Gunja: voda se povlači, potrebna velika sredstva za obnovu

Voda se polako povlači iz Gunje ostavljajući za sobom posljedice katastrofalne poplave, koja je prije više od dva tjedna pogodila to i još nekoliko sela u županjskoj Posavini

Na poplavljenim područjima još uvijek postoji opasnost od mogućih zaraza i ugroze okoliša zbog čega su i propisane određene mjere i dane jasne upute i građanima i komunalnim poduzećima kako se ponašati i što činiti pri dodiru s otpadom i kako s njim postupati. Po riječima ministra Zmajlovića koji je danas posjetio Gunju,  vrlo opasno može biti zbrinjavanje mulja koji će se odlagati na za to već određene lokacije. Nakon što se površine očiste od mulja, provest će analiza tla na temelju koje će se odrediti i način sanacije tih područja.

Na pitanje novinara, kako mogu poljoprivrednici poplavljenih područja biti sigurni da zemlja koju namjeravaju zasijati nije zagađena, ministar Zmajlović je kazao da će se i u tom slučaju uzimati uzroci tla kako bi se analizirali te će se za svaku pojedinu površinu odrediti je li pogodna za kultiviranje kao poljoprivredna površina.

Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera, Fond će preuzeti sve troškove komunalnog zbrinjavanja otpada s poplavljenih područja, a za što je već rebalansom proračuna Fonda osigurano oko 50 milijuna kuna. Fond će o svom trošku sanirati i deponij u Gunji te napraviti novu plohu na odlagalištu u Županji na koji će se zbrinjavati otpad s poplavljenih područja.

Danas je Gunju posjetio i premijer Milanović. Na primjedbu novinara da se građani brinu hoće li država podmiriti svu štetu kao što je obećano, Milanović je odgovorio da će šteta biti plaćena. Ponovio je da će država za obnovu stradalih područja zatražiti pomoć Europske unije (EU), te da će šteta na stambenim objektima biti plaćena iz državnog proračuna, a od EU, kazao je, “što se dobije, dobije”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Agencije
Photo: FAH