Sabljak nakon razotkrivanja korupcije dobio spor protiv MVEP-a: Je li mu otkaz dala aktualna ministrica i buduća tajnica Vijeća Europe?

Foto fah, montaža narod,hr

Tročlano sudsko vijeće Službeničkog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Sandre Kantolić 28. lipnja 2019. je oslobodilo od odgovornosti diplomata Damira Sabljaka prema svih 8 točaka optužnice koju je 2018. podignula ministrica Marija Pejčinović Burić.

Podsjećamo, ministrica Pejčinović Burić je diplomata Sabljaka udaljila iz službe nakon što ga je optužila za iznošenje neutemeljenih optužbi o korumpiranosti državnih službenika i dužnosnika uključenih u provođenje i prikrivanje neovlaštenog trošenja državnog novca u Australiji i SAD-u. Međutim, Sabljakove sumnje potvrdila je Državna revizija, pa čak i glavni inspektor ministarstva Damir Božić koji je od 2016. u ladici držao Sabljakovu prvu prijavu.

No, ministrica Pejčinović Burić je upravo inspektoru Božiću povjerila operativnu provedbu njezine političke optužnice koja – kao što je potvrdio Službenički sud – nema niti jednog pravnog temelja. Inspektorova motivacija i ministričina politička moć ipak nisu nadjačale pravne dokaze podnesene sudu.

Naime, kao što smo izvijestili, ključan trenutak suđenja odigrao se na posljednjem ročištu kad je Sabljak ministricu Pejčinović Burić dokumentima osumnjičio za iznošenje neistina u službenoj ispravi dostavljenoj Sudu, pa članovima Službeničkog suda očito nije preostalo ništa drugo nego osloboditi Sabljaka od svih optužbi. Preostaje vidjeti reakciju DORH-a jer je iznošenje neistina u službenoj ispravi kazneno djelo, tim više kad je to djelo počinjeno pred sudom. U Republici Hrvatskoj se zakoni primjenjuju jednako prema svima pa nema prepreka za pravosudno propitivanje osobne odgovornosti potpredsjednice Vlade.

Sudsko oslobađanje Sabljaka vraća pozornost javnosti na protupravno potrošen novac poreznih obveznika u SAD-u i Australiji. Još uvijek ne znamo na temelju čega je Jelenićev DORH odbacio Sabljakovu kaznenu prijavu i zašto tako nepopustljivo odbija saslušati ovog diplomata kojeg je ministrica udaljila iz službe nekoliko dana nakon javne intervencije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića?

Sudsko oslobađanje diplomata Sabljaka svih odgovornosti iz optužnice potvrđuje da ministrica Pejčinović Burić na ovog čovjeka već mjesecima nasrće lažnim optužbama koje su na Službeničkom sudu razmontirane pravnim argumentima i dokazima. Političkim progonom Sabljaka ministrica je uspješno skrenula pozornost medija i javnosti sa stvarnih diplomatskih afera poput protupravnog trošenja državnih milijuna u SAD-u i Australiji, što je razotkrilo Izvješće Državne revizije i svjedočenje glavnog inspektora ministarstva Damira Božića u Saboru. Milijune u proračun do danas nije vratio nitko, a ni državi se ne žuri.

Sud imenovan od Vlade odbio na svjedočenje u postupku protiv diplomata Sabljaka – koji je otkrio korupciju u MVEP-u – pozvati Plenkovića

Grmoja: ‘Službenički sud potvrdio je da je ministrica bez dokaza udaljila sa službe diplomata Sabljaka koji je otkrio korupciju u MVEP-u’

Nikola Grmoja i Damir Sabljak: USKOK odbio dati rješenje o odbacivanju kaznene prijave za kriminal u MVEP-u!

(VIDEO) Grmoja: ‘Plenković je stao u zaštitu nepravilnosti u slučaju Paro i Bertoša-Kušen, protiv čovjeka koji je prijavio nepravilnosti još se vodi postupak!’

