Kaznenu prijavu protiv Škalamere podnijelo je Srpsko narodno vijeće

Škalamera
Foto: Fah, Matko Škalamera FB; fotomontaža: Narod.hr

U utorak je tijekom poslijepodneva i večeri u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci ispitano petoro svjedoka obrane HGSS-ovog djelatnika Matka Škalamere kojega je Dobrivoje Arsić optužio za napad na nacionalnoj osnovi u Općini Viškovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpsko narodno vijeće podnijelo je kaznenu prijavu u srijedu 21. kolovoza 2019. godine uz suglasnost povratnika za kazneno djelo prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja.

Škalamerin odvjetnik, Arsen Stipinović, rekao je za Jutarnji list  da između Arsića i Škalamere nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, što je suprotno od onog što tvrdi SNV:

“Zbog tajnosti postupka ne mogu ići u detalje, ali mogu reći da je ta osoba zatvorila vozilo mojega branjenika na parkirališnom mjestu, zbog čega je došlo do verbalnog sukoba između njih dvojice, ali osim razgovora ničega tamo više nije bilo”, rekao je odvjetnik Stipinović, što bi značilo da Škalamera u svojoj obrani negira ne samo prijetnje i uvrede, nego i bilo kakav fizički kontakt, ne samo motiviran po nacionalnoj osnovi, nego uopće počinjenje tih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> 3. kolovoza 2018. Zagreb – skandalozna izjava Pupovčevog SNV-a o Oluji i oslobođenju Hrvatske od velikosrpskog terora!

> (VIDEO) Obrat u istrazi glede HGSS-ovca optuženog za napad na nacionalnoj osnovi: Susjed snimio sukob

> Odvjetnik Hodak za Narod.hr: ‘Što je s kaznenom prijavom protiv Arsića da će izbost čovjeka nožem zbog štanda na tržnici’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> HGSS stao u obranu člana optuženog za napad na nacionalnoj osnovi: ‘Prolazi kroz teške trenutke nastale neopravdanim medijskim linčem’

Odvjetnik je isto potvrdio i za HRT.

“Dugo ispitivanje, temeljito od strane državnog odvjetništva, iskaze ne mogu komentirati, mogu jedino reći da su povoljni za obranu”, kazao je Arsen Stipinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inačica koju je Dobrivoje Arsić ispričao Novostima

“U utorak oko 20 sati 70-godišnji Arsić vraćao se kući kombijem. Želio se parkirati na svom parkirnom mjestu ispred zgrade u kojoj živi. Riječ je o ograđenom parkingu, namijenjenom samo za stanare. Međutim, tamo je već bio parkiran drugi automobil”, navodi se pod naslovom “Još jedan napad u Viškovu: Pretukli povratnika uz psovanje srpske majke” u tjedniku Novosti. Riječ je o tjedniku, koji iz proračuna dobiva otprilike 300.000 kn svaki mjesec, a nakladnik mu je Srpsko narodno vijeće kojemu je na čelu 22 godine bio SDSS-ov Milorad Pupovac. Od srpnja je novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, Dragana Jeckov zamjenica predsjednika, dok je Milorad Pupovac, sada predsjednik Savjeta SNV-a. Njih troje je 23. kolovoza održalo i konferenciju za medije Kluba zastupnika SDSS-a na temu: “Napad na Srbe s područja Knina“.

> Pupovčeve Novosti financirane iz proračuna RH: medij za širenje mržnje i netrpeljivosti

“Dan prije teških napada u kafićima na kninskom području dogodio se još jedan incident na nacionalnoj osnovi. U Viškovu pokraj Rijeke pretučen je 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić. U utorak, oko 20 sati, Arsić se vraćao kući svojim kombijem. Želio ga je parkirati pred zgradom u kojoj stanuje na mjestu na kojem inače parkira i koje je očistio za tu potrebu, s obzirom da je kombi veći od običnog auta”, navode Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, tamo je bio parkiran drugi automobil. Pitao je djecu znaju li čije je to vozilo, na što mu je jedan dječak kazao da se radi o automobilu od prijatelja njegovog oca koji im je došao u posjet u susjednu zgradu. S parkinga je zamolio susjeda da pomakne automobil ili da mu dobaci ključeve pa će ga on sam preparkirati. Susjed to nije želio napraviti, pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući. Tada je počelo najprije vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, a onda i lupanje po kombiju na što je Arsić nazvao policiju, sluteći do čega bi moglo doći. Vratio se na parkiralište gdje su ga nastavili vrijeđati spominjući mu ‘majku srpsku’. Sukob je kulminirao kad su ga fizički napali.”

“- Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti – kaže Arsić za Novosti”.

“Pomaknuo je kombi i ponovo nazvao policiju koja je došla tek u 21 sat. Uzeli su izjavu od njega i najavili mu da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira na što ih je upozorio da je prošao operaciju srca i da se osjeća loše. Policija je otišla i kod susjeda kod kojeg se, kako kaže Arsić, zadržala tek koju minutu. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.”

“Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća, kaže da je indikativno da su napadači znali ime i prezime povratnika i da je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik”.

“- Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina sa srčanim problemima i invalida. Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime, protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave, već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu – kaže Eraković”, navodi se u Novostima.

Pojavila se snimka

Podsjetimo, navodno se pojavio i ključni dokaz koji bi mogao rasvijetliti slučaj, jer je jedan od susjeda snimio sukob srpskog povratnika i GSS-ovca, prenosi RTL.

Sukob je navodno zabilježila i nadzorna kamera, prenosi Jutarnji list.

Tu informaciju je potvrdio i osumnjičenikov odvjetnik Arsen Stipinović.

“O njezinoj relevantnosti i kvaliteti tek će se raspravljati u postupku koji slijedi”, rekao je odvjetnik Stipinović.

Odvjetnik je uvjeren da Škalamera neće u istražnom zatvoru presjediti svih 30 dana, kaže da je zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora na temelju opasnosti od ponavljanja djela sudac istrage odbio, a za onaj koji je uvažen, zbog utjecaja na svjedoke, da priprema žalbu.

“Nikome ovdje nije problematična Arsićeva nacionalnost, već njegovo ponašanje”, ističu susjedi iz Rijeke na adresi Mavri 22.

Susjedi za Arsića nemaju lijepih riječi

Sve je više izvora koji ističu da se radilo o običnoj svađi oko parkinga na Viškovu i da HGSS-ovac Škalamera nije ni znao je li Arsić Srbin jer ga u životu nije vidio.

“U našoj i susjednoj zgradi živi pet obitelji Srba povratnika, od kojih nitko nikad nije imao nikakvih problema, osim što cijelom susjedstvu probleme zadaje ponašanje Dobrivoja Arsića“, rekao je Siniša Matulić, stanar zgrade na adresi Mavri 22 za Novi list.

“Nikakvih problema nije imao ni Arsić, iako je on sam probleme počeo raditi otkako se uselio u zgradu”, dodaje Matulić.

Srpski povratnik koji je prijavio Škalameru i sam ima prijavu za prijetnju nožem na buvljaku

Pojavile su se i priče da je i Dobrivoje Arsić svojedobno bio kazneno prijavljen zbog prijetnji. Novinari Novog lista provjerili su navode, Arsić doista jest kazneno prijavljen, prijavio ga je Mirko Milošević zbog događaja koji se zbio sredinom travnja ove godine na Brajdi.

Po svemu sudeći posvađali su se oko držanja i smještaja “štandova” koje svakodnevno nekolicina prodavača postavlja i skida nudeći polovne predmete, odjevne predmete…

Milošević je kazneno prijavio Arsića jer mu je ovaj nakon kraće verbalne preprike prijetio da će ga izbosti nožem. A posvađali su se oko postavljanja štandova, Arsić je navodno, prema kaznenoj prijavi karikirano htio uvesti red, “tko ima pravo, a tko ne” postaviti štand.

Nije trebalo puno za svađu pa i prijetnje, jer su u međuvremenu provedene dokazne radnje ispitivanja žrtve i svjedoka temeljem kojih je i “proizašao dovoljan stupanj osnovane sumnje da je Dobrivoje Arsić počinio kazneno djelo”, stoji u obrazloženju optužnog akta.

Dobrivoje Arsić je iznoseći obranu kategorički porekao prijetnje, pa će epilog događaja čekati rasplitanje na sudu, kada tročlano vijeće Općinskog suda u međuvremenu potvrdi optužnicu i ona postane pravomoćna.

A riječ je o Mirku Miloševiću s kojim su u okviru reportaže o buvljaku na Preluku kao neslužbenim predstavnikom uličnih prodavača i razgovarali novinari Novog lista. Tada je izjavio kako je ljut i revoltiran na gradske službe nakon što je ukinut buvljak na Preluku. “Sve što mi tražimo jest da nam se pronađe adekvatna lokacija na kojoj ćemo moći prodavati staru robu. Jer, sigurno je da nismo tu zato što nam ide dobro u životu, pa želimo još zaraditi, nego zato da nekako preživimo i izguramo s ovo malo crkavice koju primamo od mirovina ili socijalne pomoći. Umjesto da krademo kao neki, mi smo tu, svake nedjelje, sa starim i odbačenim stvarima, ufajući se samo u onu da svaka roba nađe kupca. Sada više ni to ne možemo jer su nam otkazali doslovno “preko noći”, ne nudeći nam drugo rješenje, kazao je tom prilikom Mirko Milošević.

Matku Škalameri, pročelniku Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje u kazneno djelo prijetnje i tjelesne ozljede počinjene na osnovi nacionalne pripadnosti protiv Dobrivoja Arsića iz Viškova.

Škalameru, vrhunskog alpinista, jednog od utemeljitelja HGSS-a u Rijeci koji je sudjelovao u nebrojenim akcijama spašavanja, od Himalaje do Gorskog kotara, tereti se da je oštećenom 70-godišnjem Dobrivoju Arsiću zbog nacionalnog identiteta uputio ozbiljne prijetnje. Arsić tvrdi da ga je Škalamera nekoliko puta udario, psujući mu srpsku majku i prijeteći mu ubojstvom, a sve je počelo svađom oko parkinga.

Arsić za medije negira komentare da je problema sa susjedima oko parkinga imao još 80-ih godina na svojoj staroj adresi u Rijeci, a da ih ima i sada na novoj u Viškovu, gdje kao srpski povratnik živi od 2008. godine.

Međutim, njegovi susjedi pričaju drugačiju priču.

Sporno parkirno mjesto u stvari nije parkirno mjesto, nego prolaz koji je on prisvojio kao parking. Jednako tako, u zajedničkom prostoru zgrade ogradio si je »špajzu« koju također svojata. Nije tu problem njegova nacionalnost, nego ponašanje“, kaže Matulić.

Napadnuti Dobrivoje Arsić, inače član HDZ-a, tvrdi da ima probleme od prvoga dana, a u zgradi, ispred koje se dogodio incident, živi od 2008.

Iz krugova bliskih Škalameri tvrde da je sve što Arsić govori neistina i laž te da su ”gnjusne optužbe rezultat medijske histerije”.

Uvjereni su da će Škalamera dokazati da nije kriv. ”Nije ga ni pipnuo. Nije ga uopće udario. Da ga je samo ošamario ne bi se četiri dana digao s poda”, ispričao je izvor za dnevnik.hr. Tvrdi da se radilo o običnoj svađi oko parkinga i da Škalamera nije ni znao je li Arsić Srbin jer ga u životu nije vidio. Priznaje da je bilo povišenih tonova s obje strane, ali napominje da Škalamera spašava ljudske živote i ugledan je građanin.

Pitaju se i zašto je Arsić sve prijavio tek 48 sati nakon incidenta i tek tada otišao liječniku.

Skup podrške

Podršci Matku Škalameri pridružila se i HNK Rijeka, a klub navijača Armada najavio je i održavanje skupa potpore u srijedu ispred riječkog zatvora.

“Pozivamo sve naše članove, simpatizere, navijače Rijeke, građane Rijeke i ljude dobre volje na mirno okupljanje dana 28. kolovoza 2019. u 19,30h sati ispred istražnog zatvora u Rijeci u znak podrške našem pritvorenom prijatelju i članu Matku Škalameri.”, pozivaju riječki navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.