Hasanbegović pitao Obuljen Koržinek: ‘Kada ćete smijeniti vašu miljenicu s čela HNK?’

Foto: Snimka zaslona

Zlatko Hasanbegović pitao je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek kada će smijeniti Dubravku Vrgoč s mjesta intendantice HNK Zagreb zbog namjernog širenja korone, nakon smrti člana zbora.

> Sindikalni povjerenici HNK traže smjenu intendantice Vrgoč: ‘Gurnula nas je u kaos‘

“Višegodišnja agonija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojoj glavnu ulogu ima Vaša miljenica Dubravka Vrgoč, kulminirala je neprovođenjem epidemioloških mjera kojima je u tom trenutku bilo podvrgnuto cijelo hrvatsko društvo. Prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika intendantica Vrgoč, zaokupljena megalomanskim održavanjem privida normalnosti i svoje slike u zrcalu i tzv. ženskim revijama prekršila je važeće propise te izbjegla zaštititi svoje djelatnike. Sindikat je podnio i kaznenu prijavu protiv intendantice Vrgoč koja je nadopunjena nakon smrti člana zbora, Ante Topića. Državno odvjetništvo potvrdilo je pokretanje provjere navoda po kojima se intendantica HNK optužuje za širenje zaraznih bolesti za što je zapriječena kazna zatvora do tri godine. I vi ministrice, kao i vaša miljenica gđa Vrgoč, uporno pobijate činjenice označujući ponižene djelatnike HNK kao „šačicu uvijek istih nezadovoljnika, lažova i širitelja poluinformacija“. Sindikalni povjerenici zatražili su smjenu intendantice Vrgoč i zbog, citiram, „suptilnog zastrašivanja zaposlenika (što joj je i inače najomiljenija upravljačka metoda). U zahtjevu dalje stoji da je intendantica Vrgoč, citiram, „u potpunosti izgubila profesionalno povjerenje većine zaposlenika. Kazalište, njegov repertoar, mnogobrojna publika i svi umjetnici i zaposlenici danas su taoci spašavanja karijere jedne osobe, što je na sramotu cijele Republike Hrvatske“, završen citat. Umjesto tzv. šačice uvijek istih nezadovoljnika koje bez ikakvih argumenata povezujete s mojim djelovanjem ovaj je zahtjev poduprlo više od dvije trećine zaposlenika HNK u Zagrebu, što s nezadovoljnicima u ansamblu drame čini više od tri četvrtine. Konačno, car je, točnije carica, gola tj. razgolićena. Moje pitanje glasi: kada će te sukladno zakonskim odredbama i statutu HNK, članci 25. do 28., hrvatskoj Vladi uputiti zahtjev za razrješenje Dubravke Vrgoč s dužnosti intendantice HNK u Zagrebu?”, pitao je Hasanbegović.

Na to pitanje ministrica je dogovorila da će to učiniti kada za to bude imala valjan razlog, dodavši da je prikupila sve potrebne podatke, da je u među vremenu podignuta kaznena prijava protiv intendantice te da se nisu kršile nikakve epidemiološke mjere, a to su to utvrdile tri inspekcije.

“Budući da je poduzeta kaznena prijava, prepustila sam slučaj DORH-u. Nikakvog dokaza nema da su se kršile mjere. Sve dok publika dolazi u kazalište, po mom mišljenju neće se steći uvjeti za razrješenjem.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr