HND ne vidi medijsku hajku u slučaju ‘Škalamera’: Evo kako je njihov bivši predsjednik i sam tvrdio da je žrtva pokušaja atentata

Foto: Facebook/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto zbog hajke koja se proteklih nekoliko dana podigla protiv novinara i medija, a osobito protiv dnevnih novina Novi list, te poziva nadležne državne institucije da zaštite novinare kako bi mogli neometano raditi svoj posao.”, objavili su na svojim službenim stranicama povodom napada na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića u Viškovu.

Tvrde da slučaj “novinari prvog dana prate objavljujući provjerene informacije iz službenih izvora, ne prejudicirajući ničiju krivnju… Zanemarivši činjenicu da su novinari radeći svoj posao prenijeli službenu informaciju, dežurni su huškači, umjesto da osude svako nasilje, nasrnuli na glasnika loših vijesti. HND stoga spomenute trovače javnog prostora, koji svjesno šire mržnju prema novinarima, ali i drugima i drugačijima.”

U slučaj su uvukli i Katoličku crkvu: “Podsjećamo da su nedavno bez ikakva razloga na vrlo ružan način medije napali i neki od istaknutih predstavnika Katoličke crkve, kojima je zasmetalo “medijsko širenje beznađa”, kao da su baš novinari generatori sistemske korupcije i društvene regresije.”, navode u Hrvatskom novinarskom društvu.

Podsjetimo, nakon kaznene prijave SNV-a zbog navodnog napada na 70-godišnjeg Dobrivoja Arsića podignuta je kaznena prijava protiv riječkog pripadnika HGSS-a Matka Škalamere. Srpski povratnik Dobrivoje Arsić, član HDZ-a, tvrdio je kako je pretučen iz mržnje po nacionalnoj osnovi, tijekom svađe glede parkinga.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tražilo je jednomjesečni pritvor, a sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog. Nakon brojnih napisa o fizičkom napadu kojeg je navodno počinio Škalamera, otkriveno je kako je susjed snimio cijeli sukob, a Duško Miočić, odvjetnik Matka Škalamere, potvrdio je za dnevnik.hr da u spisu postoji i videosnimka sukoba koja isključuje ikakvu odgovornost njegovog klijenta.

Miljević: Dobro da mu nisu dali smrtnu kaznu

Odvjetnik Veljko Miljević ograđuje se od slučaja s Viškova jer je, kaže, teško govoriti o ocjeni suca koji je odredio jednomjesečni pritvor bez uvida u spis.

“Kazna je iskakala. Za običnu tešku tjelesnu ozljedu nikada nije izrečena tako visoka kazna. Dobro da mu nisu dali smrtnu kaznu”, komentirao je Miljević i dodaje da je to kazneno djelo moglo biti kvalificirano kao nanošenje osobito teške tjelesne ozljede i onda ne bi bilo probijanja rokova te cijele drame koja je uslijedila u tom slučaju.

Leković tvrdio da je žrtva pokušaja atentata

Bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković krajem listopada 2016. godine objavio je na Facebooku da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni, a glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić ustvrdio je ukoliko se ta tvrdnja pokaže točnom, da je riječ o pokušaju ubojstva.

Narod.hr je tada pisao kako se nakon Lekovićevog statusa, odmah povela priča o brojnim napadima na novinare, što je tema koja zaista zaslužuje pozornost, no u slučaj kad je upućuje samo jedna strana i priča se samo o novinarima koji redovito i jasno zauzimaju stav u svojim pričama, stav sklon isključivo “bivšem režimu”, postavlja se pitanje kako to da se ne čuju i drugi novinari. Zanimljivo je i to da se ovaj “slučaj” pojavio u trenutku kad je medijska pažnja trebala biti usmjerena na Hudu jamu, što je trenutno – zaustavljeno.

U svojoj objavio Leković je opisao kako mu je automobil “nasred autoputa” počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnoj traci vidio da mu je “prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična ‘maska’ izvaljena iz ležišta”.

Leković je ustvrdio da je u godinu i pol, koliko je predsjednik HND-a, primao više izravnih prijetnji smrću nego za svih prethodnih 36 godina bavljenja novinarstvom.

Iako će svatko osuditi fizičke, verbalne ili bilo kakve druge prijetnje djelatnicima medija, ova konkretna priča je odvela u skroz drugom smjeru, prikazujući kako je moguće stvoriti senzacionalističku priču – iz Facebook statusa bez pokrića.

Zbog Lekovićevog slučaja je tada više saborskih klubova zatražilo hitno organiziranje tematske sjednice Odbora za medije, što je Igor Peternel, bivši potpredsjednik HHO ironično prokomentirao:

“Prije godinu dana mi je vulkanizer zaboravio pritegnut šarafe nakon zamjene guma pa mi je jedna ispala u Palmoticevoj. Srećom živ sam, a u Saboru se o tome nije raspravljalo.”, napisao je Peternel.

Kako je nastalo Hrvatsko novinarsko društvo i hoće li opstati nakon presude zbog koje moraju platiti 2,5 milijuna kuna?

Kako je osnovano i što bi trebalo raditi Srpsko narodno vijeće koje je podnijelo prijavu protiv Matka Škalamere?

Leković: Policiju ću podsjetiti i na sve ranije prijetnje

Dr. Željka Markić: Ako je na Lekovića izvršen atentat, to sigurno nije zato što pošteno i hrabro obavlja svoj posao

HNiP o navodnom napadu na Lekovića: Stvara se medijska senzacija na osnovi Facebook statusa, prije prijave policiji i istrage

Tko je Saša Leković, predsjednik HND-a koji tvrdi da je na njega izvršen atentat?

SDSS-ov Milorad Pupovac čija je supruga Slavica Lukić također dio HND-a kazao je o navodnom pokušaju atentata kako novinari postaju jedna od profesija koje su među najugroženijama.

“A ako dolaze i prijetnje koje ih ugrožavaju onda je dobro da potaknemo određene organe”, poručio je.

“Nerijetko te prijetnje i te uvrede imaju motiva u onome što ljudi smatraju da je dozvoljeno, a to su etničke prijetnje i etničke uvrede. Svejedno mi je kako se tko izjašnjava kao što bih volio da je i drugima svejedno kako se ja izjašnjavam”, rekao je Pupovac za maxportal.

Dr. Željka Markić: Ako je na Lekovića izvršen atentat, to sigurno nije zato što pošteno i hrabro obavlja svoj posao

“Ne znam je li netko pokušao antetat na Sašu Lekovića, ali sigurno znam da ga nitko nije pokušao ubiti jer pošteno i hrabro obavlja svoj posao”, poručila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, na svom Facebook profilu.

Komentar dr. Markić iz 2016. prenosimo u cijelosti:

AKO JE NA SAŠU LEKOVIĆA IZVRŠEN ATENTAT, TO SIGURNO NIJE ZATO ŠTO POŠTENO I HRABRO OBAVLJA SVOJ POSAO

Saša Leković, Slavica Lukić i ekipa iz vrha Hrvatskog novinarskog društva jučer su pažnju sa Hude jame – masovne grobnice u koju su partizani, nakon završetka rata, bacali tisuće ubijenih i živih civila i ratnih zarobljenike – preusmjerili na otpadanje šarafa sa Lekovićevog kotača. Pri čemu su brojni uzori novinarstva Lekovićevo viđenje situacije – odmah – bez ikakvih logičnih pitanja ili policijske istrage – proglasili točnim. Svi oni znaju da je automehaničar dobro procijenio da se radi o atentatu – i to je to. Takvi su oni, lakovjerni. Kad im se sviđa što netko tvrdi. A ovo im se sviđa. I nije to bilo samo otpadanja kotača Lekovićevog auta, bio je to, kažu oni, pokušaj da se skinu šarafi sa kotača svih njih, hrabrih, koji su proteklih godina, ne pokleknuvši, držali štangu Zoranu Milanoviću i njegovoj vlasti, korumpiranim ministrima kulture, poljoprivrede i šire. I pojurili su, ti visokoobrazovani, politički neovisni novinari, koji sami sebe u krug nagrađuju unutar HND-a – tu strašnu istinu o Hrvatskoj – odmah, bez provjera – javiti i međunarodnim novinarskim institucijama – tumačeći im kako svi oni imaju problema u Hrvatskoj, jer dobro obavljaju svoj posao.

Ne znam je li netko pokušao atentat na Sašu Lekovića, ali sigurno znam da ga nitko nije pokušao ubiti jer pošteno i hrabro obavlja svoj posao. Jer to, po mom sudu, ne čini. Ako ga je netko pokušao ubiti na ovako čudan način iz nekog drugog razloga – očekujem, za razliku od Lekovića, da policija otkrije krvce i kazni ih. Opet, ako se pokaže da ga nitko nije pokušao ubiti – zanima me tko će odgovarati za širenje laži o cijeloj Hrvatskoj u inozemstvu – jer, priča da se u Hrvatskoj ubija novinare koji hrabro obavljaju svoj posao – može imati loše posljedice za zemlju kojoj najveći dio BDP-a donosi turizam.

U međuvremenu, bilo bi lijepo kad bi predsjednik i desna mu ruka, gospođa Lukić, kad se prestanu baviti svojom vlastitom ugroženošću – stigli pozabaviti svojim poslom – ugroženošću profesionalnih standarda u novinarstvu i govorom mržnje svojih ( od HND-a) nagrađivanih članova… jer dok se oni bave šarafima – Gall je Zlatka Hasanbegovića usporedio sa psom, a Ante Tomić ubijene u Hudoj jami nazvao “gnjilim truplima”, pa onda Hrvate kolektivno optužio za podržavanje ratnih zločina protiv Srba u Domovinskom ratu… Možda bi i to moglo zanimati međunarodne novinarske institucije? Ili, ipak, ne?

HNiP o navodnom napadu: Stvara se medijska senzacija na osnovi Facebook statusa

Hrvatski novinari i publicisti(HNiP) protive se i snažno prosvjeduju protiv fizičkih, verbalnih ili bilo kakvih napada na novinare, uključivo i ucjenjivačke prijetnje njihovoj materijalnoj egzistenciji.

“No jednako tako držimo i da je način na koji se medijski prati slučaj navodnog atentata na predsjednika HND S. Lekovića, nije u skladu s osnovnim pravilima novinarske struke te je društveno štetan”, poručili su iz HNiP-a.

U emisiji Bujica emitiranoj 30. studenog prikazan je intervju s bivšom suprugom Saše Lekovića, Vedranom Milas. U braku su proveli tri godine, a u najavi emisije je izjavila da je 100 posto uvjerena da je Leković paranoičan i da će po njemu nazvati bolest – Lekovićev sindrom.

Tko je Saša Leković?

Saša Leković je, kako sam navodi, novinar i trener istraživačkog novinarstva te medijski konzultant, 14 godina istovremeno je radio na radiju i novinama.

Kako se sam pohvalio u svom životopisu koji možete vidjeti OVDJE, od formalne naobrazbe završio je samo srednju školu.

Od 2008. Saša Leković je suosnivač i trener u Medijskom trening centru pri Fakuletu za komunikacije i medije u Beogradu (FMK, CIN Beograd, CIN Zagreb), predavač istraživačkog novinarstva na FMK, te autor i urednik multimedijalnog projekta POTRAGA (web, TV, radio) kojega je od 2008. do sredine 2011. producirala beogradska medijska kuća na B92 a nakon toga Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) s sjedištem u Zagrebu.

Tijekom novinarske karijere bio je istraživački novinar u Globusu, izvršni urednik u tjedniku Arena te pomoćnik urednika u dnevnim novinama Jutarnji list, kao i osnivač i voditelj Odjela za istraživačko novinarstvo Europapress Holdinga.

Leković je nekoliko godina bio član Regionalnog komiteta projekta SCOOP koji pomaže razvoj istraživačkog novinarstva u istočnoj i jugoistočnoj Europi, a financira ga danska vlada.

Leković je stalni gostujući predavač istraživačkog novinarstva na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu. Inače je osnivač i direktor Centra za istraživačko novinarstvo, zagrebačke nevladine organizacije za razvoj istraživačkog novinarstva.

Od 2015. godine bio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društv a(HND).

Leković je u svibnju 2018. podnio ostavku na mjesto predsjednika HND-a navodeći kako je to odlučio učiniti nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr