Hrvatski državljani u ponedjeljak mogu osobnu iskaznicu zamijeniti elektroničkom osobnom iskaznicom

Od ponedjeljka hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, imaju pravo tražiti ekektroničku osobnu iskaznicu. U ponedjeljak, dakle, već od 8. lipnja, hrvatski državljani bi u policijskim postajama mogli početi podnositi zahtjeve za elektroničke osobe iskaznice, sve sukladno odredbama novog Zakona o osobnim iskaznicama, koje stupa na snagu sutra, stoji na stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Razlog zašto pravo na elektroničku iskaznicu imaju svi državljani Republike Hrvatske leži u činjenici da će se onim Hrvatima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske. Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta, piše Večernji list.

Naglasimo da ne postoji obveza zamjene trenutačno važeće osobne iskaznice, drugim riječima, oni državljani Republike Hrvatske kojima iskaznica još uvijek vrijedi nisu dužni je mijenjati sve do isteka valjanosti te iskaznice. Međutim, ako iz nekog razloga to žele mogu svoju važeću iskaznicu zamijeniti za novu elektroničku iskaznicu

Spomenimo kako je novim Zakonom uz redovni te ubrzani postupak propisano izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, riječ je o postupku u kojem se osobna iskaznica izdaje u roku od tri dana od dana kada je građanin podnio zahtjev.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/večernji.hr
Photo: mup.hr