Gošće ‘Damina gambita’ traže od Radmana da povuče otkaz Elizabeti Gojan

“Damski zahtjev Goranu Radmanu”, apel je kojim su 73 žene iz javnog, kulturnog i poduzetničkog života, a sve su gostovale u emisiju HTV-a “Damin gambit”, u četvrtak zatražile od glavnog ravnatelja HRT-a da trenutačno povuče otkaz urednici te emisije Elizabeti Gojan.

‘Radman provodi samovolju na HRT-u’

“Pravo na slobodno izražavanje mišljenja, kao jedna od temeljnih tekovina demokratskog društva, zajamčeno je Ustavom i ne može niti  smije biti razlogom da se, samovoljom Gorana Radmana, jednoj od najboljih novinarki u Hrvatskoj zabrani rad na HRT-u kao javnoj ustanovi”, ističu potpisnice apela.

“Podsjećamo gospodina Radmana da rad HRT-a financiraju sve hrvatske građanke i građani, te da oni imaju pravo znati o svemu što se u toj medijskoj kući događa, od toga kolike slobode uživaju novinari i urednici i tko te slobode ugrožava, do toga kako se i na što troši i posljednja lipa od pristojbe za HRT”.

Traže i povlačenje Etičkog kodeksa HRT-a

Potpisnice apela traže od Radmana i da hitno povuče Etički kodeks, koji novinarima i urednicima HRT-a zabranjuje javne nastupe bez odobrenja Uprave, jer se njime grubo krše i ograničavaju prava građana na informaciju i pravo novinara na slobodu govora.

“Ne pristajemo šutjeti o slučaju Elizabete Gojan, koja je kažnjena jer je koristila svoje građansko i profesionalno pravo na slobodu izražavanja, a smatramo da je to nedopustivo u zemlji koja se deklarira kao demokratska država”, kaže se u apelu.

Najavile da će o svemu izvijestiti međunarodne organizacije

Ako odluka o otkazu ne bude povučena, potpisnice kažu da kako će iskoristiti svoje profesionalne i moralne autoritete, te o cijelom slučaju obavijestiti relevantne institucije u Hrvatskoj i Europskoj uniji kao i međunarodne organizacije.

Podsjetimo, Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić odlukom glavnog ravnatelja Radmana ostale su bez radnih mjesta zato što su nakon prijenosa i emisije inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je na krajnje neprofesionalan i uvredljiv način vodila Gojan, u javnosti istupale bez odobrenja nadređenih, čime su prekršile interna pravila HRT-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah