HND: Nedopustivi su posebni ugovori za odabrane urednike i rukovoditelje na HRT-u

Narod.hr

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u subotu kako ih je zaprepastila vijest koju su objavili mediji, da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman za odabrane urednike i rukovoditelje na HRT-u pripremio posebne ugovore, tzv. “zlatne padobrane”, kojima im se, mimo svih kriterija, iako su već na dobrim plaćama i aneksima, i dalje osigurava povlašten status.

“Ukoliko je vijest istinita, a jasan i nedvosmislen demanti nije stigao (s HRT-a su poručili kako objavljeni iznosi nisu točni, ali ne i da navedeni ugovori nisu ponuđeni), u vrijeme gospodarske krize u kući koja se financira teško zarađenim novcem svojih pretplatnika, sama pomisao na ovakvo ‘zbrinjavanje’ je ne samo skandalozna već duboko nemoralna”, ocjenjuju iz HND-a.

“Hrvatska radiotelevizija nije leno trenutačnog glavnog ravnatelja, već javni servis kojeg zakon obvezuje na zakonito i transparentno poslovanje”, navodi se u priopćenju. Najavljuje se da će “Ogranak HND-a na HTV-u protiv ovakvog modela rada i ponašanja, ne samo javno prosvjedovati nego i poduzeti sve raspoložive zakonske mjere da se ono zaustavi i sankcionira”.

Ako su rečene najave točne, HND poziva i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije da sazove hitnu sjednicu na kojoj će od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zatražiti očitovanje.

Također, “kolege koje su po kriterijima gospodina Radmana dobili ‘zlatni padobran’ ” HND poziva da takve ugovore ne potpisuju jer je, kako se navodi, “jedino takav potez moralan i etičan čin, ne samo prema kolegama već, što je i najvažnije, prema javnosti”.

“Posebni ugovori za odabrane urednike i rukovoditelje na HRT-u, bez objave ikakvih kriterija i prije nego je na snagu stupila najavljivana sistematizacija radnih mjesta, nedopustivi su. Takvo ponašanje šteti poslovanju i ugledu HRT-a te ne pridonosi stvaranju atmosfere povjerenja i vjerodostojnosti u nacionalni medijski servis, već potvrđuje stereotipe o HRT-u kao mjestu za zbrinjavanje ‘uhljeba'”, zaključuje se u priopćenju, koje su potpisali predsjednica Ogranka HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić i predsjednik HND-a Saša Leković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: