Jerusalem Post Goldsteinove tvrdnje o Jasenovcu povezuje s negiranjem holokausta i srpskom propagandom

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

U ovom vremenu snažnog rasta antisemitizma, svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati suradnju s glumcima, koji se u stvari rugaju žrtvama holokausta, piše australski književnik, novinar i vlasnik internetske stranice posvećene razotkrivanju nacističkih suradnika i neonacista, David Goldman za Jerusalem Post. Kao primjer je naveo Goldsteinovu izjavu koja doprinosi širenju skepse o holokaustu.

Donosimo prijevod teksta izvorno objavljenog u Jerusalem Postu, 14. kolovoza 2021. godine:

>Ivo Goldstein zloupotrebljava poziciju profesora: Svim studentima i nastavnicima poslao e-mail kojim huška na Ninu Raspudića

>Goldstein, Jakovina, Klasić… sa srpskim povjesničarima u projektu „Povjesničari protiv revizionizma“ potpisali deklaraciju „Obranimo povijest“

>Goldstein: ‘Tito nije bio jugonacionalist, a Tuđman je uspostavio klijentelizam u Hrvatskoj’

Hrvatski povjesničar dr. Ivo Goldstein gostovao je u lipnju 2018. u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-a, a tema je bila logor Jasenovac. Premda je tema bila logor, ipak se nije očekivalo da će njegove izjave podići toliko mnogo prašine. Otprilike u 28 minuti emisije voditelj ga je upitao: „Mnogi su komentirali nedostatak bilo kakvih forenzičkih dokaza iz ovog logora. Možete li objasniti zašto je to tako?”

Tada je Goldstein, jedan od cijenjenih povjesničara na Balkanu, bacio bombu: „To je zato što je u travnju 1945. Hitler ustašama poslao poseban stroj za uništavanje preostalih kostiju…”, rekao je.

> Manipuliranje žrtvama Jasenovca: Od milijun u vrijeme Jugoslavije do 80.000 danas

> Hrvatska radikalna desnica – novi Goldsteinov kolegij?

U vrijeme kada antisemitizam raste eksponencijalno, pri čemu svaki četvrti američki milenijalac (ljudi rođenih između 1978. i 2000. godine) vjeruje da je holokaust lažiran, dok nešto više od polovice Nijemaca vjeruje kako Židovi pretjeruju s pričom o holokaustu, Goldsteinova tvrdnja da je, dok je Berlin ruskim topništvom pretvaran u pepeo, Adolf Hitler našao vremena slati na nekakav Balkan, spravu za uništavanje kostiju – je posljednja stvar koja je Židovima trenutno potrebna. Za koju inače nitko nikada ondje nije čuo.

Zašto uopće ugrožavati povijest holokausta uvlačenjem u priču jednog mjesta za koje se ne može podastrijeti forenzički dokaz da je u njemu bilo više od nekoliko tisuća žrtava?

Što je još važnije, zašto dopustiti kontaminaciju povijesti holokausta mjestom koje ne može pružiti nikakve neovisne forenzičke dokaze. Istodobno jasenovačka lista navodnih žrtava i dalje raste! I to i ove 2021. godine. Pri tome je riječ o listi navodnih žrtava koja je više puta ozbiljno dovedena u pitanje.

Nadalje, zašto muzeji poput Yad Vashema i američkog Muzeja holokausta (US Holocaust Museum) desetljećima šute na postupke hrvatskog muzeja JUSP Jasenovca, koji koristi snimke Treblinke ili snimke iz Ukrajine i Poljske, kako bi potkrijepili svoje preuveličane tvrdnje o žrtvama?

Zašto te organizacije pristaju na tvrdnje iz bivše Jugoslavije o astronomskim brojevima jugoslavenskih žrtava u Drugom svjetskom ratu, kad su te brojeve opovrgnuli čak i službeni popisi stanovništva.

Smješten u Hrvatskoj, oko 100 kilometara južno od glavnog grada Zagreba, Jasenovac su osnovale kolaboracionističke ustaše u kolovozu 1941. Prema većini izvora, oko 85% zatvorenika bili su Srbi, Romi, Bošnjaci i Hrvati, dok su preostalih 15% Židovi. Jugoslavensko forenzičko ispitivanje logora i okolne županije pokazalo je da je u logoru ubijeno između 2500 i 4500 ljudi.

Osamdesetih godina Jugoslavija je pokušala prikazati Jasenovac kao „Balkanski Auschwitz“. Još ranije htjeli su pomoću žrtava iznuditi novac od Zapadne Njemačke. Pa su krenuli u povećanjem broja žrtava – 59 000, 72 000, 99 000, 250 000 i tako dalje do 700-800 000. Pravi „genocidni bingo“!

Međutim, ne samo da Beograd nije mogao pružiti nikakve fizičke dokaze koji bi potvrdili ove nove napuhane brojke -već su sramotno izjednačili logor s manje od 4500 dokazanih (uglavnom nežidovskih) žrtava – s Auschwitzom, mjestom stravičnog ubojstva gotovo 1,5 milijuna ljudi, većinom Židova.

To samo pridonosi antisemitizmu i predstavlja izraz samomržnje. Osobito za one židovske povjesničare koji su dopustili da se povijest holokausta ukrade i da ona posluži za razračunavanje među narodima na Balkanu. Prema Zapadu, Srbija promovira Jasenovac kao mjesto židovskog stradanja, ali na Balkanu, Židova u njihovim pričama više nema, i na mjesto Židova stavljeni su Srbi.

Kao što je dr. Lea David, profesorica Studija holokausta na Sveučilištu Haifa primijetila: “Srpska politička elita preuzela je i koristi simbole holokausta kako bi izjednačila srpske sa židovskim žrtvama. Time želi promovirati ‘srpsko pravedništvo’ u vrijeme ratova devedesetih. Utvrdivši Srbe kao žrtve holokausta, srpska je vlada tada prešla na stranu ulogu srpskih komunističkih boraca i rehabilitirala kvislinške četnike i druge desničare“.

Slično primjećuje i David McDonald sa Sveučilišta Otago: „Navlačeći masku holokausta, srpski nacionalisti nastoje dobiti širu potporu. Mitovima o zajedničkom stradanju Srba i Židova, nastaje serija novih nacionalnih mitova.“

Američki muzej holokausta priznaje na svojoj internetskoj stranici da je utvrđivanje točnog broja stradalih u Jasenovcu „dosta teško jer je uništeno mnogo relevantnih dokumenata, a nezavisni istraživači nisu dugo mogli doći do onih dokumenata koji postoje“.

Pa zašto citirati brojke ako su “vrlo problematične”, posebno imajući u vidu da je muzej Yad Vashem tijekom 1990-ih u više navrata pokušavao nabaviti izvorne jasenovačke dokumente iz Srbije, ali je to do danas odlučno odbijeno?

Jednako zbunjujuća bila je jugoslavenska desetljećima stara tvrdnja da će se “pronaći još posmrtnih ostataka žrtava”, no tijekom svoje 47-godišnje vladavine tim mjestom, niti jednom se nisu potrudili pronaći te misteriozne “nestale” posmrtne ostatke.

Oni koji su jedini ratni koncentracijski logor bez ikakvih provjerljivih podataka povezali sa znanstveno dokazanim činjenicama holokausta, nanijeli su nemjerljivu štetu židovskoj povijesti.

U ovom vremenu snažnog rasta antisemitizma, svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati suradnju s takvim tipovima, koji se u stvari rugaju žrtvama holokausta.

* David Goldman je australski pisac i nezavisni novinar te voditelj thegoldmanreport.org, stranice posvećene istraživanju nacističkih zločinaca i njihovih podupiratelja u Australiji i drugdje u svijetu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jerusalem Post

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.