Hoće li zastupnica albanske manjine glasovati za Pupovčevog kandidata u Plenkovićevoj Vladi, iako SDSS negira državnost Kosova?

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Ermina Lekaj Prljaskaj koju je na parlamentarnim izborima kandidirala Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, već je u dva mandata zastupala pet nacionalnih manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku), a i na ovim je izborima dobila povjerenje svojih birača.

Prilikom današnjeg sastanka s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je Andreju Plenkoviću dao mandat za sastavljanje nove Vlade, Plenković je najavio kako će SDSS-ov Boris Milošević biti jedan od četiri potpredsjednika Vlade.

“Mnogi Albanci koji su joj dali svoj glas, posve sigurno ne djele isti svjetonazor s Miloradom Pupovcem, Furiom Radiom i Veljkom (Ibrahima) Kajtazijem. Još sinoć je jedan ugledni Albanac, hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata, koji se protiv velikosrpske agresije borio i u Hrvatskoj i na Kosovu, redakciji Bujice potvrdio kako će Ermina Lekaj Prljaskaj, zajedno s Orbanovim Mađarom Robijem Jankovicsem i zastupnikom češke nacionalne manjine Vladimirom Bilekom, najvjerojatnije osnovati vlastiti zastupnički klub, kontra Pupovčeva SDSS-a, Kajtazija i Radina.”, napisao je voditelj na Z1 televiziji Velimir Bujanec komentirajući neizvjesnu podršku Miloševiću od strane zastupnice albanske manjine.

SDSS protiv priznanja neovisnosti Kosova

Podsjetimo. do danas, više od sto država je priznalo neovisnost Kosova, od toga četiri republike bivše Jugoslavije: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija. Hrvatska je Kosovo priznala 19. ožujka 2008., SDSS je tada bio izričito protiv te odluke.

“Vlada treba pričekati s odlukom i toj temi pristupati sa što više obzira, jer se napetosti nisu smirile”, kazao je tada Milorad Pupovac.

Također, srpska manjina je kao koalicijski partner tada imala potpredsjednika iz redova SDSS-a. Odluku o priznavanju neovisnosti Kosova tako tada nije podržao potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS).

Negiranje nezavisnosti Kosova suprotno je i politici Vlade RH, koja je Kosovo priznala, a u kojoj će sada sjediti SDSS-ovac Boris Milošević. Podrška ovisi o Ermini Lekaj Prljaskaj, kojoj su hrvatski branitelji Albanci pomogli da uđe u naš parlament jer nisu htjeli istaknuti vlastitog kandidata i time dodatno razbijati albanske glasove, što bi dovelo do mogućeg ulaska u Hrvatski državni sabor kandidata bošnjačke nacionalne manjine sklonog ljevici.

Prema popisu iz 2011. pripadnika albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske manjine bilo je 68 164. Pravo izlaska na biralište imalo je njih 45 258, a biračko pravo konzumiralo je njih 5 477, odnosno 12 posto. Njih će ponovno predstavljati e Ermina Lekaj Prljaskaj koja je s 1.725 glasova pobijedila šestoricu protukandidata – Bermina Meškića, Idrisa Sulejmanija, Armina Hodžića, Nedžada Hodžića, Mensura Ferhatovića i Habiba Tahirija.

Objavu Velimira Bujanca o temi donosimo u cijelosti:

“NA POTEZU ALBANKA: HOĆE LI GLASOVATI ZA MILOŠEVIĆA, IAKO SDSS NEGIRA DRŽAVNOST KOSOVA?!

Ermina Lekaj Prljaskaj cijenjena je zastupnica albanske nacionalne manjine i vrlo ugledna unutar svoje zajednice u Hrvatskoj. Mnogi Albanci koji su joj dali svoj glas, posve sigurno ne djele isti svjetonazor s Miloradom Pupovcem, Furiom Radiom i Veljkom (Ibrahima) Kajtazijem. Još sinoć je jedan ugledni Albanac, hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata, koji se protiv velikosrpske agresije borio i u Hrvatskoj i na Kosovu, redakciji Bujice potvrdio kako će Ermina Lekaj Prljaskaj, zajedno s Orbanovim Mađarom Robijem Jankovicsem i zastupnikom češke nacionalne manjine Vladimirom Bilekom, najvjerojatnije osnovati vlastiti zastupnički klub, kontra Pupovčeva SDSS-a, Kajtazija i Radina.

Ipak, mnogi Albanci sada postavljaju i ključno političko pitanje; hoće li njihova zastupnica dići ruku za Pupovčevog potpredsjedničkog kandidata u Plenkovićevoj Vladi – Borisa Miloševića? Poznato je, naime, da su brojni članovi i dužnosnici SDSS-a u cijelom nizu javnih istupa, otvoreno negirali pravo Albanaca na nezavisnu državu Kosovo. Bujica raspolaže i konkretnim sninkama, naročito nakon božićnih poslanica patrijarha SPC-a Irineja, iz kojih se jasno vidi da Pupovac i ekipa ili izbjegavaju pitanja o Kosovu ili po uzoru na Beograd – otvoreno negiraju nezavisnost mlade i Hrvatskoj prijateljske države. I Pupovčev kandidat za Europski parlament, kontroverzni Dejan Jović, otvoreneo se zalagao za podjelu Kosova i tzv. razgraničenje po Vučićevom modelu…

Negiranje nezavisnosti Kosova suprotno je i politici Vlade RH, koja je Kosovo priznala, a u kojoj će sada sjediti SDSS-ovac Boris Milošević. U svakom slučaju, na potezu je gospođa Ermina Lekaj Prljaskaj, kojoj su hrvatski branitelji Albanci pomogli da uđe u naš parlament jer nisu htjeli istaknuti vlastitog kandidata i time dodatno razbijati albanske glasove, što bi dovelo do mogućeg ulaska u Hrvatski državni sabor kandidata bošnjačke nacionalne manjine sklonog ljevici.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr