HSP: Je li Pupovac raspoređivao novce za spomenike i “spomenike”

Hrvatska stranka prava (HSP) svake godine o obljetnici četničkog ustanka u Srbu, Donjem Lapcu i općinama jugozapadne Bosne upozorava hrvatsku javnost o karakteru tog događaja i neprimjerenosti održavanja bilo kakvih skupova koji prikriveno veličaju četnički pokret u Republici Hrvatskoj.

“Pogotovo nam je bilo neprimjereno da se na tim događajima pojavljuju i državni dužnosnici koji time daju legitimitet organizatorima tog skupa u liku Milorada Pupovca i njegovog SDSS-a. Naravno uvijek smo upozoravali i na činjenicu da takav događaj i okupljanje treba kazneno sankcionirati, a ne sudionike štititi kordonom policije izlažući MUP  nepotrebnim troškovima”, ističu u priopćenju koje je potpisao predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Naglašavaju kako su posebno bili ogorčeni činjenicom da je “HDZ-ova Vlada koja je u to vrijeme bila u koaliciji s SDSS-om Milorada Pupovca, novcem poreznih obveznika je financirala izgradnju nekakvog spomenika sudionicima četničkog ustanka,  koljačima koji su s lica zemlje u svojim pohodima izbrisali sve Hrvate s tog područja”.

Također podsjećaju kako su nestala kompletna sela, pobijene cijele obitelji i izbrisane iz kolektivnog pamćenja Hrvata s tog područja.

“Još ogorčeniji smo bili kada smo vidjeli da se za izgradnju spomenika “Oluja- 95″ u Kninu praktički prose i mole novci, skupljajući donacije od sudionika operacije “Oluja” i drugih donatora. Za četnički spomenik u Srbu je bilo novaca, a za spomenik poginulim braniteljima u Kninu nije”, ističu iz HSP-a.

Povod za ovu reakciju i pokazatelj koliko smo bili u pravu je vijest da nedavno iz Dabine Jame kod sela Brotnjo ekshumirano tridesetak kostura za koje se pretpostavlja se da je riječ o hrvatskim obiteljima iz plemena Ivezića koji su pobijeni i bačeni u jamu. Selo Ivezići tada je nestalo, a ubijeno je 37 osoba, među kojima 12 djece u dobi od 3-14 godina, a u jame su bacane i trudnice, navode iz HSP-a.

“Ako ovo nije još jedan dokaz koji mora biti dovoljan državnim institucijama da zabrane okupljanje u Srbu 27. srpnja koja veličaju koljače i ubojice male djece i trudnica, pod krinkom nekog “ustanka”,  mi u HSP-u ne znamo što je potrebno da se isto učini”, pitaju se u HSP-u.

Također, iako je šteta već učinjena predlažu da se iz javnog prostora ukloni spomenik koji je istina poreske obveznike stajao 4 milijuna kuna jer smatraju da svojim ostankom nanosi veću štetu.

Ako je bilo novaca za “Planinsku” i “Spačvu” mora biti i za ovu namjenu, zaključuju u HSP-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Robert Sajfert/narod.hr