No nismo sigurni treba li ključnu ulogu u prikrivanju protupravnih diplomatskih vratolomija pripisati ministrici ili DORH-u koji je Sabljakovu kaznenu prijavu sa sumnjama o protuzakonitom trošenju državnog novca u Australiji i SAD-u odbacio istog dana kad je to otvoreno najavio premijer Plenković.

Nakon zamagljivanja afera aktualna vlast je Pari povjerila novu veleposlaničku dužnost u Bruxellesu iako je protupravno isplatio gotovo 2 milijuna kuna našeg novca u Washingtonu. I veleposlaniku Damiru Kušenu je nakon australske afere povjerena nova veleposlanička dužnost u Južnoj Koreji. Nije nam poznato gdje je promaknuta Kušenova supruga gospođa Bertoša-Kušen nakon što je smijenjena s položaja glavne tajnice ministarstva. Glavni inspektor ministarstva Damir Božić još uvijek nije smijenjen iako je Sabljakovu prijavu mjesecima čuvao u ladici, a potom se pomoću lažne optužnice ministrice Pejčinović Burić posvetio operativnom provođenju političkog progona nad Sabljakom.

Podsjetimo, ministrica Pejčinović Burić svim je zaposlenicima nakon što je iz službe udaljila Sabljaka novim pravilnikom brzopleto zabranila slobodu na privatno izražavanje u javnosti bez službene suglasnosti Ministarstva – uključujući čak i objave na društvenim mrežama. Pri donošenju tog totalitarnog propisa ministrica je očito smetnula s uma da se kandidirala za glavnu tajnicu Vijeća Europe europske organizacije koja svojom Konvencijom štiti temeljna ljudska prava, uključujući i pravo na slobodu izražavanja “bez miješanja javne vlasti”. Zanimljivo, na kraju je na to mjesto i izabrana.

Važna pitanja

Narod.hr će i dalje izvještavati o stvarnim aferama koje se institucionalno prikrivaju pod svaku cijenu – čak i pod cijenu podizanja lažnih političkih optužnica i pružanja političke zaštite onima koji zlorabe službene položaje dok protuzakonito troše državni novac, a za kraj nam ostaje nekoliko otvorenih pitanja u primarnom interesu državljana Republike Hrvatske i približavanja pravnoj državi:

1. Zašto DORH uporno odbija pozvati Sabljaka na svjedočenje, čak i nakon što se pojavilo mnoštvo novih dokaza koji upućuju na višemilijunske prevare unutar državnih institucija?

2. Kada će se provesti stvarna istraga u MVEP-u kako bi se utvrdili propusti i odgovorni za njih nakon što je Službenički sud utvrdio kako Damir Sabljak nije iznio netočne navode nego je postupao sukladno svojim dužnostima u svrhu zaštite javnog interesa i novca poreznih obveznika?

3. Što se treba dogoditi kako bi nadležne institucije napokon krenule postupati u skladu sa zakonima i što, primjerice, gospodin Paro još mora učiniti kako bi prestao biti štićen od vladajućih garnitura unatoč skandaloznim činjenicama iz Izvješća Državne revizije za 2016. godinu te planira li državni vrh preispitati svoje odluke o diplomatskom raspoređenju Joška Pare na jedno od najvažnijih veleposlaničkih mjesta sada kada je i sud jasno rekao svoje?

4. Ispada kako hrvatski zakoni vrijede u hrvatskim domovima, ali ne i u hrvatskim ministarstvima. Kada bi Državna revizija u izvješću utvrdila kako je netko, zaposlen u HAC-u, HŽ-u, HEP-u ili nekoj privatnoj firmi protupravno isplatio 2 milijuna kuna, uz znanje većeg dijela javnosti i premijera osobno, bi li i ta osoba mogla mirno spavati i očekivati promaknuće na novo, uglednije mjesto?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr