HINA – što je važno znati o njoj i tko dolazi na čelno mjesto?

Foto: Fah

“Iako sam dugo godina u novinarstvu, moram priznati da me još uvijek može iznenaditi medijska površnost i nekritičko prenošenje glasina, pa i spinova. Bio sam poprilično iznenađen kada su me kolege novinari počeli zvati i raspitivati se o mom navodno osiguranom ravnateljskom mjestu. Hina me ne zanima, nisam o njoj uopće razmišljao, a kamo li se o tome već dogovorio s Božom Petrovom i Nikolom Grmojom. Meni se čini da je cijelu priču pokrenula sadašnja ravnateljica Branka Valentić koja se, kako čujem od kolega, grozničavo bori da sačuva svoju fotelju. Znam da nije lako izići na tržište nakon ravnateljske ‘plaćice’ i svih mogućih pogodnosti koje takva funkcija donosi, ali takav je život. Želio bih podsjetiti vaše čitatelje da je Branka Valentić na sadašnju poziciju došla ponajprije zbog toga što je bila glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika koja je, pak, bila vjerni koalicijski partner Zorana Milanovića. Stoga bi bilo normalno da kao politički uhljeb sama podnese ostavku, a ne da spletkari na sve moguće načine kako bi spriječila bilo kakvu konkurenciju.”, poručio je za Narod.hr kolumnist Večernjeg lista Dražen Ćurić pojašnjavajući spin koji su ovaj put novinari lansirali o svom kolegi – novinaru – tvrdeći kako napušta Večernji u kojem je radio dugi niz godina – “jer ga Most postavlja za ravnatelja Hrvatske novinske izvještaje agencije (Hine).“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dražen Ćurić: “Sadašnja ravnateljica Hine, Branka Valentić, je politički uhljeb i treba dati ostavku!“

Branka Gabriela Valentić, koju spominje Ćurić, donedavna Hinina ravnateljica 2. siječnja postala je v.d. ravnateljica. Prvi javni poziv za četvero članova Upravnog vijeća, koji je u ime Vlade raspisalo Ministarstvo kulture u listopadu, neslavno je propao i potiho je na kraju prošle godine, bez obrazloženja zašto je prvi propao, raspisan drugi, navodi Tportal. U Ministarstvu navode i kako je prvi poziv poništen zaključkom Vlade zato što se između prijavljenih kandidata nije mogao provesti izbor sukladno Zakonu o Hini. Na pitanje Tportala jesu li proslijedili imena u Vladu, navode kako je ‘postupak imenovanja članova Upravnog u tijeku i provodi se sukladno Zakonu o Hini i zaključku Vlade Republike Hrvatske’.

Ravnateljica Hine optužila Glasnovića da su ljudi poput njega “smrtna prijetnja medijima”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Sabor izglasuje članove Upravnog vijeća, ono mora raspisati natječaj koji će trajati petnaest dana, nakon čega će većinom glasova odlučiti tko će voditi Hinu.

> HNiP: HINA daje otkaz novinarki koja je razotkrila prikrivanje afere Mrsićeve žene

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.
Međutim, u Hini se pod ravnateljstvom gospođe Valentić provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost, na što su upozorili Hrvatski novinari i publicisti krajem rujna prošle godine kada se tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore zaustavilo objavljivanje teksta o tome da bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, (inače supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića), Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje duguje više od 10,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada je 30. prosinca 2012. za ravnateljicu Hine izabrana Branka Valentić, glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika i nekadašnja novinarka Vjesnika, svima je bilo jasno kako je to imenovanje bilo još jedan korak prema potpunoj kontroli informacija koje objavljuje državna novinska agencija, te klasično stranačko uhljebljivanje, za vrijeme vlade Zorana Milanovića”, podsjetio je Željko Sakić.

> Željko Sakić: Svaki dan pobjeda studija ORA uz medijsku potporu HINE!

“Usprkos tome Upravno vijeće Hine produžilo je ugovor politički imenovanoj ravnateljici 13. studenog 2015., odmah nakon parlamentarnih izbora. Naime, Valentić je izabrana prema stranačkom ključu iz kvote HSU Silvana Hrelje, koji je za aktualne izbore na svojoj listi angažirao bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je posve logično da Hina periodično pruža neobičajeno veliki prostor fenomenima iz bivšeg sustava koje se nekritično hvali i prikazuje, kao u antropološkoj studiji pod naslovom “Svaki dan pobjeda“ autorice Reane Senjković”, upozorio je Sakić.

> Čija je Hina agencija – hrvatska, jugoslavenska ili srp­ska?

Dan nakon što su izglasovani amandmani za promjenu ustava i prvi put na Trgu sv. Marka podignuta hrvatska zastava s povijesnim grbom, 26. srpnja 1990., Hrvatski sabor prihvatio je Zakon o osnutku Hrvatske izvještajne novinske agencije – HINA-e.

U povijesti hrvatskog novinarstva bilo je nekoliko pokušaja osnivanje nacionalne agencije. Prvu takvu informativnu agenciju 1906. utemeljio je novinar i osnivač Hrvatskog novinarskog društva, Milan Grlović, a 1941. nakon nastanka NDH, ustrojena je novinska agencija “Velebit“ te Hrvatska izvještajna služba-HIS. “Antifašisti su 1943. u Jajcu pokrenuli Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije, a podružnica TANJUG-a organizirana je sljedeće godine u Topuskom”, navodi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sve do 1990. nije mogla osnovati svoju neovisnu telegrafsku agenciju. Povijesnu zadaću, ali i veliku odgovornost da ustroji kvalitetnu informativnu službu dobio je prvi direktor Hine Josip Šentija. Od prvih koraka prema državnoj samostalnosti, sve do izbijanja oružanog sukoba, agencija se ubrzano razvijala.

Prvu vijest Hina je emitirala 17. kolovoza 1990.

Novim Zakonom o Hini iz listopada 2001. ona je preustrojena u javnu ustanovu Republike Hrvatske.

Hina može u skladu sa Zakonom i Statutom osnivati u zemlji i inozemstvu podružnice – dopisništva. Hina priprema dvadesetak općih i specijaliziranih servisa vijesti u kojima se dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku objavljuje oko 400 tekstova. Pruža i multimedijske usluge, ima foto i audio servis te elektroničku bazu podataka.

U agenciji je ukupno 125 stalno zaposlenih, od toga 103 novinara i urednika. Povremeno za Hinu izvještava još niz vanjskih suradnika-dopisnika iz zemlje i svijeta.

Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima oko 500 korisnika u zemlji i u svijetu.

Svoje opće servisne vijesti i informacije Hina je dužna staviti na raspolaganje svim pretplatnicima u Republici Hrvatskoj pod jednakim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.