Hercegovački franjevci pozvali RH da pomogne istražiti jamu u Drnišu gdje se nalaze ostaci partizanskih žrtava

Foto: branitelji.gov.hr, commons.wikimedia.org; fotomontaža: narod.hr

Hercegovački franjevci pozvali su u utorak hrvatske vlasti da pomognu istražiti jamu Golubinka kod Drniša, u kojoj se prema nekim indicijama, kriju ostaci triju franjevaca hercegovačke provincije, koje su, po izjavama svjedoka, ubili i tamo bacili pripadnici partizanskih postrojbi.

Komunistički zločini: Pronađena još trojica hercegovačkih franjevaca ubijenih nakon Drugog svjetskog rata?

Vicepostulatura postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ Hercegovačke franjevačke provincije izrazila je očekivanje da će vlasti Republike Hrvatske naložili ekshumaciju jame u drniškoj općini za koju se pretpostavlja da krije tijela trojice franjevaca ubijenih krajem 2. svjetskog rata.

Hoće li partizani ikada odgovarati za pokolj nad franjevcima u Hercegovini?

Zahvaljujući dojavama očevidaca i drugim svjedočanstvima vicepostulatura je počela s istraživanjima na području drniškog kraja te došla do saznanja da se u jami Golubinka, pokraj sela Mratova, u zaseoku Radasi, nalaze posmrtni ostaci tri ubijena hercegovačka franjevca.

Radi se o trojici od devet franjevaca koji su najvjerojatnije zarobljeni u mlinici u veljači 1945. godine u Širokom Brijegu te su odvedeni u nepoznatom pravcu i od tada im se gubi svaki trag. Ovi su franjevci tijekom križnoga puta, dodaje se u priopćenju, iza sebe odbacivali dijelove habita, krunica, ali i papiriće sa svojim imenima.

Široki Brijeg: Započinju “IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

Tri papirića, na kojima su bila zapisana njihova imena, od zaborava su sačuvale čobanice s područja Drniša, a vicepostulatura je došla do njih te utvrdila imena dvojice od njih, fra Radoslava Vukšića i fra Fabijana Paponje, dok se na trećem, zbog protoka vremena, ime nije moglo pročitati.

70 godina od ubojstava hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu

Iz vicepostulature su naveli i nekoliko svjedočenja očevidaca iz toga vremena, koji govore tko je odveo franjevce i sudjelovao u likvidaciji te pozivaju vlasti u Hrvatskoj da rasvijetle istinu o ovome zločinu.

“Ostaje otkopati jamu Golubinka i utvrditi daljnje pojedinosti. Nadamo se i vjerujemo da će hrvatska država imati snage za to”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, partizanske postrojbe ranije su, odmah nakon zauzimanja Širokog Brijega 1945. godine, pobile i zapalile još 12 franjevaca. Iz ove vicepostulature navode da su u 2. svjetskom ratu i poraću komunisti ubili 66 hercegovačkih franjevaca, što je otprilike trećina tadašnje provincije. Do sada su iz vicepostulature, koja je pokrenula postupak dokazivanja mučeništva, identificirali i sahranili 34 hercegovačka franjevca.

Tijela ubijenih spalili su u ratnom skloništu, a potom sklonište zatrpali. Žrtve su lažno optužene da su pucale na partizane. Još devet franjevaca odvedeno je put Splita i pogubljeno na dosad nepoznatom mjestu.

Širokobriješko svetište potpuno je devastirano. Komunistička je vlast i poslije rata provodila neviđeni kulturocid. Svetište Marijino obeščašćeno je, crkva oštećena, uništene su stare matične knjige, knjižnica sa sto tisuća knjiga i mnoge vrijedne povijesne i školske zbirke.

Franjevačka je imovina nacionalizirana i oduzeta. Zabranjen je rad gimnaziji, sjemeništu i konviktu za vanjske đake.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina