Grmoja za Narod.hr nakon pravne pobjede Damira Sabljaka: ‘Ne namjeravam stati dok se ne razotkrije cijela uloga Pejčinović Burić i Plenkovića’

Zagreb, 21.05.2019 - Konferencija za medije kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista na temu "Predstavljanje prvog zakona iz Mostovog antikorupcijskog paketa za uvođenje Registra troškova javnih dužnosnika". Na fotografiji Nikola Grmoja. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nikola Grmoja za Narod.hr govori o pravnoj pobjedi koju je postigao diplomat Damir Sabljak.

Diplomat Damir Sabljak oslobođen je 28. lipnja na Službeničkom sudu u Zagrebu svih optužbi koje je protiv njega podnijela ministrica Marija Pejčinović-Burić koja ga je i udaljila iz službe nakon što je ukazao na korupcijske afere u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Caneberri.

Sabljak je, podsjetimo, ukazao na kriminal u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, gdje je veleposlanik Joško Paro godinama protupravno isplaćivao novac lokalno angažiranoj osobi pri čemu je oštetio hrvatski državni proračun za gotovo 2 milijuna kuna, te u veleposlanstvu u Canberri, u Australiji, gdje je Loreta Bertoša Kušen primala plaću u dvostrukom svojstvu: prvom, supruge veleposlanika, i, drugom, konzula- iako tu dužnost nikada nije službeno obnašala.

Povodom presude razgovarali smo sa saborskim zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom, koji se u Saboru posebno angažirao oko ovog slučaja.

Sabljak nakon razotkrivanja korupcije dobio spor protiv MVEP-a: Je li mu otkaz dala aktualna ministrica i buduća tajnica Vijeća Europe?

Nikola Grmoja i Damir Sabljak: USKOK odbio dati rješenje o odbacivanju kaznene prijave za kriminal u MVEP-u!

Brojne afere hrvatske diplomacije: Sjećate li se slučaja Blažeković, Paro, Krnić…?

“Ministrica Pejčinović-Burić ne odgovara na upite zastupnika ni Vijeća Hrvatskog sabora”

Narod.hr: Diplomat Damir Sabljak nedavno je oslobođen svih optužbi koje je protiv njega podnijela ministrica Pejčinović Burić. Koji je Vaš komentar na tu presudu i kako bi ministrica sada trebala postupiti: hoće li se morati opravdati javnosti za lažne optužbe protiv Sabljaka?

Nikola Grmoja: Jasno je što je ministrica davno trebala napraviti, ali, nažalost, to se nije dogodilo. Treba naglasiti da je sud odbacio svih 8 ministričinih točaka optužnice protiv Sabljaka, uključujući i optužbu da je Sabljak iznosio neistine, dok je Sabljak nju i ostale službene osobe izvješćivao o protupravnom trošenju državnog novca u Australiji i SAD-u. Sada je jasno da je tom lažnom optužnicom protiv Sabljaka ministrica skrenula pozornost javnosti s protupravno potrošenog državnog novca. To je sve potvrdila i državna revizija, ali i inspektor Božić pred antikorupcijskim vijećem Hrvatskog sabora, kojega sam ja inicirao.

Ono što je isto tako znakovito jest da ministrica već 10 mjeseci odbija odgovoriti na moja zastupnička pitanja i ne dostavlja putne naloge iz Australije. Ona ih čak odbija dostaviti antikorupcijskom vijeću Sabora. Budući da ministrica ne odgovara Saboru kao instituciji, to ću pitanje ponovno aktualizirati na antikorupcijskom vijeću.

Treba inzistirati na tom pitanju protupravno potrošenog novca, ali ja ću isto tako, kao saborski zastupnik, otvoriti pitanja uskraćivanja i ograničavanja slobode izražavanja jer jer ministrica, nakon što je g. Sabljak upozorio na ovo protupravno trošenje novca, promijenila pravilnik i više uopće ne dopušta zaposlenicima Ministarstva da o bilo čemu, čak i onome što nije djelokrug Ministarstva, daju bilo kakve izjave, čime se krše i ustavne slobode zaposlenika Ministarstva.

Ovo je jedna naša pobjeda, jako sam sretan zbog toga što je g. Sabljak vraćen na posao, ali ne namjeravam stati dok se ne rasvijetli cijela ova situacija i uloga i same ministrice i premijera Plenkovića koji mi je, kada sam postavio to pitanje u Saboru, rekao da takve predstavke ne vode ničemu i potom je isti dan USKOK odbacio kaznenu prijavu g. Sabljaka, što je također znakovito.

“Imenovanje ministrice Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice VE nagrada je za ratifikaciju IK”

Narod.hr: Spomenuli ste da je ministrica uskratila pravo svojim zaposlenicima na slobodno izražavanje. Je li to u koliziji s njezinom novom funkcijom glavne tajnice Vijeća Europe, organizacije čija je zadaća štititi temeljna ljudska prava?

Nikola Grmoja: Naravno da je u koliziji. Sve ono na što smo upozoravali u hrvatskom Saboru, i ja osobno, i zastupnici Mosta, nije imalo utjecaja na to njezino imenovanje. Očito je to bilo dogovoreno, Plenković je očito napravio mnoge ustupke, s time ima veze i ratifikacija Istanbulske konvencije. Ovo imenovanje je bila nagrada za to. No, ovo sve što vidimo u slučaju g. Sabljaka je nespojivo s njezinom funkcijom. Ona je nagrađena tim mjestom, ali mi nećemo stati i dalje ćemo upozoravati na taj pravilnik, ali i na ovo protupravno trošenje novca.

Narod.hr: Hoće li nakon ove presude USKOK morati objasniti na temelju čega je odbacio prijavu g. Sabljaka?

Nikola Grmoja: Ja se nadam da će morati. No, ono što je također znakovito jest da oni uopće ne daju g. Sabljaku, koji je podnositelj prijave, uvid u rješenje, da vidimo što je to USKOK napravio u cijelom tom procesu istrage. Ni g. Sabljaku niti antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora ne daju uvid u rješenje o odbačenju kaznene prijave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr