HAK: Pojačan promet u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, te u blizini marijanskih svetišta

kolona
Foto;fah

Vrlo je gust promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, kolone su:
• na zagrebačkoj obilaznici (A3), iz smjera Jankomira i Buzina u smjeru naplatne postaje Lučko kolona je oko 4 km,
• na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba oko 2 km,
• na autocesti A7 Rupa-Diračje, pred naplatom Rupa kolona je oko 2 km u smjeru Zagreba.

Na autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo, u smjeru mora, zbog izuzetno gustog prometa vozi se usporeno, u koloni, uz zastoje i čekanja, osobito između čvorova Novigrad i Bosiljevo 2. Vozače pozivamo na oprez i molimo za strpljenje i razumijevanje.

Promet je pojačan i na autocestama A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba.

Tijekom dana gust promet uz moguće zastoje i kolone očekuje se i na naplati Sveta Helena na autocesti A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, na Krčkom mostu, kod tunela Učka, na riječkoj obilaznici, cestama u Istri u smjeru GP-a Kaštel i Plovanija, duž Jadranske magistrale na dionicama Rijeka- Crikvenica, Zadar- Biograd na Moru, Šibenik-Brodarica, Split-Omiš- Makarska te Ploče-Dubrovnik, Ličkoj magistrali, na pojednim naplatama (osobito NP Lučko/Demerje, Karlovac, Rupa i Sveta Helena) te trajektnim lukama i pristaništima.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri.

Zbog visokih dnevnih temperatura savjetujemo vozačima da imaju dovoljne količine bezalkoholnih, osvježavajućih napitaka kako bi lakše podnijeli putovanje.

Povodom blagdana Velike Gospe, zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t je danas, 15. kolovoza, do 23 sata (ljetna zabrana i uobičajena zabrana na dan blagdana) i u nedjelju, 16. kolovoza, od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama niti na državnoj cesti DC1. Tekst zabrane: http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/ .

Pazite kako vozite i zbog hodočasnika

Veliki će se broj hodočasnika povodom blagdana Velike Gospe uputiti prema svetištima Majke Božje u Hrvatskoj: Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Majke Božje Trsatske na Trsatu, Gospe od suza u Pleternici, Gospe Sinjske u Sinju, Majke Božje od Krasna u Krasnom i Gospe od Utočišta u Aljmašu. Budući da se očekuje velik broj hodočasnika i znatan broj automobila, autobusa i motocikala sve sudionike u prometu pozivamo na pojačan oprez, a hodočasnike pješake podsjećamo da se u kolonama kreću jedan iza drugoga.

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza i održavanja središnje vjerske svečanosti očekuje se kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama:

Solin – županijska cesta ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) – ŽC 6260 (ispod nadvožnjaka Kurtovići) kroz industrijsku zonu Podi u Dugopolju – cesta D1 (izlaz na cestu D1 na Križicama sjeverno od tunela Orguz) – Dicmo – Brnaze -Sinj),
s područja Imotskog – državnom cestom D60 (Imotski-Cista Provo-Trilj-Brnaze), državnom cestom D62 (Šestanovac-Blato na Cetini), državnom cestom D219 (Gornji Muć-Sinj i dionicom Han-Sinj), državnom cestom D1 (Vrlika-Sinj), županijskom cestom ŽC 6148 (Bisko-Trilj) i županijskom cestom ŽC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane).

Zabrana prometa bit će županijskom cestom ŽC6253 (stara cesta Solin-Klis) 14/15. kolovoza 2015. od 19 sati (pa sve dok za isto bude potrebe)- osim za vozače koji stanuju uz županijsku cestu. Svi ostali vozači preusmjeravati će se na državnu cestu D1 (brza cesta Solin-Klis). Upozoravamo sve vozače koji prometuju na gore navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici, na opreznu vožnju i poštivanje postavljene privremene prometne signalizacije, te poštivanja uputa policijskih službenika. Također, upozoravamo sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 (Vrpolje-Dugopolje-Šestanovac-Vrgorac)i državnom cestom D1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje).

15. kolovoza od 10 do 14 sati zbog obilježavanja blagdana Velike Gospe bit će zatvorena državna cesta DC30 kroz Vukovinu. Obilazak iz smjera Velike Gorice prema Buševcu i dalje u smjeru Siska je državnom cestom DC31 od križanja s DC30 do čvora Velika Gorica, autocestom A11 od čvora Velika Gorica do čvora Buševec i državnom cestom DC536 od čvora Buševec do državne ceste DC30 u Buševcu. Obilazak iz smjera Velike Gorice u smjeru Mraclina: državna cesta DC31-DC30-NC311100 preko Okuja do Mraclina.

Od 15. kolovoza u 5 sati do 16. kolovoza u 5 sati zbog obilježavanja blagdana Velike Gospe bit će zatvoren Trg Sv. Ivana, te dio Zagrebačke ulice i Ulica Kralja Tomislava, Ulica Sv. Marije i Školska ulica u centru Kloštar Ivanića. Školska ulica bit će zatvorena od 14.08 u 17 sati do 16.08. u 12 sati.

Do 17. kolovoza do 03,00 sati, zbog obilježavanja Rokova 2015. – Dana grada Virovitice, za sav promet zatvoreno je uže središte grada Virovitice: bivša državna cesta DC2 između kružnog toka na raskrižju s Ulicom A. Mihanovića i kružnog toka kod Fine, dio Ulice Ljudevita Gaja do skretanja u Ulicu Augusta Šenoe i dio Ulice Ferde Rusana do skretanja na parkiralište iza Tržnice.

Na državnoj cesti DC2 Našice-Josipovac u naseljima Jelisavac i Koška vozi se naizmjence, jednim trakom uz regulaciju prometa semaforima, do 31. kolovoza u 19 sati.

Od 17. kolovoza do 14. rujna za teretna vozila iznad 7,5 tona zatvara se državna cesta DC1 od Ličkog Petrovog Sela do Prijeboja. Obilazak je Ličko Petrovo Selo – Grabovac – Karlovac – Duga Resa – Žuta Lokva – Otočac – Borje i obrnuto.

Od 17. kolovoza vozit će se uz privremenu signalizaciju na Jadranskoj magistrali (DC8) na ulasku u Kraljevicu iz smjera Bakra.

Na državnoj cesti DC414 na Pelješcu kod mjesta Trstenik (od 8. +500 do 12. +500 km) vozi se jednim trakom naizmjence uz regulaciju semaforima, zbog otklanjanja posljedica požara. Na toj su dionici mogući kratkotrajni zastoji, pa molimo vozače za strpljenje.

Državna cesta DC10 čvor Sveta Helena-Vrbovec zatvorena je od čvora Dubrava do spoja s državnom cestom DC28 u Cugovcu (do 15. listopada u 19 sati). Obilazak je kroz Vrbovec.

Do 16. kolovoza do 06,00 sati bit će zatvoren južni kolnik Zagrebačke avenije od nadvožnjaka iznad Selske ceste do željezničkog nadvožnjaka neposredno prije Savske ceste. Obilazak: Zagrebačka av. – Selska c. – Savska c. – Slavonska av.

Do 31. kolovoza, zbog radova, na državnoj cesti DC307 Gubaševo-Oroslavlje-Donja Stubica-Marije Bistrica u mjestu Hum Bistrički promet je prekinut. Obilazak:Mokrice-Lug Zabočki-Zlatar Bistrica-Marija Bistrica, i obrnuto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hak
Photo: fah