HDZ-ov Bačić i SDP-ov Bauk složni: Izborni zakon ne treba radikalno mijenjati

Foto: fah

Za Večernji TV putem videolinka razgovarali su iz Splita nositelji dvaju lista 10. izborne jedinice, HDZ-ov Branko Bačić te SDP-ov Arsen Bauk, a u sat vremena razgovora progovorili su o prikupljanju ”žetončića”, o Povjerenstvu o sukobu interesa te reformi izbornog sustava za koju su ustvrdili da ne treba biti “radikalna”.

Kada se govorilo o reformi izbornog sustava, Bačić smatra kako do većih promjena ne bi trebalo doći.

“Nakon što riješimo ova važna pitanja koja dolaze s krizom, mislim da bismo se trebali dotaknuti i tog izbornog sustava, ali smatram kako tu ne bi trebalo biti puno izmjena i tu smo se već izjasnili kao stranka”, istaknuo je Bačić.

“Smatram da ovaj izborni sustav omogućuje relativnu proporcionalnost glasova kroz izborne jedinice i omogućuje regionalnu uravnoteženost, ali ga se može popraviti izjednačavanjem glasa ili povećavanjem utjecaja građana na sastav u okvirima lista, što je i bio prijedlog od tri preferencijska glasa”, ocijenio je Bauk.

>(VIDEO) Rusima omogućeno e-glasovanje iz svemira, dok u Hrvatskoj tvrde kako elektroničko glasovanje nije moguće uvesti

>(VIDEO) Gordan Jandroković: ‘Ne vidim zašto bi Hrvatska imala elektroničko glasovanje’

>Elektroničko glasovanje uklonilo bi sva pitanja na koja DIP još uvijek nema odgovore

Na Škorine izjave da je SDP lobirao kandidate s liste 10. izborne jedinice Domovinskog pokreta, Bauk je odgovorio kako ih on i ne poznaje najbolje.

“Od desete izborne jedinice, ja znam jedino gospodina Pauletića i gospođu Tomašić. S Pauletićem sam se nedavno javno posvađao oko njegova viđenja umjetnosti, a Tomašić sam vidio na sučeljavanju i nisam razgovarao s njom, tako da mislim da mi nismo ta velika stranka o kojoj se govori da je lobirala njihove kandidate.”

S njim se složio Bačić, govoreći kako se HDZ ne bavi ugnjetavanjem te smatra kako Domovinski pokret samo pokušava podići ”cijenu” svoje liste.

U sučeljavanju su se dotaknuli i prikupljanja ”žetončića” tj. zastupnika u svoje stranke, za koje oboje kažu kako sigurno to neće raditi, a i jedan i drugi su spomenuli slučaj prelaska nekih zastupnika u Bandić 365 – Stranku rada i solidarnosti.

“Rast stranke rada i solidarnosti tj. prelazak članova u tu stranku nije imalo nikakve veze s HDZ-om. Mi smo imali stabilnu većinu i nakon prekida suradnje s MOST-om, a to što je Bandić u međuvremenu podebljavao svoj klub sa zastupnicima SDP-a i HSS-a, mislim da to ne bi trebalo ići nama na dušu”, kazao je Bačić.

“Temelj parlamentarne većine bio je prelazak jedne cijele stranke iz opozicije u vlast, dakle SDP. Što se tiče Bandićeve stranke, činjenica je da je njihov čelnik osoba koja je u nekoliko procesa pred Županijskim sudom i ta stranka se u Saboru širila poput metastaza koje su razarale normalno političko tkivo u Saboru. Po meni, svi oni koji su izašli iz SDP-a bili su pred krajem svoje političke karijere i htjeli su se na neki način osvetiti iz nekih svojih osobnih razloga gospodinu Bernardiću, izuzevši gospodina Sauchu koji se, eto, slomio pod pritiskom pravosudnog sustava, nadovezao se Bauk.

Dotaknuli su se i teme vjerodostojnosti Povjerenstva za sukob interesa, čiji su rad prethodno osudili i Bernardić i Plenković.

“Nećemo im smanjiti djelokrug rada, a Bernardić nije osporavao pravo povjerenstva da donosi odluke nego upozorava da nisu utvrdili činjenice. Da su utvrdili sve činjenice, možda bi njihova odluka bila i drukčija. Ipak, smatram da je Plenković pogriješio što je tužio Povjerenstvo jer mislim da bi njegova prava reakcija bila samo da je rekao ”da” te da bi bilo transparentnije da je obznanio za Pokaza tu činjenicu i da će drugi put tako napraviti”, kazao je Bauk.

“Ni ja nikako ne bih ”podrezao krila” Povjerenstvu, ali smatram kako bi se zakon trebao izmijeniti i da bi trebao imati pravo propisivati sankcije, ali da onda znamo je li to sankcija ili nije, i kakva će biti konkretna kazna, a ne ovo što sad imamo, da Povjerenstvo pritišće neke dužnosnike koji nisu napravili ništa da daju ostavku. U tom smislu u potpunosti se slažem s odlukom Plenkovića što je uložio tužbu Upravnom sudu”, dodao je Bačić.

Na pitanje o tome jesu li ovi izbori legitimni, s obzirom na to da je DIP zabranio glasovanje biračima koji su zaraženi, i Bačić i Bauk smatraju kako bi im se to pravo trebalo omogućiti, a Bauk nadodaje kako bi bilo bolje omogućiti osobi koja je zaražena da povjeri svoj glas nekoj osobi od povjerenja nego da to pravo uopće nema.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list