Grčević: Studentski zbor ne prihvaća realnu ponudu nego medijskim manipulacijama stvara pritiske na Hrvatske studije

Foto: fah

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević odbacio je sumnje studenata da Hrvatski studiji stoje iza moguće provale u prostorije u kojima su boravili studentske udruge i optužio ih da ne prihvaćaju realne ponude za rješenjem problema nego medijskim manipulacijama stvaraju pritiske na rad ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje pročelnika Hrvatskih studija o problemu smještaja studentskih udruga na Hrvatskim studijima prenosimo u cijelosti:

Studentske udruge Hrvatskih studija smještene su na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u objektu 60, koji je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom prije nekoliko godina prenio u vlasništvo Državnoga hidrometeorološkoga zavoda. DHMZ je prije dva tjedna obavijestio udruge, koje koriste objekt 60, o pokretanju radova 2. studenoga 2017. i potrebi za njihovim iseljenjem.

Stupivši na dužnost voditelja Hrvatskih studija (2. listopada 2016.), zamolio sam Sveučilište u Zagrebu da pronađe zamjenske prostorije za smještaj arhivskoga gradiva Hrvatskih studija i djelovanje udruga. Odlukom od 11. listopada 2016. rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je Hrvatskim studijima na privremeno korištenje postojeći objekt 38. Taj je objekt u ruševnom stanju i nije useljiv prije nego se obavi znatnija adaptacija. Sveučilište je osiguralo i sredstva za prvu fazu adaptacije koja bi uskoro trebala početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak 30. listopada 2017. održao sam sastanak o poteškoćama sa smještajem studentskih udruga. Nazočili su članovi Studentskoga zbora i predstavnici studentskih udruga.

Na sastanku sam studentima ponudio sljedeće:

a) Hrvatski studiji pomoći će udrugama i osigurati prijevoz i zbrinjavanje svih pokretnina u za to prikladan prostor. Prostor je osiguran na Kampusu Borongaj, uz naznaku da će se osjetljivije pokretnine zbrinuti u Knjižnici i Službi za informatiku, a namještaj i piće u skladišnom prostoru.
b) Za potrebe rada Studentskoga zbora, studentskoga pravobranitelja i udruga, poput sastanaka, simpozija, seminara, konferencija i drugih aktivnosti, Hrvatski studiji stavljaju studentima na raspolaganje sav raspoloživ prostor, poput većih ili manjih dvorana.
c) Hrvatski studiji u kraćem će vremenskom razdoblju osigurati posebnu prostoriju za Studentski zbor, kojom se u njegovoj koordinaciji mogu služiti studentski pravobranitelj i studentske udruge, uz traženje još boljih rješenja.
d) U međuvremenu Hrvatski studiji očekuju od Studentskoga zbora i udrugâ dokumentaciju o udrugama, broju njihovih članova i prijedloge za produljenje rada Knjižnice, Studentske kantine na kampusu itd., jer nakon zatvaranja kantine u 16 sati na kampusu ne postoji mogućnost društvenoga života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti su na kraju sastanka, koji je trajao dulje od četiri sata, pokazali spremnost prihvatiti te prijedloge.

Dana 31. listopada glavni tajnik Hrvatskih studija dogovorio je posudbu prijevoznoga sredstva – traktora s prikolicom, za potrebe preseljenja, osigurao radnu snagu kao pripomoć udrugama i dogovorio s DHMZ-om da radovi počnu na južnoj strani objekta 60, kako bi se selidba iz prostorija na sjevernoj strani zgrade mogla obaviti nesmetano.

Međutim, 31. listopada u popodnevnim satima tri člana udruga, ujedno i članovi Studentskoga zbora, usmeno su obavijestili voditelja Ureda za osiguravanje kvalitete kako su odlučili da se ne će iseliti iz objekta 60. Od 11 udruga iseljenje je odbilo sedam udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 2. studenoga u glavnoj zgradi Hrvatskih studija ispražnjen je jedan nastavnički kabinet i time, sukladno obećanju od 30. listopada 2017., osiguran ured za Studentski zbor, studentskoga pravobranitelja i udruge studenata u kojem mogu djelovati u skladu s Kućnim redom. Ured je veličine 15,6 m2 i potpuno je opremljen. Osim toga ureda, studentima su za njihovo djelovanje i dalje na raspolaganju druge prostorije Hrvatskih studija, sukladno njihovoj raspoloživosti.


Predsjednik Studentskoga zbora pozvan je da 3. studenoga 2017. ujutro dođe preuzeti ključeve ureda te da nadalje koordinira kako će se udruge studenata služiti tom i drugim prostorijama Hrvatskih studija.

U četvrtak 2. studenoga u 9.15 studenti su obavijestili glavnoga tajnika kako je došlo do provale i da su pozvali policiju na uviđaj. Policiji su izjavili da je objekt u vlasništvu Hrvatskih studija (što nikad nije bio), iako na vlasnika upućuje i tabla ispred zgrade 60 s natpisom: „Državni hidrometeorološki zavod: nova upravna zgrada“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Studentskoga zbora Hrvatskih studija Luka Kovač istoga je dana izjavio Hini da „postoji mogućnost da se iza toga [prijavljene provale] skriva pritisak uprave Studija na studentske udruge“. Odbacujem kao klevetničku tu insinuaciju koju je Hina objavila uz napomenu kako se nisam odazivao na pozive na telefon za komentar stanja. Takav poziv danas nisam primio na mobitel, a nije ga zaprimila ni tajnica Pročelnikova ureda.
U istoj je vijesti Hina objavila više netočnosti, pa sam dužan istaknuti:

Provala se nije dogodila na Hrvatskim studijima.

Policija nije postupala u zgradi Hrvatskih studija.

Uprava Hrvatskih studija nema nikakve nadležnosti nad objektom 60, pa tako nije davala, niti je mogla davati rok udrugama do kada ga moraju napustiti.

Uprava Hrvatskih studija osigurala je Studentskomu zboru Hrvatskih studija i studentskim udrugama mnogo više nego što je prema zakonu bila obvezna i najviše što je u ovom trenutku bilo moguće. Osobno sam kao pročelnik Hrvatskih studija uložio svu energiju i koristio se svim mogućnostima da se problem smještaja Studentskoga zbora i studentskih udruga kratkoročno i dugoročno riješi na što kvalitetniji način. Na temelju navedenih činjenica lako je zaključiti tko u ovom slučaju radi na rješavanju, a tko na stvaranju i potenciranju problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.