Igor Vukić za Narod.hr: ‘Autor članka u JP primjećuje da Goldsteinovo produciranje laži posredno nanosi štetu židovskoj zajednici’

Foto: Branko Hrkač

“Članak Jerusalem Posta je još jedna potvrda našeg stava kako samo točne i provjerljive činjenice o Jasenovcu i drugim događajima iz Drugog svjetskog rata mogu dovesti do njihova realnog prikazivanja i razumijevanja konteksta u kojem su se dogodili. (…) Gotovo svaki dan negdje u nekom arhivu poneko od članova naše mreže nezavisnih istraživača pronađe kakav novi dokument ili podatak koji nas približava jasnijoj slici zbivanja u Jasenovcu. Nešto od toga odmah objavimo putem društvenih mreža, a nešto spremamo za zbirke dokumenata koje ćemo uskoro objaviti. Članci poput ovoga Davida Goldmana nas svakako ohrabruju u tim našim nastojanjima.”, istaknuo je u intervjuu za Narod.hr hrvatski povjesničar, novinar i publicist Igor Vukić.

> Jerusalem Post dotaknuo se Goldsteinove ‘drobilice kostiju’: Evo što je dr. sc. Geiger pisao o tome

> Jerusalem Post Goldsteinove tvrdnje o Jasenovcu povezuje s negiranjem holokausta i srpskom propagandom

Povodom teksta nezavisnog novinara Davida Goldmana objavljenog u Jerusalem Postu, kontaktirali smo Vukića s obzirom na to da se već dugi niz godina bavi istraživanjima o logoru Jasenovac. Predsjednik je Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, objavio je i nekoliko knjiga, poput „Radni logor Jasenovac“ i „Jasenovac iz dana u dan“.

Narod.hr: Tekst Jerusalem Posta pokazuje kako židovski povjesničari i sociolozi posjeduju visoku razinu svijesti o postojanju tendencija da se žrtva židovskoga naroda, podnesena tijekom Drugoga svjetskog rata, postupno pripiše – Srbima. Kako komentirate članak JP-a koji kritizira Goldsteinove izjave koje doprinose širenju skepse o holokaustu? 

Članak je još jedna potvrda našeg stava kako samo točne i provjerljive činjenice o Jasenovcu i drugim događajima iz Drugog svjetskog rata mogu dovesti do njihova realnog prikazivanja i razumijevanja konteksta u kojem su se dogodili. Svojim smo radom pokazali da dokumenti i drugi izvori o jasenovačkom logoru postoje nadohvat ruke – i u hrvatskim arhivima. Vjerujemo da će se realni opis Jasenovca pridonijeti i građanskom pomirenju, i u Hrvatskoj pa i šire. Autor članka David Goldman točno je primijetio da suprotan pristup – mitomanski, propagandni, s produciranjem laži koje je uočio kod dr. Ive Goldsteina – može posredno nanijeti štetu i ugledu židovske zajednice. U pravu je Goldman i kad ukazuje na propuste i nečinjenje onih koji su zaduženi i plaćeni da istražuju jasenovačke kontroverze. Njegovu kritiku valjalo bi proširiti i na hrvatske vlasti koje dopuštaju da tako važna povijesno-politička tema stoji neistražena. Nadam se da će stavovi izneseni u ovom članku, u tako uglednom listu kao što je Jerusalem Post, doprijeti i do vrhova vlasti.

Narod.hr: Istaknuto je kako “prema Zapadu, Srbija promovira Jasenovac kao mjesto židovskog stradanja, ali na Balkanu, Židova u njihovim pričama više nema, i na mjesto Židova stavljeni su Srbi”. Slažete li se s tom tezom?

Srbija u stvari i prema Zapadu i prema Istoku promovira Jasenovac kao prvenstveno mjesto navodnog srpskog stradanja. To je jasno iz serije predavanja koje njihovi predstavnici drže parlamentarcima na Zapadu i SAD-u, iz serije izložbi koje organiziraju na brojnim mjestima po svijetu. Stradanja Židova spominju usput kako bi ostvarili bodove jer su, kao, stradali od istog neprijatelja.

Narod.hr: Dugi niz godina bavite se istraživanjem navedenog područja, o kojem broju žrtava možemo govoriti? S kojim je ciljem popis napuhan?

Vrlo je nezahvalno govoriti o brojevima prije nego što se provedu temeljita, sveobuhvatna istraživanja – od arhivskih do terenskih. U mojim radovima nastojao sam preko dokumenata, izjava bivših zatočenika i sudionika događaja te preko drugih izvora opisati kako je izgledao svakodnevni život u logoru, što se ondje događalo u pojedinim razdobljima. Nastojao sam identificirati što je moguće više njegovih zatočenika pa i stražara i pripadnika logorske uprave i pratiti njihove sudbine. Iz tih dokumenata i prikaza može se zaključiti da je broj ljudi koji su izgubili život u Jasenovcu manji od dosadašnjih procjena i popisa navodnih žrtava. Koliko točno je to bilo, pokazat će se tijekom daljnjeg istraživanja.

Narod.hr: Kako gledate na propagandne filmove poput “Dnevnika Dijane Budisavljević” i „Dara iz Jasenovca“?

Šteta je novca potrošenog za tu manje ili više lošu propagandu. Teško je pronaći neki pozitivni element u njihovu nastanku i efektima koje su proizveli. Možda bi se za „Daru iz Jasenovca“ moglo reći da je svojom površnošću skrenula pažnju čak i stranih filmskih i drugih kritičara na tu jeftinu srpsku propagandu. Kod Dnevnika DB – pozitivno je što su glumci, valjda, dobili honorare.

Narod.hr: Koji su Vaši daljnji planovi vezano uz razotkrivanje istine i povijesti potkrijepljene činjenicama i arhivskim dokazima kada je u pitanju Drugi svjetski rat?

Gotovo svaki dan negdje u nekom arhivu poneko od članova naše mreže nezavisnih istraživača pronađe kakav novi dokument ili podatak koji nas približava jasnijoj slici zbivanja u Jasenovcu. Nešto od toga odmah objavimo putem društvenih mreža, a nešto spremamo za zbirke dokumenata koje ćemo uskoro objaviti. Pandemija je usporila i otežala održavanje tribina i predstavljanje naših već objavljenih knjiga, ali vjerujemo da će se i tu stanje normalizirati. Nastavljamo prema našem cilju, o kojem se svatko može lako upoznati putem interneta, naših preko naših medijskih nastupa, objava na društvenim mrežama, i slično. Članci poput ovoga Davida Goldmana nas svakako ohrabruju u tim našim nastojanjima, zaključio je Vukić za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr