Iseljeništvo: Javni poziv za dodjelu do 250 stipendija za učenje hrvatskog jezika

Zagreb, 28.02.2019 - U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske uručeni su ugovori polaznicima tečaja hrvatskog jezika.Program učenja hrvatskog jezika od 2012. godine provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cilj mu je upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti Republike Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Na fotografiji polaznici i državni tajnik Zvonko Milas. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu do 250 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Hrvatskoj za iduću akademsku godinu, prijave su moguće do 1. srpnja.

Prijaviti se mogu pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici kao i prijatelji hrvatskoga naroda i Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, imaju 18 godina, završenu najmanje srednju školu te prebivalište izvan Hrvatske ili pak prebivalište odnosno boravište u njoj, ne dulje od tri godine.

Stipendisti će jezik moći učiti u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, stipendija ‘pokriva’ trošak tečaja, subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno te djelomičnu naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno u iznosu od 400 kuna mjesečno, a isplaćuje se svim korisnicima koji uspješno završe upisani semestar.

Stipendija se odobrava se za sve jezične razine i to za jedan ili dva semestra učenja.

Dodjeljuje se bodovanjem više kriterija, primjerice stečenim visokoškolskim obrazovanjem, motiviranošću kandidata, uspješno završenim semestrom hrvatskog jezika u prethodnoj akademskoj godini, aktivnim članstvom u iseljeničkoj zajednici itd.
Prijava na Javni poziv podnosi u elektroničkom obliku putem e-prijavnog obrasca dostupnog na mrežnoj stranici Središnjeg ureda putem poveznice https://stinendijehrvatiizvanrh.in2.hr.

Prijedlog bodovne liste utvrdit će posebno imenovano povjerenstvo, prijedlog liste objavit će se na mrežnim stranicama Ureda u roku 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, dakle do početka kolovoza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.