Okrugli stol: HNS i MUP zaoštravaju borbu protiv huligana

I pod prijetnjom odgode utakmice ili odigravanja utakmica pred praznim tribinama ustrajati ćemo na zaključcima, rečeno je na Okruglom stolu u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, priređenom pod nazivom – Stadionska infrastruktura i poslovi sigurnosti. Riječ je o zaključcima s kojima se kreće u oštriju borbu protiv huliganizma na stadionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon učestalih izgreda po hrvatskim stadionima čelnici nogometnog Saveza i MUP-a složili su se “kako je zadnji trenutak za ozbiljnu akciju”.

Predsjednik HNS-a, Davor Šuker je tako rekao;

– Ne treba se čuditi ovim mjerama. Sad smo u Europskoj uniji i ovo je posve normalno. Trebalo bi se valjda desiti da policajac izgubi život pa da se nešto promijeni. Samo Dinamo je dosad ispunio ono što mora biti na stadionima, stvar je u tome da se pomogne i ostalim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni dopredsjednik HNS-a, Damir Vrbanović je istakao:

– Govorili smo o stanju sigurnosti na stadionima Prve HNL i provedbi Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, postupcima licenciranja te mogućnostima Saveza u projektu prodaje ulaznica s prikupljanjem osobnih podataka. Osim čelnika Saveza i MUP-a sudjelovali su u radu i predstavnici klubova Prve lige i klubova prijavljenih za licencu za Prvu ligu, kao i predstavnici Udruge klubova 1. HNL te predstavnici gradova i samih vlasnika stadiona.

Vrbanović je još dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kucnuo je čas da više nema odgode. Oprosta nema, red se mora uvesti. Pa, makar se igralo pred praznim stadionima!

Svatko tko kupi ulazinicu treba sjediti na svom mjestu, ponašati se pristojno i onda problema nema. Znamo da vlasnici objekata, a to su gradovi i lokalna samouprava, nemaju sredstva za urediti stadione. No, ovo je prvi korak prema reda na stadionima.

Naposljetku, sam ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Vlada RH je zainteresirana da se poštuje Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Interes i Saveza i ministarstva je da imamo atmosferu kao na utakmicama Europske lige, tu se događaju velika natjecanja s tisućama ljudi, a mi tu stvar ne možemo postići. Samo kvalitetnim videonadzorom, ticketingom, kontrolama mi to možemo postići. Klubovi, organizatori i vlasnici moraju preuzeti i svoj dio obaveza.

Jer, incidenti koji su se događali na našim stadionima tražili su reakciju i Saveza i svih ostalih. Kad se traži pomoć policije onda je jasno da nisu bili ispunjeni svi sigurnosni uvjeti.

Evo, događaji na utakmici Dinama i Rijeke zahtijevaju objašnjenje. Zašto je policija postupala odstranjivanjem onih koji nisu sjedili na svom mjestu. Kad napravite prekršaj, a on je definiran zakonom, on definira upravo to. Nisu ti ljudi odstranjeni niti su privedeni zato što je to nekome palo na pamet, nego jer se dogodio prekršaj. Čak 82 navijača nisu bila na mjestu gdje su trebala biti, zato je normalno da branim postupanje policije…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.