HGK: ‘Hrvatska je prema indeksu konkurentnosti najniže pozicionirana država Europe’

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su napore Vlade na rasterećenju gospodarstva te očekuju da se akcijski plan, kojim se planira rasterećenje od 626,74 milijuna kuna, što brže i potpunije realizira.

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2019., koji je u četvrtak donijela Vlada, predstavlja razradu mjera predviđenih Programom reformi, a istodobno je riječ o trećem takvom programu kojim se nastavlja kontinuitet provedbe mjera u području rasterećenja gospodarstva, navode iz HGK.

“U tom kontekstu pozdravljamo napore Vlade usmjerene prema olakšavanju poslovnih aktivnosti, osobito jer svi relevantni međunarodni pokazatelji stanja konkurentnosti i kvalitete poslovnog okruženja upozoravaju na stagnaciju i slab pomak Hrvatske u odnosu na slične zemlje”, istaknuo je direktor sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Napominje da je Hrvatska prema indeksu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, već nekoliko godina za redom najniže pozicionirana država središnje i istočne Europe.

Pomaci u konkurentnosti već godinama neznatni, čime se hrvatsko gospodarstvo može okarakterizirati kao statično u konkurentnosti, navode iz Komore dodajući kako pokazatelji na ljestvici lakoće poslovanja, odnosno Doing Business ljestvici Svjetske banke također upućuju na potrebu poboljšanja.

“Stoga ohrabruje što ovogodišnji Akcijski plan širi u opsegu i sadrži znatno više mjera u odnosu na prethodni, njih 314 u odnosu na prijašnjih 105, s većim iznosom predviđenog rasterećenja, za 626,74 milijuna kuna u odnosu na 600 milijuna”, ističe Savić.

Dodaje i kako osobito podržavaju napore usmjerene u digitalizaciju i pojednostavljenje provedbe administrativnih postupaka što, uz samo smanjenje iznosa financijskih naknada, poduzetnicima pruža mogućnost za efikasnije i financijski uspješnije poslovanje.

“Opseg mjera u dinamičnom poslovnom okuženju teško da može biti dovoljno širok ili sveobuhvatan, ali smatramo da je najvažnije da se donesene mjere što brže i što cjelovitije implementiraju”, poručio je Savić.

Novi akcijski plan je, kako navode iz Komore, usmjeren u 36 područja, što uz područja iz prethodna dva akcijska plana čini “solidan temelj za proces provedbe administrativnog rasterećenja gospodarstva, ali pritom ostaje evidentna potreba za nastavkom procesa iznalaženja daljnjih mjera u ovim i drugim područjima kako bi se znatnije unaprijedila poslovna klima”.

“Stoga očekujemo da će se navedeni Akcijski plan što brže i što potpunije realizirati, što bi trebalo imati pozitivan utjecaj na lakoću poslovanja poduzetnika, ali i na pokazatelje ukupne konkurentnosti Hrvatske s povoljnim implikacijama na razvoj poslovnih aktivnosti i povećanje izravnih stranih ulaganja”, istaknuo je Savić.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2019., a kako je istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, plan sadrži 314 mjera čijom će se provedbom gospodarstvo rasteretiti za dodatnih 626,7 milijuna kuna.

Akcijski plan sadrži mjere s predviđenim rasterećenjima u području zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, vodnoga gospodarstva, energetike, poljoprivrede, veterinarstva i sigurnosti hrane, pravosuđa, socijalne skrbi, doprinosa, poreza, te trošarina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina