Hrvatski učenici osvojili medalje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi

Zagreb / Daegu, 10.12.2015. - Hrvatski uèenici osvojili su tri srebrne i jednu bronèanu medalju na 12. meðunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) koja se od 2. do 11. prosinca održava u gradu Daegu, u Južnoj Koreji, na kojoj su sudjelovali uèenici iz 43 države. foto HINA / mm

Hrvatski učenici osvojili su tri srebrne i jednu brončanu medalju na 12. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) koja se od 2. do 11. prosinca održava u gradu Daegu, u Južnoj Koreji, na kojoj su sudjelovali učenici iz 43 države.

Učenici Tea Arvaj, Petar Nižić-Nikolac i Noa Jelić Matošević osvojili su srebrne medalje, a Paula Vidas brončanu medalju, dok su dvije učenice Marta Paladin i Klara Tomašković, iz šesteročlane ekipe također pokazale vrlo dobro znanje iz fizike, kemije i biologije, izvijestio je u četvrtak prof. dr. Krešo Zadro, voditelj natjecateljske ekipe za olimpijadu.
Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta.
Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 249 učenika iz 43 države. Samo natjecanje se odvijalo tijekom tri dana sa po danom odmora između. Učenici su prvo rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora odgovora, potom teorijske zadatke i na kraju eksperimentalne zadatke.
Članovi hrvatske učeničke vrste, izabrani temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2014./15.), te dodatnom testiranju održanom 13. lipnja 2015. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, bili su: Tea Arvaj (III. gimnazija Osijek), Noa Jelić Matošević
(Osnovna waldorfska škola, sada Gimnazija A. Mohorovičića Rijeka), Petar Nižić-Nikolac (XV. gimnazija Zagreb), Marta Paladin (OŠ Stenjevec, sada Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb), Klara Tomašković (XV. gimnazija Zagreb), Paula Vidas (XV. gimnazija Zagreb).
Sudjelovanje hrvatskih učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućili su brojni donatori: škole, gradovi i županije iz kojih pojedini učenici dolaze te tvrtke i pojedinci,
Učenike su na Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih vodili djelatnici zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta – Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, koji je organizator izbora učenika i priprema natjecateljske ekipe za olimpijadu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah