Hrvatska nema nikakav propis koji regulira sigurnost na bazenima: Građani šokirani nakon utapanja dječaka iz Koprivnice

Foto: Ivan Brkić/Epodravina

Osmogodišnji dječak iz Koprivnice, koji je bio na proslavi prijateljevog rođendana, izgubio je život. Najednom su vidjeli da njegovo tijelo pluta na vodi, oživljavali su ga spasilac, a onda i djelatnici Hitne pomoći, no nije mu bilo spasa. U trenutku kada se utopio dječak se nalazio u brzoj rijeci, a nije poznato što se točno dogodilo. Je li možda udario glavom pa su ga povukli umjetni valovi ili je pak ostao bez svijesti pa se utopio, utvrdit će nalazi obdukcije.

Na grupu od osmero djece pazile su tri ženske osobe, a da bi uopće mogli doći na rođendan, djeca trebaju biti plivači.

Hrvatska nema propise

Ova tragedija je otkrila da Hrvatska već 13 godina nema baš nikakav propis koji regulira sigurnost i minimalne sigurnosne mjere na bazenima! Iako većina javnih bazena ima educirane i certificirane spasioce, ne postoji ni jedan jedini propis koji bi ih na to obvezao. Također, ne postoji nikakva služba ili inspekcija koja može izići na teren i utvrditi da neki bazen zadovoljava ili ne zadovoljava sigurnosne uvjete, piše epodravina.

Reakcije građana

Građani, vidno u šoku, komentirali su za portal Epodravina ovu veliku tragediju za koju su svi već čuli i koja im ne izlazi iz glave.

“Ne znam što da vam kažem, pitam se jesu li dovoljno pazili na tu djecu. U šoku sam. Mislim da djeca uopće ne bi trebala slaviti rođendan u bazenu, protiv toga sam.

Potreslo me sve to jako. Treba utvrditi što se dogodilo pa onda vidjeti je li netko kriv”, kaže Radmila Grubačević.

“Nemojte me na to podsjećati, nisam spavala cijelu noć. Prestrašno je to, ti moderni rođendani, to nema smisla. Najbolji su rođendani kada su bili kod kuće. Svakako treba istražiti tko je odgovoran, no da se i nađe krivac, dijete se više ne može vratiti, nažalost što je tu je. I tim tetama sigurno nije lako ni svejedneo nakon svega”, rekla je Ana Huzjak.

“Čuo sam nažalost, i u Koprivničkim Bregima svi pričaju o tome. To što se dogodilo je užasno, to je nečiji propust. Gdje su bili animatori, gdje je bio spasilac? To je za svaku osudu! Ako su djeca bila tamo, netko je valjda bio zadužen da bude s njima. Žao mi je, da se utopi osmogodišnje dijete, to je velika tragedija”, kaže Nikola Jadanović.

“Ne znam ni sam što reći, to je velika tragedija. Odgovornost treba tražiti, no uvijek se može dogoditi nesreća. Iskreno, ne sviđa mi se ideja slavlja rođendana na bazenu, mislim da je to pretjerano, no svatko ima pravo donijeti takvu odluku. Samo po sebi može sve to bitii dobro, moglo se to isto tako dogoditi negdje drugdje”, mišljenja je Tomica Hleb.

Marina Vitelić tvrdi da ne treba nikoga kriviti unaprijed već vidjeti što će istražiti nadležne službe.

“Treba vidjeti što se dogodilo, nisam sigurna je li to bio propust, znat će se više kada stignu nalazi obdukcije, unaprijed se ne može puno toga reći” kaže ona.

“Žalosno je to, jako žalosno, netko nije odradio svoj posao kako bi trebao. Proslava rođendana na bazenu je danas normalna pojava, ali ako su tri tete bile na osmero djece, mislim da je to moguće odraditi i sada će netko će za to morati biti odgovoran” zaključuje za Epodravinu vidno potresena Biserka Kopričanec.

Izvor: narod.hr/epodravina