Horvat za promjenu rukovodećih ekipa u javnim poduzećima

Ministar poduzetništva Darko Horvat izjavio je u srijedu da arbitraže oko Ine Hrvatskoj nisu bile potrebne te da bi se rukovodeće ekipe u Ini i u drugim javnim poduzećima trebale promijeniti, pa bi s tim kadrovskim osvježenjem trebalo ući u novi investicijski ciklus.

Na pitanje novinara nakon sjednice Vlade je li svojevremeno rekao da bi Hrvatska trebala prekinuti arbitraže oko Ine, Horvat je izjavio da nije rekao da bi se one trebale prekinuti nego da po njegovom mišljenju “niti jedna niti druga arbitraža Hrvatskoj nisu bile potrebne”.

MOL je u studenome 2013. pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, a kao razlog je naveo kršenje određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. MOL naime smatra da hrvatska Vlada nije ispunila obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obvezala početkom 2009. godine. Država se tada obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina po tržišnim cijenama, u razdoblju od 15 godina. MOL tvrdi da je zbog Vladina nepoštivanja tih odredbi pretrpio štetu od najmanje dvije milijarde kuna.

Nakon MOL-ova pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska Vlada je u siječnju 2014. podnijela arbitražnu tužbu protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi, kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, a traži i naknadu štete.

Ministar Horvat predlaže da se s mađarskim Molom razgovara i pregovara oko statusa Ine u Hrvatskoj, ali i na regionalnom tržištu.

“Treba uzeti na stol onaj osnovni ugovor i taksativno pogledati jesu li strateški partneri ispunili svoje ugovorne obaveze iz tog početnog ugovora”, naglasio je Horvat, dodavši kako s investicijama u Inu nije zadovoljan ni danas.

Na pitanje kako je onda došlo do toga da se hrvatskim članovima Uprave Ine ugovor produžuje na još jednu godinu rekao je: “Mislim da se ekipa ne samo u Ini nego i u drugim javnim poduzećima treba promijeniti, mislim da treba napraviti jedno kadrovsko osvježenje i s javnim poduzećima ući u jedan novi investicijski ciklus”.

Na novinarsku konstataciju kako se s time ne slažu niti premijer Tihomir Orešković niti ministar gospodarstva Tomislav Panenić, Horvat je uzvratio da svi imaju pravo na svoje mišljenje no kako će na kraju premijerova biti zadnja.

Najavio je i da će se vrlo brzo iskristalizirati stav HDZ-a o tome. “Ne bi sad o tome, imat ćemo vrlo brzo i iskristalizirani stav HDZ-a” odgovorio je Horvat na novinarsko pitanje kakav je o tome stav HDZ-a.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je u srijedu uoči sjednice Vlade da je predložio da se produlji mandat sadašnjim hrvatskim članovima Uprave Ine za godinu dana.
Sjednica Nadzornog odbora Ine trebala bi se održati danas, a mediji pišu kako su Vlada i MOL suglasni da se NO-u predloži da se mandat članovima Uprave Ine Niki Daliću, Ivanu Krešiću i Davoru Mayeru produlji na godinu dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah