Grabar-Kitarović pisala Tajaniju i predsjedniku Mattarelli: ‘Duboko sam zgrožena i razočarana, unijeli ste nemir’

Foto: Fah

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je službeno pismo Tajaniju te talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli, nakon skandaloznih poruka koje je Antonio Tajani poslao tijekom vikenda u Bazovici.

> (VIDEO) Skandalozni govor predsjednika EP-a Tajanija: ‘Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija’

Podsjetimo, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izazvao je niz osuda prikazujući egzodus Talijana nakon rata kao svojevrsno etničko čišćenje, i porukom “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

>(VIDEO) Evo što je Plenković izjavio o Tajaniju 2016.: ‘Riječ je o mom prijatelju…’

Tajani je govorio na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta.

>Tko su bile žrtve fojbi, čiju je komemoraciju predsjednik EP-a zlorabio za slanje iredentističkih poruka

Pisma predsjednice koja donosi tportal prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Tajani,

Kao Predsjednica Republike Hrvatske duboko sam zgrožena i razočarana Vašom izjavom na svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzu o tzv. ‘talijanskoj Istri’ i ‘talijanskoj Dalmaciji’, koja je duboko šokirala i cijelu hrvatsku javnost. Iz njih nažalost ne mogu ne iščitati neprihvatljivo zagovaranje povijesnog revizionizma i iredentizma, koje odlučno odbacujem.

Vaše riječi i osobno su me pogodile jer potječem iz kraja koji je tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, a zatim i u Drugom svjetskom ratu, bio pogođen talijanskom fašističkom okupacijom i gdje su još na svakom koraku vidljivi tragovi fašističkih zločina.

Neprijeporno, svaki totalitarizam valja osuditi i svakoj žrtvi se treba pokloniti, kako žrtvama fašističkih ili nacističkih zločina, tako i žrtvama komunističkih zločina. Žalim zbog sudbine svih koji su tijekom ili nakon Drugoga svjetskog rata stradali ili su zbog protivljenja komunističkom režimu morali napustiti Hrvatsku.

Pritom mislim i na brojne Hrvate, kao i na pripadnike drugih nacija, među kojima su i Talijani. No Vaša izjava zanemaruje cjelinu povijesne istine i vrijeđa sve hrvatske državljane, osobito one koji još nose bolna sjećanja na stradanja članova svojih obitelji tijekom fašističke okupacije dijelova Hrvatske.

>Što je talijanski iredentizam, pokret kojemu je cilj pripojenje Istre i Dalmacije Italiji?

>Tajani ne povlači svoju izjavu o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”: ‘Samo sam rekao da su totalitarni režim radili loše stvari’

Vaša izjava unijela je nemir među sve naše državljane, pa tako i među pripadnike talijanske nacionalne manjine, koja je, želim to istaknuti, konstruktivan dionik društvenoga života, uživajući sva manjinska prava, zajamčena Ustavom Republike Hrvatske.

S Talijanskom Republikom želimo graditi odnose prijateljstva, partnerstva, međusobnog povjerenja i potpore, kako bilateralno, tako u zajedničkom europskom domu. S obzirom na sve navedeno, očekujem, kao i cijela Hrvatska, Vašu nedvosmislenu ispriku, kako bismo prevladali ovo, spomenutom izjavom stvoreno, negativno ozračje i nastavili graditi konstruktivne bilateralne i europske odnose.

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Obraćam se u povodu izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzu o tzv. ‘talijanskoj Istri’ i ‘talijanskoj Dalmaciji’. Duboko sam zgrožena i razočarana tom izjavom, kao i cijela hrvatska javnost.

Želim izraziti svoje duboko uvjerenje kako je sadržaj izjave gospodina Tajanija ne samo protivan duhu dobrosusjedskih odnosa između naših dviju država i međudržavnim sporazumima, nego nažalost oživljava duh ekspanzionističkih politika, koje su tijekom prošloga stoljeća uzrokovale mnoga zla, kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe, a koje ste i vi, koliko mi je poznato, osudili.

Držim stoga ovu izjavu izrazito neprimjerenom i neprihvatljivom, naglašavam kako su povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno neprihvatljivi te ih odlučno odbacujem. Republika Hrvatska i Talijanska Republika kao dvije prijateljske, susjedne i savezničke države koje dijele zajedničke vrijednosti Europske unije ne mogu tolerirati takve izjave.

Naglasila bih i u ovoj prigodi kako Republika Hrvatska želi s Talijanskom Republikom izgrađivati i jačati što bolje odnose, a na dobrobit naših država i naroda. Dopustite mi napomenuti kako sam se obratila i gospodinu Tajaniju i zatražila od njega nedvosmislenu ispriku. Uvjerena sam kako dijelite moje uvjerenje kako je to najbolji način da bez opterećenja nastavimo graditi dobre odnose suradnje i prijateljstva između Hrvatske i Italije, a na dobrobit cijele europske obitelji. Izvolite primiti, gospodine Predsjedniče, izraze mojeg osobitog poštovanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal