Građani pokrenuli peticiju za profesionalnu i nepristranu Hrvatsku radio televiziju

Nezadovoljstvo pristranim načinom izvještavanja Hrvatske televizije te prijenosom svečane inauguracije prve hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, i dalje  je TOP tema u Hrvatskoj. Naime, nezadovoljni građani  odlučili su pokrenuti potpisivanje peticije u želji da Hrvatska televizija, kao javna televizija, postane uistinu profesionalan i nepristran javni servis svih hrvatskih građana, a ne samo ”jedne političke opcije ili jednog svjetonazora”.

Visoki stupanj profesionalne nekorektnosti

”Odabirom voditeljice Elizabete Gojan koja je u javnosti već odavno prepoznata kao promotorica isključivo jednog svjetonazora i političke ideologije, ravnatelj HRT Goran Radman, direktor programa HTV Saša Runjić, kao i urednica IMSa Lamija Alečković poslali su jasnu poruku o potpunoj svrstanosti javnog servisa uz tu političku opciju”, stoji, između ostaloga, u tekstu peticije Građanske inicijative za profesionalan HRT.

Smatraju da je voditeljica Elizabeta Gojan svojim neprimjerenim izražavanjem o izabranoj predsjednici pokazala visoki stupanj profesionalne nekorektnosti.  Kao primjer citiraju neke riječi spomenute novinarke HTV-a, kao što su ”alfa ženka, koja može pucati, pomusti kravu i voziti traktor”, te čestim upadanjem u riječ svojim gostima, kao i novinarima koji su izvještavali uživo s Trga svetog Marka i obližnjih zagrebačkih ulica.

Urednička podmetanja novoizabranoj predsjednici

”Tijekom prijenosa bila su vidljiva i urednička i tv režijska podmetanja novoizabranoj predsjednici, te omalovažavanje cjelokupne inauguracije i institucije Predsjednika RH. Najočitiji primjer bio je novinarski prilog prepun negativnih i podcjenjivačkih detalja iz kampanje, emitiran neposredno prije polaganja prisege, uz posprdnu voditeljičinu najavu: „pogledajmo kako je do toga došla“. Cijeli ton priloga nije bio primjeren svečanoj atmosferi inauguracije, nego je sugerirao da je gđa Grabar Kitarović na mjesto predsjednice došla na nepošten i nizak način”, navode u tekstu peticije nezadovoljni građani.

No, kao posebno ”skandalozan postupak režijske i uredničke ekipe TV prijenosa”, ističu ”trenutak kada je usprkos molbi gđe Kitarović da se isključe kamere u uspinjači, redatelj prijenosa ipak uključio kameru prikazujući čišćenje cipele predsjednice RH. Ovaj neodgojeni, provokatorski i bezobrazni postupak (koji nisu slijedile komercijalne TV (!)), stavio je javni servis HRT na razinu jeftinog tabloida željnog prljavih senzacija.”

Traži se odgovornost

Zbog ovakvih propusta od Saborskog odbora za medije, povjerenika HRT-a, Upravnog odbora HRT-a i Programskog vijeća HRT-a potpisnici traže sljedeće:

– hitnu smjenu glavnog ravnatelja HRT Gorana Radmana zbog niza poslovnih, kadrovskih i upravnih propusta u radu. Posljednji eksces za koji je izravno odgovoran provođenjem svoje kadrovske politike suprotne funkciji javnog servisa, bio je skandalozan direktni prijenos inauguracije Predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović u kojemu je izvršen najgrublji napad na instituciju Predsjednika RH.
– smjenu direktora programa Saše Runjića koji je pohvalom ekipi dan poslije sramotnog prijenosa pokazao da ne shvaća niti demokraciju niti funkcije javnog servisa.
– ostavku glavne urednice IMSa Lamije Alečković koja je namjernim ili slučajnim izborom konfliktne i neprofesionalne novinarke Gojan napravila amaterski i neoprostiv urednički propust
– najoštriju kaznu novinarke Elizabete Gojan zbog neprofesionalnog i nepripremljenog vođenja TV prijenosa inauguracije Predsjednice RH u skladu s pravilnicima HRT te etičkim kodeksom HRT kojega je višestruko prekršila.
– najoštriju kaznu za redatelja prijenosa inauguracije Danka Volarića

Pokretači ove peticijom su se pridružili dobrom dijelu hrvatske javnosti, uključujući i jednom dijelu djelatnika same Hrvatske radio televizizije, tražeći samo jednu objektivnu i odgovornu javnu televiziju. Peticiju možete potpisati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: screenshot