Hrvatsko knjižničarsko društvo odbacilo prijedlog o LGBTIQ knjižničnim uslugama

Foto: fah, Thinkstock; fotomontaža: Narod.hr

Sa 10 glasova za, 11 protiv i 6 suzdržanih, prijedlog za osnivanje Radne grupe za knjižnične usluge za LGBTIQ korisnike na Stručnom odjelu Hrvatskog knjižničarskog društva nije prošao.

Prijedlog koji se našao na dnevnom redu Stručnog odjela HKD-a u petak, 16. veljače, a kojim se LGBTIQ agenda želi pokušava nametnuti jednoj strukovnoj udruzi, izazvao je zabrinutost mnogih članova HKD-a koji su se pitali hoće li temeljem toga uskoro u hrvatskim knjižnicama uz Odjel za djecu i mladež, Znanstveni odjel…postojati i LGBTIQ odjel.

O ovom prijedlogu već smo pisali ovdje te donijeli dokumente s dnevnim redom sjednice i opisom samog prijedloga.

Priloženi dokumenti ilustracija su prodora političkog LGBTIQ aktivizma iz prostora civilnih udruga u strukovne udruge.

U ovom slučaju u pitanju je Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) koje, kao nacionalna strukovna udruga knjižničara, ima svoje jasno definirane strukovne ciljeve, a koje, prema artikuliranim zahtjevima LGBTIQ aktivista, sada treba na sebe preuzeti dio promocije i daljnje afirmacije dobro poznatih ciljeva LGBTIQ politike.

Po svemu sudeći stvarna namjera LGBTIQ aktivista jest da putem stvaranja Radne grupe za LGBTIQ u okviru Sekcije za narodne knjižnice uđu u sustav strukovne udruge, te na taj način postave hrvatskim narodnim knjižnicama trajni zadatak sustavne izgradnje zbirki nabavljanjem LGBTIQ sadržaja.

Ako već treba nova radna grupa u okviru Sekcije za narodne knjižnice, zašto to ne bi bila npr. Radna grupa za obitelj ili hrvatske branitelje ili možda za 300.000 ovršenih ili blokiranih građana, kojima bi sigurno dobro došla edukacija knjižničara o prevladavanju njihovih životnih teškoća?

Zašto se njih ne percipira i ne priznaje kao korisnike knjižnica čije posebne informacijske potrebe zaslužuju pozornost i inkluziju? Kako to da oni ne zadovoljavaju kriterije superselektivnosti HKD-a?

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u potpunosti financira rad ukupnog broja zaposlenika HKD-a, te u najvećoj mjeri financira i stručne programe i aktivnosti HKD-a; prihvaćanjem ovog prijedloga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske počelo bi izravno financirati promidžbu i afirmaciju ciljeva LGBTIQ-politike, ističu zabrinuti članovi Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Što bi bilo da se Ministarstvu kulture RH predloži pokretanje analognih projekata za npr. pro life udruge?

Kako se navodi u obrazloženju, osnivanje Radne grupe za knjižnične usluge za LGBTIQ korisnike u sklopu Sekcije za narodne knjižnice predloženo je temeljem rezultata projekta čiji su nositelji Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Knjižnice grada Zagreba, udruga Domino, Centar za ženske studije iz Zagreba, te Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a projekt je, navodi se, podržalo iMinistarstvo kulture Republike Hrvatske. Rečena se podrška Ministarstva kulture Republike Hrvatske sastoji u tomu što je 2016. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ovomu programu unutar programske djelatnosti Inovativne umjetničke i kulturne prakse dodijelilo 10.000,00 kn. Zabrinjava da je Katedra za knjižničarstvo s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već postala promicatelj LGBTIQ politike, dodaju članovi Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr