HDZ-ov Petar Škorić: ‘Slučaj Škalamera predstavlja jedan od najvećih udara na pravnu sigurnost hrvatskog građanina’

Split, 4.6.2017 - Praćenje rezultata drugog kruga lokalnih izbora u stožeru HDZ-a u Splitu. Na slici Petar Škorić. foto Hina/ Milan ŠABIĆ/ ua

“U interesu javnosti bi bilo zanimljivo ispitati temelj ovakve odluke pogotovo kada uzmemo u obzir drugi slučaj od prije mjesec dana u kojem isti istražni sudac za osobu koja je čak prijetila ubojstvom i ozlijedila drugu nije zatražio istražni zatvor za tu osobu”, ističe na svojoj Facebook stranici HDZ-ov saborski zastupnik Petar Škorić, u komentaru na pritvaranje HGSS-ovca Matka Škalamere zbog navodnog napada na nacionalnoj osnovi, a na čiju su stranu stali njegovi brojni poznavatelji, među njima i HDZ-ov zastupnik.

“Situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana s jednomjesečnim pritvaranjem uglednog građanina, HGSS-ovca i spašavatelja Matka Škalamere radi navodnog napada na Dobrivoja Arsića, povratnika srpske nacionalnosti koji iza sebe ima kaznene postupke radi izrečenih prijetnji duboko me je šokirala.

Gospodina Škalameru sam upoznao dok sam obnašao dužnost pročelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i pamtim ga kao velikog profesionalca, uglednog građanina i velikog humanitarca te samo po tome smatram situaciju koja mu se stavlja na teret njemu nesvojstvenom i praktično nemogućom. Svjedoci smo kako puka izjava navodne žrtve, bez ikakvog materijalnog dokaza ili adekvatne liječničke potvrde rezultira javnim i medijskim linčem, jednomjesečnim pritvaranjem i suspenzijom na poslu – ukratko, jedna izjava je dovoljna za potpuno uništiti život jedne osobe. Institut na kojem bi se trebao temeljiti svaki pravosudni sustav i najviša društvena vrijednost treba biti vladavina prava i iznad svega – pravna sigurnost svakog pojedinca. Ova situacija predstavlja jedan od najvećih udara na pravnu sigurnost hrvatskog građanina kao i jedan iznimno negativni pravni presedan koji se tiče svakog građanina Republike Hrvatske.

>Kaznenu prijavu protiv Škalamere podnijelo je Srpsko narodno vijeće

>(VIDEO) Dobrivoje Arsić nije došao svjedočiti. Hoće li Matko Škalamera biti pušten na slobodu?

>Odvjetnik Hodak za Narod.hr: ‘Što je s kaznenom prijavom protiv Arsića da će izbost čovjeka nožem zbog štanda na tržnici?’

Svaki građanin Republike Hrvatske je ravnopravan, neovisno koje je narodnosti, a ova tužna i bizarna situacija prikazuje kako su nekada nažalost neki pred zakonom jednostavno jednakiji od drugih. U interesu javnosti bi bilo zanimljivo ispitati temelj ovakve odluke pogotovo kada uzmemo u obzir drugi slučaj od prije mjesec dana u kojem isti istražni sudac za osobu koja je čak prijetila ubojstvom i ozlijedila drugu nije zatražio istražni zatvor za tu osobu.

Ovakva situacija je nedopustiva i krajnje je vrijeme da se odluka o određivanju istražnog zatvora revidira i da se činjenice, zbog javnog interesa, što hitnije utvrde i javno objave. Pravosudni sustav postoji kako bi postizao pravdu u svakom pojedinačnom slučaju, a ne kako bi stvarao nove žrtve, žrtve koje će zbog procesnih manjkavosti biti nevine zatvorene, podvrgnute javnom linču i osramoćene. U vremenu osmanskoga carstva stajalo je pravilo „kadija te tuži, kadija te sudi“. Ove situacije nas dovode do toga da se zapitamo – jesmo li se uistinu od toga puno odmaknuli?
#pravdazamatka”, zaključuje Škorić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr