Od tog smanjenja administrativnog troška zaštite na radu najveću korist će imati najveće tvrtke. Pliva će biti veliki korisnik tog benefita, a znamo iz koje firme je bivši premijer Orešković došao.” Bernard Jakelić rekao je da online obrasci za procjenu rizika na radu nisu hrvatska umotvorina, već da takva praksa postoji u Europskoj uniji.

Mladen Novosel smatra da se na taj način ne može vršiti procjena opasnosti. Rekao je kako je razina sigurnosti na radu u Hrvatskoj i zapadnoj Europi, gdje se ti obrasci primjenjuju, dan i noć. Poslodavac mora za takvo što imati stručnjaka zaštite na radu, inženjera i uslugu medicine rada. Istaknuo je kako broj ozljeda na radu raste. Rekao je ministri Dalić da u ovom akcijskom planu nema uštede. Dodao je i kako se tu radi samo o uskim interesima Hrvatske udruge poslodavaca. “Jedna kuna uložena u zaštitu na radu donosi četiri kune uštede,” rekao je Novosel.
Naglasio je da se svaka od predviđenih promjena u tom području mora potkrijepiti određenim pravilnikom i da će se o tome pregovarati.

Bilo je napeto između Marasa i Dalić tijekom cijele emisije pa se tako razvila i rasprava o INA-i i HEP-u. Maras je od ministrice zatražio da se distancira od INA-e jer je, po njemu, ona u eklatantnom sukobu interesa. Na upit o tome nije li SDP htio privatizirati HEP, Maras je rekao kako je njihova ideja bila drugačija- dokapitalizacija mirovinskim fondovima. U tom slučaju novac bio ostao u hrvatskim rukama, a ovako je u teoriji moguće da Mađari otkupe tih 25 % dionica HEP-a, rekao je.

Hrvatska je na dnu Europske unije po pitanju standarda poslovanja, poduzetničke klime, a hrvatski poduzetnici su na rubu financijske izdržljivosti financiranja svih neracionalnosti i regulatornih i normativnih džungli, rekao je Jakelić pred kraj emisije. “Mi još pričamo o nekom poslovanju koje je bilo možda čak i prije one bivše Jugoslavije, a ljudi idu na mjesec.”

Izvor: narod.hr/hrt