Građani karlovačkog Logorišta: ‘Nesnosan smrad širi se uz Poduzetničku zonu Korana’

Foto: pzk.hr

Stanovnici karlovačkog naselja Logorišta, koji žive neposredno uz Poduzetničku zonu “Korana”, požalili su se na nesnosan smrad kojeg trpe već nekoliko mjeseci otkad je otvorena nova tvornica za preradu ribe “Meduza” koji se širi kroz kanalizacijske rešetke na ulici, a ulazi i u kuće kroz sifone u kuhinjama i u kupaonicama.

U ime ogorčenih građana naselja Logorište inspekcijskim se službama Ministarstva zaštite okoliša i energetike obratio inženjer Tihomir Maraković koji u prijavi tvrdi da u proizvodnom procesu “Meduze” vjerojatno koriste štetne supstance i pita ne bi li takva tvornica trebala imati učinkovite mehaničke i biološke separatore otpadnih voda.

Navodi da su krajem srpnja, dan uoči dolaska ministra gospodarstva Darka Horvata, djelatnici Vodovoda i kanalizacije (ViK) isprali kanalizacijski sustav u Logorištu, jer je ministar obišao tvrtke Meduza d.o.o i Tvornicu turbina Karlovac, kao dobre primjere ulaganja u Zoni kojoj je osnivač Karlovačka županija. Tada su i djelatnici ViK-a priznali da se tu zaista radi o smanjenju kvalitete života”, jer su se i sami gušili od smrada, ustvrdio je Maraković.

Građani se, osim lošeg utjecaja na zdravlje, žale i neugodan život te podsjećaju da se sličan smrad bio pojavio prije 10 godina u centru Karlovca, nakon gradnje novog kanalizacijskog sustava s pročistačem, kad je rješenje pronađeno u ugradnji sifona, te se građani Logorišta nadaju da će se se slično rješenje naći i za njih.

Gradski vijećnik Davor Petračić, ovlašteni inženjer građevinarstva, certifikator i stalni sudski vještak u kratkom je razgovoru za Hinu rekao da se smrad na Korzu učinkovito riješio ugradnjom sifona u sve šahtove, u kojima sloj vode sprječava izlazak plinova iz kanalizacije.

Petračić, koji je bio projektant vodovoda i kanalizacije i u “Meduzi” kaže da je ondje napravljena separirana oborinska i fekalna odvodnja, spojena na postojeću separiranu kanalizaciju poslovne zone. Prema tom projektu, tehnološka kanalizacija prolazi kroz hvatač ulja i masti prije nego se pomiješa s fekalnom kanalizacijom zone. Također i sva oborinska kanalizacija, prije nego se priključi na oborinsku odvodnju zone, prolazi kroz separator ulja i masti.

“Iz kanalizacijskih sustava ne smije biti emisije smrada. Iz odvoda oborine možda malo da, što i nije štetno, ali nije normalno da iz kanalizacije izlazi smrad i vlasnik zone to u što skorije vrijeme mora riješiti”, rekao je Petračić.

Direktor Poduzetničke zone Željko Fanjak treba, smatraju i Petračić i građani, u najkraćem mogućem roku ustanoviti što tu ‘ne štima’ kako bi se nedostaci mogli otkloniti. Prst upiru u “Meduzu” budući da problemi traju od ove godine i početka rada tvornice, a takvih problema nisu imali punih 11 godina, e otkako je Poduzetnička zona u funkciji.

Fanjak je susret s građanima najavio za 20. kolovoza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr