Grmoja potaknut slučajem diplomata Damira Sabljaka: ‘Amandmanom ću zatražiti da se zaštite prijavitelji nepravilnosti’

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, u kojem je na dnevnom redu Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, a Grmoja je ukazao na slučaj hrvatskog diplomata Damira Sabljaka, koji je otkrio nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija nakon čega je udaljen iz službe.

“ O ovom sam slučaju u Ministarstvu vanjskih poslova više puta u Saboru govorio jer je državni proračun oštećen za pozamašan iznos, utvrđene su nepravilnosti i prekršeni pravilnici Ministarstva. Kada sam to pitanje postavio predsjedniku Vlade rekao je da takve predstavke ne vode ničemu, isti dan je Uskok odbacio Sabljakovu prijavu, a on kao prijavitelj nikada nije dobio rješenje o odbačaju. Pred korupcijskim vijećem u Saboru glavni inspektor MVPEI-ja Damir Božić potvrdio je da su pravilnici Ministarstva ipak prekršeni, te da je glavna tajnica Lorete Bertoša Kušen bila lažno raspoređena u Sydneyju, što je teška povreda službene dužnosti. Ima li većih argumenata od ovih koji su ovdje izneseni.“ rekao je Grmoja.

Uputit ću amandman na ovaj Zakon, jer smatram da je potrebno jasnije formulirati odredbu za odvraćanje svi, pa i najviših predstavnika vlasti, od uključivanja u postupak utvrđivanja nepravilnosti. Posebno u slučajevima kada su nepravilnosti počinile osobe povezane s najvišim predstavnicima vlasti.

„Primjer za to je situacija kada se premijer jesenas u Hrvatskom saboru osobno uključio u pružanje političke zaštite počiniteljima nepravilnosti vezano za ovu aferu u MVPI-ju. Osim toga uputit ću i amandman kojim želim promijeniti činjenicu da se prijavitelja nepravilnosti stavlja u nepovoljan položaj, a za to je pravi primjer slučaj Damira Sabljaka“, zaključio je Grmoja.

Slučaj Joška Pare i Damira Sabljaka

Podsjetimo, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja krajem rujna prošle godine na konferenciji za medije upozorio je na protupravne isplate državnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu (slučaj Joško Paro) kao i povredu radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri (slučaj Loreta Bertoša-Kušen) te je naglasio da nikada do sada nije doživio tolike pritiske kao tog dana da otkaže konferenciju za novinare.

MVEP je odmah odbacilo optužbe da zataškavaju kriminal i nezakonitosti u veleposlanstvima.

”Sramotno je da je USKOK donio rješenje premijeru i Ministarstvu vanjskih poslova, a Damira Sabljaka koji je podnio prijavu uopće o tome nisu obavijestili”, upozorio je Grmoja nakon reakcije iz MVEP-a. “Obavijestili su premijera, a Sabljaka nisu ni saslušali. Kad su shvatili da Sabljak neće odustati, oni su odbacili prijavu”, istaknuo je.

Zaključio je da je to sve dokaz kako funkcionira DORH i hrvatsko pravosuđe. ”Funkcioniraju na poziv Plenkovića. Funkcioniraju na ‘halo, Bing”’, zaključio je Grmoja više puta ponovivši da je ovo sramotno i skandalozno.

Podsjetimo također, slučaj sumnje da je u hrvatskom veleposlanstvu u Cannberi diplomatkinja Loreta Bertoša-Kušen protupravno zaprimala dohotke iz državnog proračuna već je dulje vremena poznat medijima, a riječ je o tek jednoj od afera koje potresaju MVEP.

Gospođa Loreta Bertoša-Kušen, glavna tajnica Ministarstva primala je plaću u Veleposlanstvu u Cannberri, gdje joj je muž bio veleposlanik, iako je pravilnikom ministarstva izrijekom bilo zabranjeno raspoređivati članove uže obitelji na funkcije u veleposlanstvima kojima ti veleposlanici upravljaju.

Državna revizija utvrdila je da je gospodin Joško Paro godinama zlorabio položaj veleposlanika u Washingtonu, kršio pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva i oštetio državni proračun za 1,900.000 kuna.

Uz Para se veže i njegova skandalozna službena analiza američke predsjedničke kampanje 2016. godine u kojoj je tvrdio kako će Hillary Clinton pobijediti, jer je Trump prevrtljivac s kojim se sprda elita.

(VIDEO) Grmoja optužio Plenkovića za prikrivanje kriminala u MVEP-u (slučaj Paro i Bertoša-Kušen): Premijer promijenio temu!

Kontroverzna imenovanja veleposlanika: Paro u Belgiji, Kušen u Južnoj Koreji

Grmoja: ‘Vladi nije cilj zaštiti zviždače jer zakon na snagu stupa tek 2020.’

Paro je bio savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Ive Josipovića, a kažu da je imao utjecaj na Ivicu Račana kod izrade Račan-Drnovšek sporazuma i predaje Piranskog zaljeva.

Oko imena Joška Pare spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, inače zaposlenica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo u vrijeme Parina mandata u tome gradu. No, mnogo više bure, navodi Hrvatski tjednik, podignuo je pokušaj da sličan obrazac primijeni i pri prelasku u SAD-u, što mu nije uspjelo.

Amerikanci su stopirali prelazak Jasne Paro jer joj je suprug ondje veleposlanik pa po međunarodnim ugovorima nema pravo raditi u toj zemlji, navodi Tportal.

Tportal ocjenjuje i da je “iritantno koliko Jasna Paro loše obavlja svoj posao, te koje su joj točno vještine donijele takvu poziciju”.

Bračnom paru Paro izgleda je ponovno uspjelo živjeti i raditi na račun hrvatskog državnog proračuna iz istog grada te dobiti mjesto u Bruxellesu pa će se gospođi Jasni, trenutačnoj HRT-ovoj dopisnici, pridružiti i gospodin Joško.

Slučaj veleposlanika Joška Para: Predsjednica odbija potpisati vjerodajnice dok joj MVEP ne dostavi dosje?

Postavili smo pitanja o Jošku Pari Filozofskom fakultetu: Evo što su nam odgovorili!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr