HDZ-ov zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Ilijaš podržao Plenkovićevu kandidaturu: ‘Smatram da na dobar način vodi HDZ’

Foto: fah

O tome će biti nakon pada GUP-a i koji je njegov kandidat na unutarstranačkim izborima u N1 Studiju govorio je Kazimir Ilijaš, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini.

Hoćete li se kandidirati za neku od funkcija u HDZ-u?

“Iskreno, nisam razmišljao, vidjet ću, s obzirom da smo imali puno posla vezano za rad Gradske skupštine.”

Koji je vaš tim, Plenković ili Kovač?

“Podržavam Plenkovića, smatram da na dobar način vodi HDZ, ima iznimno kvalitetan pristup što se tiče i vanjske i unutarnje politike.”

Tomislav Ćorić bi se mogao kandidirati. Ima li šanse?

“To su pretpostavke, više volim činjenice. Ne volim ulaziti u pretpostavke.”

Što nakon pada GUP-a?

Rekao je Bandić da će GUP ponovno na glasanje u najkraćem mogućem roku. Što to znači?

“Imamo više proceduralnih mogućnosti – da u roku tri mjeseca ponovno ta točka dođe na dnevni red, a ako gradonačelnik ne želi, može staviti i nakon tog roka.”

Kakav GUP očekujemo? Može li to biti isti dokument koji je već odbijen?

“To je stvar predlagatelja, zavisi o njemu. Nama su bitni amandmani koje smo podnijeli. Smatramo da su svrsishodni za boljitak da se izmjene i dopune GUP-a ne neki način oplemene.”

Pregovarate li u ovom trenutku s Milanom Bandićem ili ste uzeli predah jedni od drugih nakon burnog tjedna?

Mogu govoriti u ime Kluba. Trenutno ne vodimo takve pregovore. Normalna komunikacija sigurno i dalje postoji.”

U trenutku kada se sve odvijalo, tko je vodio pregovore – Andrej Plenković ili Andrija Mikulić?

“Vrlo je jasno, moram naglasiti da je predsjednik gradske organizacije Andrija Mikulić taj koji je zadužen da u ime gradske organizacije dogovara sukladno statutu HDZ-a. Plenković se ni na koji način nije miješao.”

Kad ste točno shvatili da vam taj GUP ne odgovara i da ga treba doraditi?

“Nismo mi shvatili to jučer. U srpnju smo također predložili naše amandmane. I tada smo imali ideju da poboljšamo dopune i izmjene GUP-a.”

U srpnju ste bili za GUP.

“Da, sa našim amandmanima.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

HDZ-ovih 11 amandmana ostaje istih?

“To ćemo još vidjeti. O tome će odlučiti Gradska organizacija.”

Opći je dojam javnosti da vi time trgujete i kupujete vrijeme, dok se na nacionalnoj razini Bandić i Plenković ne dogovore.

“Da je tome tako, povukli bi sve svoje amandmane i glasali za GUP.”

Čini li Bandić štetu HDZ-u?

“Mi nismo s Bandićem u emocionalnoj koaliciji kako su neki oporbeni zastupnici.”

Odnos HDZ-a i Bandića je višeslojan. Slijepo ste sve slušali, a sada se HDZ nastoji prezentirati kao žrtva.

“To nije točno. HDZ je uvijek imao svoje stavove… Kad bi pratili Skupštine, vidjeli biste da podržimo ono za što smatramo da je dobro.”

Zapošljavanje u javnim tvrtkama u Zagrebu

Je li vaša supruga trebala ići u Plinare, je li joj napredovanje stopirano zbog situacije s Bandićem?

“Ne mogu i ne želim komentirati. To su zlonamjerne priče plasirane iz određenih krugova… Moja supruga već 15 godina radi u sustavu Holdinga, savjesno radi svoj posao. Nju trebate pitati.”

Je li vaša supruga članica HDZ-a?

“To ćete nju pitati.”

Kada je u pitanju HDZ i zapošljavanje u državnoj upravi, strahujete li da će te stvari sada više izaći na vidjelo s obzirom na to da niste u toliko dobrim odnosima s gradonačelnim Bandićem. Tko sve može stradati od njegove ‘crne tekice’?

“Nemam spoznaja, nemam uvide u njegove crne, bijele ili žute bilježnice. Od svih uhljeba, najgori su stranački uhljebi – ljudi koji ništa ne rade, koji se okrenu kako vjetar puše, a kompetitivnosti nema. Što se nas tiče, neka se napravi revizija.”

Podsjetimo, unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka, s eventualnim drugim krugom 22. ožujka. Kao “opcija za promjene” koja će se suprutstaviti Plenkovićevoj struji kandidirali su se Miro Kovač (za predsjednika stranke), Ivan Penava (za potpredsjednika) i Davor Ivo Stier (za zamjenika predsjednika).

Inače, za predsjednika stranke se natječu: Andrej Plenković, Vinko Begić, Miro Kovač i Ljubo Česić Rojs, za zamjenika predsjednika Tomo Medved i Ivan Penava, a za potpredsjednike Zdravka Bušić, Branko Bačić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Božo Galić, Tomislav Tolušić, Ivan Kujundžić, Hrvoje Tomasović i Anita Šimić Bitunjac.

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com